www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

upravljanje klima naprave

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
digital
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Aktiv.: 1.22
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2010 7:36 pm    Naslov sporočila:  upravljanje klima naprave Odgovori s citatom

V kratkem bom nabavil split klima napravo. Rad bi pa imel možnost krmiljenja tudi preko svoje elektronike. V funkciji imam gsm modem falcom, in preko njega bi rad spreminjal kakšne nastavitve. Najbolj enostavno bi bilo narediti kar vklop in izklop napajanja klime, če pa je možno tudi kako drugače nastavljati parametre kot z daljincem, bi prosil za kakšen nasvet, kako. Mogoče določeni tipi (proizvajalci) te zadeve že v osnovi podpirajo (najbolj zaželjen bi bil napr. rs232 port - protokol), vendar v trgovini, kjer sem spraševal, nisem izvedel nič.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2010 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

.....in tudi ne boš dobil podatkov. Niti proizvajalec jih ne da.
Jaz sem se nekaj časa mučil z razbijanjem protokola, potem pa sem uporabil enostavno finto:
- z mikrokontrolerjem preberem kodo daljinca (eno za vklop, eno za izklop)
- potem preko SMSja vklopim / izklopim klimo.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2010 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za vklop/izklop ni problema, ob nakupu pazi le da klima podpira auto restart after power fail. Tako enostavno prekinjaš napajanje.

Za komunikacijo-spreminjanje parametrov pa bo težje....
Ena varianta je IR simulacija daljinca, pa recimo Mitsubishi ima v mnogih modelih možnost žične komunikacije s programirljivim tedenskim termostatom/timerjem. Ampak kje boš dobil protokol komunikacije pa ne vem.... V enem "vlaku" se namreč vozijo vse informacije (režim, temperatura, ventilator, lopute, timer, ....).
Če kaj najdeš pa le sporoči Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.58

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2010 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem se ukvarjal s tem, potem pa sem naredil tako, kot je že napisano. Enostavno ima suiistem daljinsko možnost samo vklopa in izklopa.

Trudil sem se z razbijanjem protokola, pa je kar komplicirano, ker ti nobeden ne da nobenih podatkov. V kodi pa je zapakirano vse, temperatura, ventilator, ....
cca 120 bitov informacije, kolikor se še spomnim. V kolikor boš kaj našel sporoči.

LP. M

digital
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Aktiv.: 1.22
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaenkrat sem našel naslednje :

Coolwex ponuja vgradnjo dodatnega modula, rečejo mu TRC modul, preko katerega bi lahko krmilil klimo s telefonsko linijo. Po nekaj klicih sem izvedel, da tega modula ne prodajajo več, ker ni bilo povpraševanja. Sem pa kljub temu izvrtal ceno, ki je očitno bil razlog za nezanimanje (250 eur). Kaj več mi ni uspelo izvedeti, zanimalo me je namreč, če se ta modul priključi na kak standardni vmesnik (rs232), pa tudi če to obstaja, nimam protokola.

Nekdo pa očitno protokol ima : http://www.bolha.com/deljene/upravljalec-klimatske-naprave-preko-gsm-a-in-ali-stacijonarnega-telefona-oglas1272132049 , vendar je tukaj gsm modem že vgrajen, jaz bi pa raje uporabil svojega.

Tole me pa sploh ne preseneča.
Citiram:
- It has a powerful codebase and can control most air-conditioners of all brands in the world.
.
Na tem linku kitajci ponujajo univerzalne daljince. Tole zadnje mi je zanimivo, ker razmišljam, da bi kupil dodatni daljinc, ga razderem, povežem tipke z mojim kontrolerjem, ter tako poceni realiziram krmiljenje preko GSM modema - našel sem enega na bolhi za 20 eur, original dodatni daljinc pa je cca 40 eur.

lp
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče dobiš tu kakšno idejo: http://www.avrfreaks.net/index.php?name=PNphpBB2&file=printview&t=46228&start=0
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.97
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2017 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Imam stensko klimo Mitsubishi (slika v prilogi), montirano na vikendu. V izogib spuščajna vode iz sistema (proti zmrzali), sem dobil idejo, da bi z gretjem klime vzdrževal temperaturo npr 5 stopinj. Pojavi se pa problem, ker daljinski upravljalnik omogoča nastavitev temperature najmanj na 16 stopinj.
Torej zanima me, če se da kako elektroniko prepričati, da bi nastavil temperaturo gretja na 5 stopinj?

Hvala za vsakršen nasvet!

LP

_20170128_121444.JPG
 Opis:
Notranja enota
 Velikost datoteke:  530.04 KB
 Pogledana:  0 krat

_20170128_121444.JPG

Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2017 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ima klima autorestart ob izpadu napajanja, jo preprosto vežeš prek termostata.
Zadnjih 10+ let verjetno ni več izdelane klime, ki tega ne bi imela...
Nazaj na vrh
Rafter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20
Aktiv.: 2.21
Kraj: Southern District of Maribor JN76UL

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2017 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne tako nepomemben podatek je tudi lokacija vikenda.. Kaj v primeru, če se zunanja temperatura spusti pod tisti spodnji prag, ki je še potreben za delovanje klime?
Nazaj na vrh
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.82
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 28, 2017 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če imaš na vikendu internetno povezavo, je tole poceni rešitev

https://www.itead.cc/sonoff-th.html

Imam on/off varianto in dela super

LP
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2017 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,

Hvala za odgovore in ideje!
O termostatu sem tudi sam razmišljal, saj ga imam. Kako pa vpliva odklop napajanja in ponovni vklop na samo klimo? Verjetno ni preveč blagodejno, če se to prepogosto dogaja? Confused
Glede lokacije... Po podatkih od klime je moč gretja pri -10 stopinjah 2,2kW, kar se mi zdi dovolj, da bi lahko vzdrževal tistih 5 stopinj.
Žal interneta na vikendu nimam Sad

Malce razmišljam... če bi lahko prebral serijo "vlakcev" daljinca pri npr. 16 stopinjah in 20, bi se verjetno lahko razbralo kje se skriva podatek temperature? Rolling Eyes

Lep pozdrav,
Jani
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 30, 2017 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zdravo,

Sem še malce razmišljal o vklopu / izklopu klime... Glede prvotne ideje o ugibanju "vlakca" impulzov daljinca se mi zdi, da to ni mogoče, saj je originalno nastavljiva temperatura gretja in hlajenja od 16 - 31 stopinj. To je ravno 16 bitov... Sem pa dobil idejo za termostat. Kot sem v prejšnjem postu objavil, me skrbi prepogost izklop in vklop napajanja... Kako bi se lahko tega znebil? Ko bo temperatura v prostoru večja od nastavljene (npr 5 stopinj ali več) bom z relejem dodal upor termistorju za merjenje temperature prostora. Tako bo notranja enota imela informacijo, da je v prostoru več kot 32 stopinj in ustavila gretje. Ko bo pa temperatura padla pod npr 3 stopinje, bo rele upor odklopil.

Idejo bom preizkusil v naslednjih tednih.

Kakšno mnenje?

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni