|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tico988 Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 21:40 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Sob Mar 20, 2010 3:16 am Naslov sporočila: Bipolarno napajanje +-12V |
|
|
Naredil sem bipolarni napajalnik s fiksnima izhodnima napetostima +-12V, maks. tokom 1A, ki bi mi služil predvsem za napajanje operacijskih ojačevalnikov in ostalih elektronskih sklopov, ki potrebujejo omenjeno napajanje.
Izvedba je najpreprostejša možna:
trafo 2x15V -> gretz -> elko 2x10.000uF -> 7812&7912 s pripadajočimi kondiji
shema
Namesto +-12V dobim +11,78V in -12,26V, kar vem, da je še v skladu z tolerancami napetostnih regulatorjev, vendar bi rad nekoliko bolj simetrično napajanje - kar je lahko pri nekoliko bolj preciznih in sofisticiranih vezjih z operacijskimi pomembno.
Zanima me, kako bi to lahko dosegel?
Probaval sem z operacijskim, ki bi mi 'premikal' maso gor in dol, da bi bila točno na sredini, vendar zadeva ni obrodila sadov. Prav tako mi ni uspela realizacija, ki je podana v datasheetih z namenom generiranja višje izhodne napetosti, kot je nazivna napetost regulatorja (upor med Vout in Gnd sponko, ter drugi upor oz. potenciometer med Gnd sponko in maso).
Vsakršnih predlogov za modifikacijo obstoječega vezja bom zelo vesel  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Sob Mar 20, 2010 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš recimo LM317+LM337, ter vežeš trimer za točno nastavitev napetosti pri obeh... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tico988 Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 21:40 Prispevkov: 29 Aktiv.: 0.14 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Sob Mar 20, 2010 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Super, tudi datasheet od National-a je zelo obširen in vsebuje vezje za bipolarni lab. usmernik z vsemi fintami
Škoda, ker se nisem že prej spomnil za ta regulator  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni