|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
digital Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.22 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Jun 10, 2010 7:36 pm Naslov sporočila: upravljanje klima naprave |
|
|
V kratkem bom nabavil split klima napravo. Rad bi pa imel možnost krmiljenja tudi preko svoje elektronike. V funkciji imam gsm modem falcom, in preko njega bi rad spreminjal kakšne nastavitve. Najbolj enostavno bi bilo narediti kar vklop in izklop napajanja klime, če pa je možno tudi kako drugače nastavljati parametre kot z daljincem, bi prosil za kakšen nasvet, kako. Mogoče določeni tipi (proizvajalci) te zadeve že v osnovi podpirajo (najbolj zaželjen bi bil napr. rs232 port - protokol), vendar v trgovini, kjer sem spraševal, nisem izvedel nič.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jun 10, 2010 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
.....in tudi ne boš dobil podatkov. Niti proizvajalec jih ne da.
Jaz sem se nekaj časa mučil z razbijanjem protokola, potem pa sem uporabil enostavno finto:
- z mikrokontrolerjem preberem kodo daljinca (eno za vklop, eno za izklop)
- potem preko SMSja vklopim / izklopim klimo.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Čet Jun 10, 2010 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za vklop/izklop ni problema, ob nakupu pazi le da klima podpira auto restart after power fail. Tako enostavno prekinjaš napajanje.
Za komunikacijo-spreminjanje parametrov pa bo težje....
Ena varianta je IR simulacija daljinca, pa recimo Mitsubishi ima v mnogih modelih možnost žične komunikacije s programirljivim tedenskim termostatom/timerjem. Ampak kje boš dobil protokol komunikacije pa ne vem.... V enem "vlaku" se namreč vozijo vse informacije (režim, temperatura, ventilator, lopute, timer, ....).
Če kaj najdeš pa le sporoči
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Pet Jun 11, 2010 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem se ukvarjal s tem, potem pa sem naredil tako, kot je že napisano. Enostavno ima suiistem daljinsko možnost samo vklopa in izklopa.
Trudil sem se z razbijanjem protokola, pa je kar komplicirano, ker ti nobeden ne da nobenih podatkov. V kodi pa je zapakirano vse, temperatura, ventilator, ....
cca 120 bitov informacije, kolikor se še spomnim. V kolikor boš kaj našel sporoči.
LP. M
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.22 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat sem našel naslednje :
Coolwex ponuja vgradnjo dodatnega modula, rečejo mu TRC modul, preko katerega bi lahko krmilil klimo s telefonsko linijo. Po nekaj klicih sem izvedel, da tega modula ne prodajajo več, ker ni bilo povpraševanja. Sem pa kljub temu izvrtal ceno, ki je očitno bil razlog za nezanimanje (250 eur). Kaj več mi ni uspelo izvedeti, zanimalo me je namreč, če se ta modul priključi na kak standardni vmesnik (rs232), pa tudi če to obstaja, nimam protokola.
Nekdo pa očitno protokol ima : http://www.bolha.com/deljene/upravljalec-klimatske-naprave-preko-gsm-a-in-ali-stacijonarnega-telefona-oglas1272132049 , vendar je tukaj gsm modem že vgrajen, jaz bi pa raje uporabil svojega.
Tole me pa sploh ne preseneča.
Citiram: |
- It has a powerful codebase and can control most air-conditioners of all brands in the world. |
.
Na tem linku kitajci ponujajo univerzalne daljince. Tole zadnje mi je zanimivo, ker razmišljam, da bi kupil dodatni daljinc, ga razderem, povežem tipke z mojim kontrolerjem, ter tako poceni realiziram krmiljenje preko GSM modema - našel sem enega na bolhi za 20 eur, original dodatni daljinc pa je cca 40 eur.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.97 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Sob Jan 28, 2017 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
Imam stensko klimo Mitsubishi (slika v prilogi), montirano na vikendu. V izogib spuščajna vode iz sistema (proti zmrzali), sem dobil idejo, da bi z gretjem klime vzdrževal temperaturo npr 5 stopinj. Pojavi se pa problem, ker daljinski upravljalnik omogoča nastavitev temperature najmanj na 16 stopinj.
Torej zanima me, če se da kako elektroniko prepričati, da bi nastavil temperaturo gretja na 5 stopinj?
Hvala za vsakršen nasvet!
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
530.04 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Sob Jan 28, 2017 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ima klima autorestart ob izpadu napajanja, jo preprosto vežeš prek termostata.
Zadnjih 10+ let verjetno ni več izdelane klime, ki tega ne bi imela...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Sob Jan 28, 2017 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne tako nepomemben podatek je tudi lokacija vikenda.. Kaj v primeru, če se zunanja temperatura spusti pod tisti spodnji prag, ki je še potreben za delovanje klime?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.82 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sob Jan 28, 2017 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
če imaš na vikendu internetno povezavo, je tole poceni rešitev
https://www.itead.cc/sonoff-th.html
Imam on/off varianto in dela super
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.97 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Ned Jan 29, 2017 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo,
Hvala za odgovore in ideje!
O termostatu sem tudi sam razmišljal, saj ga imam. Kako pa vpliva odklop napajanja in ponovni vklop na samo klimo? Verjetno ni preveč blagodejno, če se to prepogosto dogaja?
Glede lokacije... Po podatkih od klime je moč gretja pri -10 stopinjah 2,2kW, kar se mi zdi dovolj, da bi lahko vzdrževal tistih 5 stopinj.
Žal interneta na vikendu nimam
Malce razmišljam... če bi lahko prebral serijo "vlakcev" daljinca pri npr. 16 stopinjah in 20, bi se verjetno lahko razbralo kje se skriva podatek temperature?
Lep pozdrav,
Jani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2017 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
zdravo,
Sem še malce razmišljal o vklopu / izklopu klime... Glede prvotne ideje o ugibanju "vlakca" impulzov daljinca se mi zdi, da to ni mogoče, saj je originalno nastavljiva temperatura gretja in hlajenja od 16 - 31 stopinj. To je ravno 16 bitov... Sem pa dobil idejo za termostat. Kot sem v prejšnjem postu objavil, me skrbi prepogost izklop in vklop napajanja... Kako bi se lahko tega znebil? Ko bo temperatura v prostoru večja od nastavljene (npr 5 stopinj ali več) bom z relejem dodal upor termistorju za merjenje temperature prostora. Tako bo notranja enota imela informacijo, da je v prostoru več kot 32 stopinj in ustavila gretje. Ko bo pa temperatura padla pod npr 3 stopinje, bo rele upor odklopil.
Idejo bom preizkusil v naslednjih tednih.
Kakšno mnenje?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni