|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bojan_z Član

Pridružen-a: Pet 16 Maj 2008 20:28 Prispevkov: 256 Aktiv.: 1.23 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Mar 30, 2010 9:13 pm Naslov sporočila: Avtomatski vklop Led osvetlitve |
|
|
Zdravo !
Rabil bi načrt za avtomatski vklop Led osvetlitve v kuhinji.
Pod kuhinjskim elementom bi imel montirane led diode, katere bi
se naj avtomatsko vklopile , ko kdo pride v kuhinjo, ponoči.
Služile bi le za orentacijsko osvetlitev nič kaj več, da ne rabiš prižigat
ostale razsvetljave.
Ko se vklopijo bi pa naj gorele ( nastavljiv čas ).
Ima kdo kakšno idejo kako izpeljat zadevo.
Jaz sem imel v mislih, da bi montiral senzor gibanja od alarmne naprave
( tega imam - pa ga bi kar izkoristil ) ostalo pa še nisem pogruntal.
Ker nisem vešč z mikročipi , bi prosil kaj brez tega.
Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27 Prispevkov: 414 Aktiv.: 1.98 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Tor Mar 30, 2010 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš preprost timer NE555, in sicer uporbiš lahko kar Silvonovo shemo iz projekta http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=4692 S tem da namesto tipke zvežeš tvoj senzor. _________________ Če smrdi je kemija, če kadi pa elektronika! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nisi napisal kolko energije porabi ta lučka - če je 1W ali manj, je vsak senzor nesmiseln, saj bo porabil več, kot lučka, deloval pa bo stalno in je v takem primeru, tudi kar se porabe energije tiče najbolje, če lučka deluje non stop, kot pa čez nek senzor.
Tako imam že več kot desetletje rešeno signalizacijo z lediko, kje je stikalo za luč, saj vezje v uporabljeni vezavi porabi, iz 230V omrežja, približno 50mW (ledika namreč utripa). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojan_z Član

Pridružen-a: Pet 16 Maj 2008 20:28 Prispevkov: 256 Aktiv.: 1.23 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 31, 2010 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
Sicer nisi napisal kolko energije porabi ta lučka - če je 1W ali manj, je vsak senzor nesmiseln, saj bo porabil več, kot lučka, deloval pa bo stalno in je v takem primeru, tudi kar se porabe energije tiče najbolje, če lučka deluje non stop, kot pa čez nek senzor.
Tako imam že več kot desetletje rešeno signalizacijo z lediko, kje je stikalo za luč, saj vezje v uporabljeni vezavi porabi, iz 230V omrežja, približno 50mW (ledika namreč utripa). |
signalizacija za stikalo luči je res že desetletja , samo tam ni ledika temveč tlivka
jaz pa sprašujem za osvetlitev z led diodami, te pa dajo kar nekaj več svetlobe |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2010 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
v originalu je res tlivka, ampak to ni problem zamenjati s kondenzatorjem, uporom in LEDico...tlivka sveti par mesecev, nato je skoraj ne vidiš...
Drugače je pa najenostavnejša varianta PIR senzor (dobiš ga že za par evrov) z relejskim izhodom. Odpreš, predelaš tako, da kontakti releja ustrezajo tvojim potrebam. Lahko pa z njim vklapljaš trafo, ki bo napajal LEDice, pa sploh ni potrebe po predelavi. In čas svetenja lahko nastavljaš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2010 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobno imam jaz v sobi v luči - 3 modre ledice, pa sem kar najmanjši trafo vzel kar sem jih imel dal nanj gretz in 7805 in je blo.
Tako da bi lahko z navadnim senzorjem gibanj, ki pride na reflektorjih to dosegel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni