www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z brisanjem EPROM
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 5:18 pm    Naslov sporočila:  Problem z brisanjem EPROM Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Poskusil sem izbrisati EPROM AM27C256 z žarnico iz uničevalca mrčesa, CH Lighting F4T5BL. Žarnica je bila dober cm nad okencem EPROM-a.

Uspeha ni bilo, vsebina v EPROM je nedotaknjena, po več kot eni uri obsevanja (z vmesnimi prekinitvami zaradi preverjanja ali je EPROM že prazen ali ne.

Najprej me zanima ali je samo žarnica 1000x prešibka za tako uporabo (kot ponavadi sem podatke šel gledat šele ko ni bilo uspeha) in bi za izbris moral svetiti s to žarnico na EPROM nekako 12 dni, ali delam kaj drugega narobe?

Ali lahko predstavlja problem tudi starost EPROM in zapisa v njem (20 let), saj je iz 286 matične plošče?

Če je problem lahko samo žarnica, kakšen enostaven in učinkovit način brisanja priporočate?

Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom sem si naredil eprom brisalec s tole žarnico. Za brisanje potrebuješ UV-C. Malo sem že pozabil, ampak mislim, da je eprom pobrisan z germicidno tam v 5-10 minutah.

Lp, Frenki

p.s. Pa pazi, ker je ta tip precej zoprn za oči in kožo. Vse skupaj mora bit v neprosojnem ohišju, da ne sveti v okolico.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem kupil Eprom Eraser iz Hong Konga preko ebaya. Cena je bila 15 eur skupaj s poštnino. Briše dobro, izdelava je pa pač kitajska.

Na Ebayu vpiši v iskalnik besedo Eprom Eraser.

LP

Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa pustina soncu čez dan.
No če ni sonca kak dan ali dva.
Vsaj zastojn je ;)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem.

Se pravi, žarnica v brisalcu mora svetiti v UV-C spektru, z raznoraznimi UV lučkami in ledikami za splošno rabo, ne gre, vsaj prav hitro ne.

In preden naročim narejenega, saj nisem mislil, da znajo biti tako poceni (naprej sem našel samo brisalce s cenami, da bi bilo za majhne količine ceneje kupiti nove EPROM chipe, kot pa narejen brisalec in reciklirati stare chipe), še vprašanje:

Koliko je zanesljivo sončenje? Na tem forumu sem opazil nekaj trditev, da premalo izbrisan EPROM lahko delno obnovi star zapis, kar seveda nočem.

Oziroma vprašam drugače, če lahko pride do "obnove" starega zapisa, v kolikšnem času se to zgodi?
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
Ali pa pustina soncu čez dan.
No če ni sonca kak dan ali dva.
Vsaj zastojn je Wink

Govoriš iz svojih izkušenj ali kar tako malo...?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sončenje je mogoče dobro za porjavitev Confused .

Glede na ceno na ebay po mojem sploh ni dileme. Hitra rešitev je lahko pa takšna ...

Lp, Frenki

UV_brisalec.jpg
 Opis:
EPROM brisalec
 Velikost datoteke:  260.07 KB
 Pogledana:  9 krat

UV_brisalec.jpg

Nazaj na vrh
lbozo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2008 23:51
Aktiv.: 0.33
Kraj: Vodice

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer nimam tovrstnih izkušenj a mislim, da bi "WTF" oziroma "HQL" žarnica z odstranjenim zaščitnim premazom morala zadostovati za brisanje eproma.
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj zagotovo bi šlo tudi z VTF žarnico, ki bi bila brez zunanjega stekla, vendar je problem enak kot samogradnja z žarnico, ki jo je predlagal Frenki.

Razen priključnega kabla in timerja, nimam nič drugega, kupiti bi moral žarnico, ustrezno dušilko in narediti škatlo.

Vse skupaj bi bilo večje in uporabno tudi za fotopostopek izdelave TIV, ampak odkar je VolkD pogruntal način s prenosom tonerja in ker naredim mogoče 2 ploščice mesečno, nekako nima smisla.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael,

Z običajno VTF-ko z očiščenim ali razbitim balonom eprom obrišeš v kakih desetih minutah. Razdalja je lahko taka kot pri izdelavi tiskanega vezja po foto postopku. Dobro pa je, da eprom med brisanjem večkrat preveriš. Namreč meni se je že zgodilo, da sem ga "preveč" obrisal. Sad Skratka, ko sem ga pustil predolgo pod lučjo, se ni dal več programirat, če prav je bil prazen.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom izkoristil priliko, za še eno vprašanje. tukaj piše:

jur je napisal/a:
Če je eprom zbrisan premalo, se lahko po določenem času nekateri biti odbrišejo nazaj. Eprome se briše s določeno valovno dolžino, določeno močjo in določenim časom, ki ga proizvajalec navede v datasheetu.

Kakp se ve, da je EPROM res izbrisan? Je dovolj izračunati čas iz podatkov žarnice in kolikšna energija je potrebna za brisanje in se nastavi timer brisalca na izračunam čas ali je potrebno upoštevati še kaj drugega?

Oziroma, če podatkov ni, vsakih nekaj minut brisanja kontrolirati EPROM v programatorju, če je prazen in ko se ugotovi, da je prazen, je pač prazen in pripravljen za programiranje.

In podvprašanje; v kolikšnem času se zapis pokvari, če brisanje ni bilo dovolj temeljito, ali je to skoraj izjemen primer in je večja možnost, da se EPROM le tako dobro izbriše, da pisanja vanj niso več mogoča?
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 16, 2010 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes je prispel naročeni brisalec Eprom čiperaja iz Hong Konga. Poškodovan med transportom, ampak mi ga je uspelo usposobiti.

Poskus brisanja istih dveh Eprom chipov je uspel že v 5. minutah.

Ali je ta brisalec tako hudo premočan (tehničnih podatkov na njem in na žarnici ni popolnoma nobenih) ali je imela lučka iz uničevalca mrčesa več vpliva, kot sem mislil?
Nazaj na vrh
radio48
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 17:23
Aktiv.: 1.00
Kraj: Starše

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 7:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo!

Pri brisanju eproma lahko pride do pregretja in ga po tem ni mogoče zapisati. Eprome med brisanjem zato hladim z ventilatorjem.

Lp
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem izbrisal še en Eprom, ki se je nekoč nahajal na neki matični plošči in je bil verjetno ves čas od programiranja naprej pod nalepko.

Čas brisanja je bil 8 minut in kaže, da je žarnica iz uničevalca mrčesa bolj nevarna kot naj bi bila, pa tudi ta brisalec je hudo močan. Timer pa bi zato moral biti 10 minutni in ne enourni.

Eprom je po brisanju bil komaj mlačen in mislim, da temperatura tu ni problem, saj naj bi šlo za industrial grade polprevodnik.

Na ZS sem dobil vprašanje, kako stvar izgleda od znotraj (slik zunanjosti je na eBay dovolj), zato pripenjam sliko. Se lepo vidi, da so zadevo grdo zdelali med transportom, tudi napajlani kabel je bil prerezan in je zato drug, originalni je bistveno tanjši in je imel na koncu USA vtikač, priložen pa je bil adapter na italijanske navadne vtičnice in bi kabel tako ali tako moral menjati.

brisalec.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  150.46 KB
 Pogledana:  15 krat

brisalec.jpg

Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 17, 2010 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam prav tak brisalec. Mojega sem še malo sfriziral Smile
Na dno predalčka za eprome sem nalepil antistatično peno ( gobico), na prednjo
stran predalčka pa prilepil en spodoben ročaj.
Kabel 230V sem zamenjal.

LP

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni