|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Čet Apr 01, 2010 5:41 pm Naslov sporočila: SWR meter DAIWA CN 101-L |
|
|
Pokvaril se je omenjen SWR meter. Kazalec za SWR kaže narobe. Ko priklopim drug SWR meter in je slab SWR se kazalec za SWR povzpne čisto gor (v rdečo območje), kadar pa priklopim ta SWR meter, pa se kazalec komaj povzdigne. Kaj bi lahko bilo narobe? Prosim pa tudi, če ima kdo shemo od tega metra, da jo objavi, saj je ne najdem nikjer na internetu.
Hvala za pomoč.
Pa še slika SWR metra.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IXA Član

Pridružen-a: Tor 15 Dec 2009 22:20 Prispevkov: 91 Aktiv.: 0.48 Kraj: Bizeljsko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. Bom najprej preveril diode.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Predpostavljam, da, če bi bila skurjena dioda, potem se kazalec sploh nebi smel odklonit ali pač?
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56a Član

Pridružen-a: Pon 07 Jan 2008 23:05 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.81 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cudne so poti VF Upam, da IMAS SWR meter nastavljen na pravilno mocnostno obmocje oddajnika? S51R je posredoval nacrt uporovnega mosticnega SWR primernega za QRP. Tukaj je uporabljen feritni tokovni transformator in kapacitivni uzorci napetosti. Tocen SWR preberes na preseku dveh igel in NE na desni skali! Strela pogosto skuri diodo za inverzno moc ker je to za njo prava pot naprej v postajo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pet Apr 02, 2010 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
SWR meter je pravilno nastavljen. Prilagam pa tudi sliko notranjosti SWR metra, kjer se vidi katero diodo sem menjal. Menjal pa se jo z schotky diodo. Sta pe še dve diodi za katere sploh ne vem kakšne so. Ni oznak. Označil sem jih s vprašajem. Zdaj ko sem menjal diodo, se kazalec za REFLECTED sploh ne premakne.
Hvala za pomoč.
LP, Jaka
Opis: |
Slika notranjosti SWR metra |
|
Velikost datoteke: |
1.05 MB |
Pogledana: |
25 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Morda sem malo nerodno razložil v prejšnjem postu. Diodo, ki je na sliki označena kot menjano, sem menjal s hitro diodo. Prej pa je bila ista kot tista prozorna, s rdečo črto (na sliki je označena s ?). Skratka obe diodi ki sem jih označil s ? ne vem kakšno funkcijo imata oz. katere vrste diod sta. Če bi imel shemo bi bilo veliko lažje, saj bi lahko razbral oznake diod. Je možno, da je lahko še kaj drugega narobe? Pa zdaj ko sem menjal tisto diodo se kazalec za REFLECTED sploh ne premakne, kazalec za FORWARD pa deluje normalno. Moram povedat se to, da nisem radioamater in se na te zadeve ne spoznam dobro. Gre se za dedka, ki mu skušam pomagat, saj nebi rad vrgel stran tega SWR metra, saj je dokaj nov in tudi poceni ni. Pozabil sem še omenit, da sma priklopila zelo "slabo" anteno na SWR meter in bi se moral kazalec za reflected povspeti visoko pa je čisto malo trznil (to je bilo preden sem menjal diodo). Poskusila pa sma še z dvema SWR metroma, ki pa delujeta normalno na tej anteni (oba kažeta slab SWR).
Hvala za pomoč.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56a Član

Pridružen-a: Pon 07 Jan 2008 23:05 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.81 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dioda za usmerjanje reflektirane napetosti je v levem ohisju z nalepko "Do not open"
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha to pa nisem vedel. Res hvala za to informacijo. Kakšna pa je ta dioda? Hitra ali navadna? Ali je možno tudi da je s kazalcem kaj narobe, skurjeno navitje? Se pa javim, ko bom pogledal tisto diodo, da vidimo, če deluje.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
slanek je napisal/a: |
........Se pa javim, ko bom pogledal tisto diodo, da vidimo, če deluje. |
Kako pa boš pogledal?
s56a je napisal/a: |
Dioda za usmerjanje reflektirane napetosti je v levem ohisju z nalepko "Do not open"  |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja odprl bom tisto škatlo he he . Pa zmeril diodo.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ti ne bo žal....
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
23.88 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Sob Apr 03, 2010 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kak to misliš? Kako pa naj preverim diode?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radio48 Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 17:23 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.00 Kraj: Starše
|
Objavljeno: Ned Apr 04, 2010 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobro jutro!
Diodi sta germanijevi. Preveriš, kot vsako drugo diodo.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni