www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nakup rabljene avtomobilske prikolice
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.03
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 9:21 am    Naslov sporočila:  Nakup rabljene avtomobilske prikolice Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

pravkar kupujem rabljeno avtomobilsko prikolico. Prikolica ima naletno zavoro in je vozna z tretjo tablico. Zanima pa me katere papirje mi mora trenutni lastnik nujno dati. Lastnik pravi da je original račun izgubil oziroma da ga ne najde. Ima pa potrdilo o tehničnem pregledu. Naslednji tehnični pregled je 2013 in zanima me katere dokumente bom takrat potreboval.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da boš rabil overjeno kupoprodajno pogodbo, kar je tudi edini veljavni dokaz, da si ti lastnik.
Če je pa bila prikolica ukradena, ti jo pa kljub temu lahko nekoč odvzamejo.

LP
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Overjena kupoprodajna pogodba je obvezna (lahko jo overiš tudi na UE, ni treba k notarju), za morebitne ostale dokumente, povprašaj na registracijah.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 5:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem jaz kupil rabljeno prikolico, nisem imel overjene kupoprodajne pogodbe, ni bilo potrebno. Ker je bil prodajalec iz iste upravne enote, sem šel vprašat na tehnični, kaj rabim od papirjev, pa mi je rekel da nič, itak imajo v računalniku. Potem je na tehničnem samo popravil lastništvo. Shocked
Mogoče ni bilo treba, ker poznajo prodajalca in mene, pa so naredili kar tako, res ne bi vedel.

Če bi rekli, da rabijo pogodbo ali karkoli, bi seveda prinesel, tako pa nič. Vprašaj na tehničnem, seveda pa pogodba nikakor ne škodi Wink še vedno jo lahko shraniš zase, če jo tam ne bodo rabili.

Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 07, 2010 8:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Klical sem kar na LPP in povedali so mi da je overjena kupoprodajna pogodba obvezna. Rekli so mi da je tudi potrdilo o tehničnem pregledu obvezno. Nisem pa vprašal kaj moram imeti če slučajno sedanji lasnik nebi imel potrdila o tehničnem pregledu. No vglavnem, prikolico sem kupil. Imam pa še eno vprašanje. Prikolica ima naletno zavoro. Ker jo prejšnji lastnik ni preve vzdrževal, sem se odločil da jo najprej malce očistim, podmažem ... Zanima pa me kako se nastavi naletno zavoro. Zanima me kdaj mora prijeti, je pri tej stvari kakšno pravilo?
Nazaj na vrh
miky22
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Sep 2009 9:21
Aktiv.: 0.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2010 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glede naletne zavore je pa tako imaš jih dve vrsti. Pri eni moraš recimo pri vzratni vožni vstaviti blokado da ti ne zavira pri vzratni vožnji. Pri novejših je pa narejeno tako da pač pri določeni obremenitvi začne zavirati. To v praksi pomeni recimo če greš vzratno ne smeš sunkovito speljati ker ti bo prikolica zavrla. Če imaš kaj za nastavljati boš moral pač poizkusiti da se da normalno vzratno peljati peljati brez zaviranja. Nekaj v tem smislu
Nazaj na vrh
dyfan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2010 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri naletni zavori je treba upoštevati vse tisto, kot pri ostalih zavorah:

- čeljusti in bobni morajo biti v dobrem stanju in očiščeni,
- čeljusti morajo biti po celi površini enakomerno in minimalno oddaljene od bobnov, tako da se bobni še prosto vrtijo,
- zavorni mehanizem namazan in gibljiv brez zatikanja,
- mehanizem naj bo nastavljen tako, da ob majhnem premiku glave priklopa nazaj (za kar je potrebna malo večja sila), začnejo čeljusti na obeh straneh enakomerno prijemati, kar se da pri dvignjeni prikolici preveriti z roko,
- če imaš na priklopu tudi ročno zavoro, naj bo nastavljena tako, da začne prijemati na prvem ali drugem zobu .

Važna je pravilna nastavitev čeljusti. Ker so zavore pomembna stvar in če nisi vešč opravil okrog njih, svetujem, da ti pri tem obvezno pomaga nekdo (oz. da ti pomagaš njemu), ki se na to spozna.

LP
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2010 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moja prikolica ima že sistem ki nima nič blokade. Definitivno bom zavore dodobra pregledal in če je karkoli naroe bom tudi zamenjal. Bom pa res prosil nekoga ki obvlada zadeve da mi pomaga. Sicer vozim precej umirjeno ampak nikoli ne veš kdaj te zavore rešijo. In glede na to da jih sploh imam se mi zdi skrajno neumno da nebi pravilno delovale.

dyfan: hvala za te namige Smile

Drugače pa sem tudi nekje bral da naj bi obstajali sistemi brez blokade, ki delujejo na tak način da prikolica zavira samo če se kolesa vrtijo v smeri vožnje. Se pravi če greš nazaj zavore ne delujejo. Bom preveril točno kako ima moja prikolica ta problem rešen.
Nazaj na vrh
jahtba
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Okt 2005 23:38
Aktiv.: 1.06
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 18, 2012 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aktualna tema tudi za danes,kupil bi prikolico po ugodni ceni,lastnik nima dokumentov? Je pa na prikolici ploščica od tehničnega pregleda. Verjetno bodo težave na cesti z tretjo tablico? Je manjša do 500 kg? jo kupim?
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.11
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 18, 2012 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako je z dokumenti ne vem. Lahko ti pa povem, da tretja tablica nima nobene veze z prikolico in jo lahko dobiš na zahtevo kadarkoli brez dodatnih vprašanj
dyfan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 18, 2012 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, tretja tablica se nanaša na avto in ne na prikolico.
Moraš pa imeti na avtu (in napisano v prometni) vlečno napravo - kljuko.

Za tehnični pregled prikolice bo potreben nek dokument.
Najbolje, da vprašaš na tehničnih pregledih, kakšna je najugodnejša rešitev za tvoj primer.
Nazaj na vrh
LinuxFuter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Aktiv.: 1.77
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 18, 2012 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če praviš da ima prikolico ploščico/številko od tehničnih pregledov ima najbrš prikolica svojo VIN številko jo lahko po tem najdejo v bazi podatkov ko prideš na tehnični pregled.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 18, 2012 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravzaprav za male prikolice sploh ni dokumenta, je vpisano vse na tehničnem, tudi lastnik. Ko greš kot novi lastnik delat tehnični, bodo popravili podatke. Ko sem jaz tako prepisal rabljeno prikolico, niso zahtevali niti kupoprodajne pogodbe Rolling Eyes

Mislim, da boš iz prve roke izvedel najbolj točen podatek, torej, kliči ali pojdi na tehnični in vprašaj. Najbolje, da vzameš prikolico s seboj in jo pokažeš, pa ti bodo povedali vse kar rabiš vedeti, tudi to ali za prepis lastništva rabiš kakšno pogodbo in te zadeve.

Ko sem prikolico generalno obnovil, sem na tehničnem dobil vse informacije o raznih detajlih, da sem prikolico obnovil in uredil tako kot je treba. Pred obnovo je bila videti že precej zdelana, čeprav bi dejansko šla čez tehničnega, pa vseeno, naj bo zrihtana tako kot je treba. Preprosto sem jo peljal pokazat in povedal da jo mislim obnovit in nekaj detajlov spremeniti, povedali so mi kaj lahko in kaj ne in kako naj bo narejeno.

Rafter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20
Aktiv.: 2.21
Kraj: Southern District of Maribor JN76UL

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 21, 2012 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dyfan je napisal/a:
Tretjo tablico lahko dobiš tudi brez vlečne naprave.
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 21, 2012 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rafter je napisal/a:
dyfan je napisal/a:
Tretjo tablico lahko dobiš tudi brez vlečne naprave.

Lahko potrdim. Ker imam tretjo tablico, kljuke pa še ne.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni