www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bipolarno napajanje +-12V

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tico988
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 21:40
Aktiv.: 0.14
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 3:16 am    Naslov sporočila:  Bipolarno napajanje +-12V Odgovori s citatom

Naredil sem bipolarni napajalnik s fiksnima izhodnima napetostima +-12V, maks. tokom 1A, ki bi mi služil predvsem za napajanje operacijskih ojačevalnikov in ostalih elektronskih sklopov, ki potrebujejo omenjeno napajanje.

Izvedba je najpreprostejša možna:
trafo 2x15V -> gretz -> elko 2x10.000uF -> 7812&7912 s pripadajočimi kondiji
shema

Namesto +-12V dobim +11,78V in -12,26V, kar vem, da je še v skladu z tolerancami napetostnih regulatorjev, vendar bi rad nekoliko bolj simetrično napajanje - kar je lahko pri nekoliko bolj preciznih in sofisticiranih vezjih z operacijskimi pomembno.

Zanima me, kako bi to lahko dosegel?
Probaval sem z operacijskim, ki bi mi 'premikal' maso gor in dol, da bi bila točno na sredini, vendar zadeva ni obrodila sadov. Prav tako mi ni uspela realizacija, ki je podana v datasheetih z namenom generiranja višje izhodne napetosti, kot je nazivna napetost regulatorja (upor med Vout in Gnd sponko, ter drugi upor oz. potenciometer med Gnd sponko in maso).
Vsakršnih predlogov za modifikacijo obstoječega vezja bom zelo vesel Applause
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabiš recimo LM317+LM337, ter vežeš trimer za točno nastavitev napetosti pri obeh...
tico988
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2008 21:40
Aktiv.: 0.14
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super, tudi datasheet od National-a je zelo obširen in vsebuje vezje za bipolarni lab. usmernik z vsemi fintami Dancing
Škoda, ker se nisem že prej spomnil za ta regulator Brick wall
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni