|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Deyannn Neznanec

Pridružen-a: Čet 17 Jun 2010 18:03 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.05 Kraj: Motovilci
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 6:05 pm Naslov sporočila: Vezava LED Diod |
|
|
Pozdravljeni,
Na razpolago imam 100 belih led diod + predupori za 12V. V sobi si nameravam te diode vgradit v profil in ta profil dat gor na strop stene po dolžini cca 4,5m. Zanima me, kako naj vežem diode ali naj naredim zaporedno oz vzporedno vezavo. Sam pri sebi mislim, da bi bila vzporedna vezava s predupori boljša izbira. Diode bi bile med sabo razmaknjene 4,5cm. Za napajanje teh diod bi bil adapter 12v 1,5A med adapter in te diode bi pa še vezal neko stikalo, da bi lahko vklopil in izklopil te diode prosim strokovnjake, da mi svetujete.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Veliko dela za malo haska.
Vsekakor pa uporabi vzporedno vezavo. Samo se mi zdi napajalnik malo preslaboten. 100 diod po 20mA (če ne daš več) znese 2A, kar pomeni, da lahko nanj priključiš maksimalno 75 diod.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deyannn Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odg.
zanima me pa še ena stvar in sicer, kje bi se dalo dobit kako shemo vezja za stroboskop do 100 LED diod
Highlag je napisal/a: |
Vsekakor pa uporabi vzporedno vezavo. Samo se mi zdi napajalnik malo preslaboten. 100 diod po 20mA (če ne daš več) znese 2A, kar pomeni, da lahko nanj priključiš maksimalno 75 diod. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Deyannn je napisal/a: |
Hvala za odg.
zanima me pa še ena stvar in sicer, kje bi se dalo dobit kako shemo vezja za stroboskop do 100 LED diod
Vsekakor pa uporabi vzporedno vezavo. Samo se mi zdi napajalnik malo preslaboten. 100 diod po 20mA (če ne daš več) znese 2A, kar pomeni, da lahko nanj priključiš maksimalno 75 diod. |
|
Lep pozdrav!
Marsikaj se, da narediti s temi LEDicami! Najenostavnejše je preko mikroprocesorja kjer bi lahko nastavljal vse, od svetilnosti, do stroboskopa, ...
Ampak je vprašanje, če znaš programirat mikroprocesorje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi vezal pa več vzporednih verig po 3 diode. Bele ledice imajo navadno padec napetosti cca 3,5V, tako da bi na taki verigi imel padca 10,5V. Za 20mA bi to bilo 1,5V/20mA = 75 . Najbližja E12 vrednost je 82 .
Tako je toka v glavni veji le 33 * 20mA = 660mA, plus še tistih 20mA, če boš vezal eno ledico še posebej. To je pa fanj pod mejo tokovne zmogljivosti napajalnika.
_________________ My favorite programming language is ... solder. -Bob Pease |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deyannn Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za shemo in za odgovor bom probo tak naredit
še enkrat hvala
David2204 je napisal/a: |
Evo, ker sem pri volji in ker si vljudno vprašal, sem ti shemo zložil.
Tam kjer imaš +12V priključiš pozitivni pol napajalnika, kjer imaš pa GND pa negativni. Stikalo boš verjetno dobil s tremi nožicami. Ti priključi na srednjo nogico napajanje, na eno od stranskih nogic pa tvojo mrežo ledic.  |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deyannn Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja to pa je že precej zahtevno mislim nisem nič kaj takega delal tak da mi ziher nebi ratalo kak mikroprocesor sprogramirat sicer se pa sliši zelo zanimiva in uporabna zadeva
Hvala
klpzm je napisal/a: |
Deyannn je napisal/a: |
Hvala za odg.
|
Lep pozdrav!
Marsikaj se, da narediti s temi LEDicami! Najenostavnejše je preko mikroprocesorja kjer bi lahko nastavljal vse, od svetilnosti, do stroboskopa, ...
Ampak je vprašanje, če znaš programirat mikroprocesorje? |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deyannn Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja.. se opravičujem ampak sem pozabo povedat, da sem zdraven diod dobil upore 470ohm oz 480ohm se mi zdi se pravi za 12V napetosti tak, da bom moral verjetno vezat na upor samo eno diodo ker nažalost nimam 82ohm uporov
Evo, ker sem pri volji in ker si vljudno vprašal, sem ti shemo zložil.
Tam kjer imaš +12V priključiš pozitivni pol napajalnika, kjer imaš pa GND pa negativni. Stikalo boš verjetno dobil s tremi nožicami. Ti priključi na srednjo nogico napajanje, na eno od stranskih nogic pa tvojo mrežo ledic.  |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.kramljak Član

Pridružen-a: Pon 26 Apr 2010 10:59 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Radlje ob Dravi
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Boš pa ja reskiral še nekaj za primerne upore, ki so zelo poceni bolje to kot močnejši adapter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdej se vprašaj: Želiš imeti to narejeno? Če je odgovor ja, potem boš moral dokupiti upore, ali pa dokupiti močnejši napajalnik.
Sploh pa če boš vezal po eno diodo, bo padec napetosti dosti večji na uporih, tok bo enak, torej se bodo bolj greli, kot bi se na verigi 3 diod.
Na koncu boš več električne energije boš porabljal za segrevanje, kot za razsvetljavo. Kaj je zdaj bolj pametno?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deyannn Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Logično, da je bolj pametno naredit verigo treh diod torej sem se odločil, da kupim upore in naredim tako kot si mi predlagal oz narisal na shemi
Zdej se vprašaj: Želiš imeti to narejeno? Če je odgovor ja, potem boš moral dokupiti upore, ali pa dokupiti močnejši napajalnik.
Sploh pa če boš vezal po eno diodo, bo padec napetosti dosti večji na uporih, tok bo enak, torej se bodo bolj greli, kot bi se na verigi 3 diod.
Na koncu boš več električne energije boš porabljal za segrevanje, kot za razsvetljavo. Kaj je zdaj bolj pametno?  |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko kupuješ moraš še to vedet: Moč, ki se bo trošila na uporih znaša 30mW.
Ko izbiraš upore, ne kupuj tistih tavelikih batin, ker ni potrebe. Navadni 125mW ali 250mW bodo več kot dovolj.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Jun 17, 2010 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če vežeš šest 470 uporov v vzporedno vezavo, boš dobil ven 78 upor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deyannn Neznanec

|
Objavljeno: Pet Jun 18, 2010 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore upore sem že naročil 82ohm 0,25w.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni