|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 8:14 am Naslov sporočila: Popravilo switcherjev |
|
|
Temo odpiram z namenom izmenjave izkušenj pri popravilo stikalnih napajalnikov. Danes jih najdemo praktično povsod. Prikladni so ker so majhni, lahki, velikih moči.
Žal pa so kar težavni pri popravilU. Če se ga ne lotimo pravilno, bomo naredili več škode kot koristi. Enega sicer preprostega sem se lotil včeraj zvečer, a ga žal še nisem uspel zrihtati. Pravzaprav ne vem več kaj bi lahko bilo . Zato sem tudi odprl temo. Vse pasivne elemente sem premeril. Prav tako tudi vse polprevodnike. Vse je celo. Varovalka ni pregorela. Je lahko zanič trafo? (switcher je za napajanje acces pointa z izhodno napetostjo 5V 2.5A)
Če ima kdo kak podoben načrt, bi ga prosil, da ga pripne. _________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Tor Dec 13, 2005 6:17 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Goran, ta načrt imam. Na tem swicher-ju ni nobenega čipa. (razen en optokopler) Omrežna napetost se usmeri ter zgladi. Na primarni strani sta dva transistorja - močnostni ter "krmilni" ter par pasivnih elementov. Zadeva je dokaj podobno narejena kot so elektronski transformatorji za halogenke. Žal na netu nisem uspel najti niti kakega takega načrta. Izgleda, da bom moral načrt prerisat. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.65 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 10:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je ravno problem pri optocouplerju. Probaj ga premeriti, če je vredu, saj je možno da ima ta optocoupler vlogo switch čipa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Optokopler sem snel ter preiskusil - dela. Sedaj prerisujem načrt.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Pogost vzrok okvar majhnih switcherjev so elektroliti. Naraste jim ESR zaradi segrevanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 12:39 pm Naslov sporočila: re |
|
|
Napajalnik je podoben mojemu iz samsungovega videorekorderja.V glavnem lahko meriš samo to ti ne pomaga kaj preveč , ker so to kompleksne induktance, kapacitance in relaktance. Jaz sem pri mojem zamenjal prav vse komponente za katere sem sumil da so pokvarjene pa nisem nič popravil .
Na RTV servisu pa so mi kar na pamet povedali da crknejo VF diode (tista bela) pri feritnem transformatorčku ponavadi sta dve in visokonapetostni elektroliti tam okoli cca 10uF/250V tudi dva ter čip mora bit vredu kakšen STK ali podobno. Če kaj piska ko daš napetost gor so to diode.
Napajalnik naj ne bi preizkušal neobremenjen.
LP _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popravil,
Napaka močnostni transistor. Očitno je oslabel in mu je ojačanje padlo praktično na 0.
Omska meritev tega žal ni pokazala. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Switcherji so včasih pravi pekel za popravilo. Še posebej tisti od TVjev. Sam se jih lotim takole:
- Vizuelna kontrola (zažgani, počeni ali kakorkoli deformirani elementi, ali pretrgane povezave na samem PCBju)
- Ohmska meritev vseh polprevodniških elementov ter jasno vseh pasivnih elementov. V poštev pride tudi "balistični" test nekaterih kondenzatorjev, vendar je to dvorezni meč.
- Neglede na to, kakšen je swičer. Najprej zamenjam VSE elektrolite. Ja, potratno boste rekli, vendar se v 80% napak pojavi ravno kaka pritajena napaka na elektrolitu, za popravilo takega swičerja lahko porabiš nekaj ur dela. Se pravi, če pridem po 10-ih urah do odkritja, da je šel kondenzator ki stane 100sit, jaz pa sem si v tem času naredil 30.000sit škode, če računam uro tehnika 3000SIT, torej je ta korak smiselen.
- Marsikatero krepko bo izravnala navadna 100W žarnica namesto glavne varovalke. Če Žarnica močno zasveti, ko je swičer vklopljen, je nekaj v primarnem stadiju (pred trafotom) v kratkem stiku.
- Pri TV swičerjih, je NUJNO potrebno dati 40-70W žarnico na 160V ki gre potem na VN napajalnik. Če je napajalni swičer OK, potem mora ta žarnica zasvetiti z približno 60-70% svetilnosti. Če ne sveti, je nekaj narobe. Swičer MORA biti po tej veji obremenjen, drugače pride do samooscilacij in se iz njega samo še pokadi. Potem komaj nastanejo "taprave" težave
- Včasih je potrebno z diodo optokuplerja vezati zaporedno eno LEDiko, da imamo vpogled na feedback.
To je samo nekaj osnovnih pravil, ki pa niso pisana za vse swičerje. Veliko je takih, ki kjub vsemu ne zalaufajo. Temu so možne okvare na trafotu ali pa kaka pritajena razpoka na samem PCBju (še posebej so rade okoli težkih elementov kot sta trafo, ali mrežni kondenzator, ali pri starejših swičerjih na diskretne elemente so bile tuljave za oscilator.
No, še en nasvet : pred vsakim šraufanjem, cinjenjem ter merjenjem vrednosti po swičerju, je NUJNO izprazniti mrežni kondenzator. Če je swič tranzistor zaprt, se kondenzator nima kam izprazniti in ostane nabit na 300V. V najboljšem slučaju jo boste odnesli s šusom v roko (utegne boleti), v najslabšem pa s skurjenim instrumentom, če bote ravno ohme merili.
Naj se kadi
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2005 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Temo bom za nekaj časa dal med aktualno. Upam, da se bo nabralo kaj koristnih nasvetov, podobnih kot jih je napisal RGorazd. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Sob Dec 10, 2005 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Silvo
Lahko priložiš shemo tvojega switcherja, seveda, če jo imaš?
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Dec 11, 2005 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lp
Bom pa še jaz opisal nekaj mojih iskušenj z temi napajalniki.
Ker je Silvo ravno omenil transformator za halogenke bom opisal eno mojo
izkušnjo z enim. Že lansko leto ga je enemu sosedu uničila strela .Pregorel je
zaščitni upor,gretz ter oba tranzistorja. To sem vse zamenjal pa vseeno ni hotel
startati.Premeril sem vse ostale elemente kondenzatorje,upore in pa diode vse je
kazalo"OK".No potem je on kupil novega in jaz sem tega dal na stran in pozabil
nanj.Pa je letos spet enemu drugemu pregorel isto strela samo,da je tokrat šel
samo zaščitni upor kot že nekajkrat prej.Potem sem zagledal v temu letošnjemu
.da ima en element na ploščici napisano DIAK!! pa hajd poiskati onega drugega
in na približno istem mestu ugotovim,da ena oznaka katera sem mislil.da je
dioda in je po merjenju tudi kazalo.da je dioda ima malo drugačen kvadratek
kot oznaka elementa na ploščici označeno pa je bilo z D8 ostale diode pa z D1-7.
Pa vstavim na to mesto diak in stvar je startala.Naj omenim,da je bil ta nekateri
noname oni po katerem sem ugotovil to pa Osram tako,da ,če bo to komu prišlo
prav.
Zopet enkrat sem se dajal z enim ATX napajalnikom in sem isto pomeril vse
elemente in vsi so izgledali po meritvah dobri pa hladen ni hotel startati,ko pa si
ga ogrel nap.z fenom pa je začel delati.
No potem sem zamenjal vse Kondanzatorje je pa začel normalno delati,čeprav
ko sem jih meril so izgledali dobri.
Od takrat tudi jaz ko se lotim kakaga takega napajalnika tudi od TVja najprej
Po vizuelnem pregledu najprej pogledam kondenzatorje.
LP Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iggy Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38 Prispevkov: 247 Aktiv.: 1.04 Kraj: LJ/ng
|
Objavljeno: Ned Dec 11, 2005 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poškodovan pcb je ena grda stvar. Ponavadi je pri kakšni moćni zadevi bakren vodnik enostavno odtrgan od pertinaksa. To, če nisi ravno slep, takoj vidiš.
Mehanske poškodbe pa znajo biti hudo skrite. Enkrat sem dobil na popravilo en ojačevalnik za v avto. Ga popravim in dobim takoj v popravilo novega, od enega drugega kolega ampak popolnoma enak model. In ga spravim v pogon. Preden ga izpustim iz rok ga priključim za "slišni test". Zadeva ne deluje. Od vsega frekvenčnega spektra pridejo skozi samo - činele. Take okvare nikol prej nisem srečal. Tako grem gledat filterski del (avtomobilski ampi majo dost teh knofov). pa gleda in merim elemente in kar vse štima. Razmišljam kaj je narobe, ko srečam kolega, ki mi ga je dal v popravilo. Debata pride na ojačevalnik in tip mi prijavi, da ga je kr od [slovenščina je zame španska vas] dobu, ki ga je sam poskusil popravit, pa mu ni šlo, pa mu ga je šenkal. Dobro. Pa še to: menda je amp dal že dosti skozi, med drugim je tudi večkrat padel na tla. Opa. Potem sem ugotovil, da je počil baker okoli ene nogice na chinch-u od ojačevalca. Chinch je privijačen na ohišje, pcb pa je pritrjen bolj slabo. Razpoka je bila porzdeljena po obodu, na meji med zalivko in ostalim bakrom. Še ko sem vzel spajkalo v roke sem bil skeptičen, misleč, da se mi samo zdi, da je tam "uničeno". Pa je blo. Če nebi sumil mehanske poškodbe je nebi našel nikoli. _________________ LP
Iggy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Terc Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Jan 2006 18:05 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2006 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
To vprašanje sem postavil že pod rač. komponente, samo sem zdaj videl, da je tu ta tema o stikalnih napajalnikih. Mogoče je ta tema bolj ustrezna. Me zanima, če je kdo že imel opravka s čem podobnim, pa če je sploh smiselno popravljati enemu tercu, kot sem jaz, ki s tem nima nevem kakih prektičnih izkušenj.
Imam kake 4 lete starega AMD-ja Athlon 850, pred kakim letom pa se je začelo dogajat, da ko sem vklopil računalnik, se je normalno hotel zagnat, potem pa je obstalo vse skup po par sekundah. Potem sem moral počakati kako minuto in če sem ga potem spet vklopil, se je normalno zagnal. Potem sem to delal kakega pol leta, nato pa se mi je začel ugašat tudi med delovanjem, vedno pogosteje, tako da počasi ni blo več možno delat z računalnikom in sem zamenjal napajalnik in zdaj dela.
Me zanima, kaj bi bil temu vzrok, po moje je kak kondenzator, če mi lahko svetujete, kaj se vam zdi. Če se da, bi ga popravil, pa bi naredil LAB napajalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Jan 13, 2006 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa si ga sploh odprl ? Ce je narobe kaj z elektroliti, bo to tako ali tako opazno. Ugibati nima smisla, najprej ga odpri in poglej v kaksnem stanju je, objavi kaksno sliko itd., pa ti bo lahko kdo pomagal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni