www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

IR REMOTE CONTROL

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 3:59 pm    Naslov sporočila:  IR REMOTE CONTROL Odgovori s citatom

Prišel sem do problema, ki bi ga najlepše rešil z infrardečim daljinskim upravljalnikom.
Predstavljam si, da v trgovini kupim nek daljinec, izdelam sprejemnik oziroma kupim čip, ki je že sprejemnik in mi daje direktno ttl signale, ki jih bo razvozljaval od mene programirani mikrokrmilnik in željeni ukaz izvršil. Pa sem začel malo guglat na to temo. In o joj! Koliko različnih protokolov:

ITT Protocol
JVC Protocol
NEC Protocol
Nokia NRC17
Sharp Protocol
Sony SIRC
Philips RC-5
Philips RC-6
Philips RC-MM
Philips RECS80
RCA Protocol
X-Sat

Do sedaj se nisem ubadal s tem, sedaj pa bi rad, če že moram, zaoral tja, kjer je najbolj mehko, izbral najbolj preprost in popularen protokol, morda celo našel kak že izdelan projekt, kjer bi lahko bistveno prekopiral.

Med vami vas je gotovo precej tudi s temi izkušnjami, in prosim, da mi jih posredujete.

Prisrčna hvala
VS
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ha!

Sem našel v Bascom Sample library primer in bascom avr ima celo makro ukaz
GETRC5( address, command )
Ki naredi vse, kar potrebujem.

Hvala, in brez zamere, ker sem brez potrebe se obračal na forum.
Nazaj na vrh
eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa le sporoči s katerim senzorjem si naredil in kako si zadovoljen z delovanjem, saj tudi sam že dolgo časa odlašam en projekt ki je v podobni smeri.
Lep pozdrav
Nazaj na vrh
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Ha!

Sem našel v Bascom Sample library primer in bascom avr ima celo makro ukaz
Ki naredi vse, kar potrebujem.

Hvala, in brez zamere, ker sem brez potrebe se obračal na forum.

Ta ukaz sem jaz brez problema uporabil pri daljincih od PHILIPSA oni imajo RC5!
Prvo napišeš program s katerim prebereš posamezni gumb ostalo pa potem sprogramiraš glede na dobljene podatke...zanimiva zadeva Smile
Nazaj na vrh
digital
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11
Aktiv.: 1.22
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bascom HELP je help v pravem pomenu besede. Noben Microsoftov help mu ne seže do kolen.

Citiram:
Action

Retrieves the RC5 remote code from a IR transmitter.

Syntax

Uses

TIMER0

Remarks

address
The RC5 address

command
The RC5 command.

This statement is based on the AVR 410 application note. Since a timer is needed for accurate delays and background processing TIMER0 is used by this statement.

Also the interrupt of TIMER0 is used by this statement.

TIMER0 can be used by your application since the values are preserved by the statement but a delay can occur. The interrupt can not be reused.

GETRC5 supports extended RC5 code reception.

The SFH506-36 is used from Siemens. Other types can be used as well. The TSOP1736 has been tested with success.

Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klpzm je napisal/a:

Prvo napišeš program s katerim prebereš posamezni gumb ostalo pa potem sprogramiraš glede na dobljene podatke...zanimiva zadeva Smile

Sem vedel, da bom našel nekoga z izkušnjami, nekoga, ki, če zavrtam vanj, mi bo dal odgovore, ki drže.
Tretnutno imam sledeči vprašanji:

1. Kaj naredi ukaz GETRC5( address, command ) kadar nič ne pritiskamo na daljinca? Menda ja ne 'visi' in čaka na ukaz? Moj mikro mora delati tudi druge stvari in ne more čakati na ukaz, ki ga ne bo.

2. Kakšen oddajnik - daljinec si uporabil, kar enega od phillipsovega tv-a ali kaj drugega. Si delal svoj oddajnik, da bi lahko dal svoje pare 'naslov ukaz', ki se ne pokrivajo z ukazi za tv oziroma kako drugo napravo v sobi.

Nova vprašanja se bodo verjetno pojavila, ko si bom nabavil SFH506-36 ali TSOP1736

Pozdrav!
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ni važno, kateri senzor imaš, glavno, da je način delovanja enak.

Če pa se ustavi na stavku in tam čaka, pa bo najbolje sprobati, (recimo daš za njim stavek Portx.y=1:Waitms 200:Portx.y=0 in potem gledaš, če LEDica na Portx.y utripa ali ne, ko nič ne pritisneš)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
... bom nabavil SFH506-36 ali TSOP1736

program_er je napisal/a:
Saj ni važno, kateri senzor imaš, glavno, da je način delovanja enak.

Ko sem jaz nabavljal te senzorje, ni bilo vseeno, katerega si vzel. Paziti moraš na pulzno frekvenco nosilnega signala (za RC5 je 36 kHz, raje še malo poguglaj za vsak primer). Nekateri senzorji se pod isto oznako dobijo za različne nosilne frekvence. Če vzameš napačnega, domet občutno pade ali pa sprejemnik čisto ogluši. Lastne izkušnje.
Nazaj na vrh
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko jaz sem pred leti naredil takole:

Rc5volume.bas
' connect SFH506-36 IR-receiver to PORT 3.2 (INT0)
'
' lado zeleznik 02 2005
'----------------------------------------------------------------------------

$crystal = 14318180

Config Rc5 = P3.2

Dim New As Bit
Dim A As Byte
Dim Command As Byte , Address As Byte

P1.0 = 1 'motor levo
P1.1 = 1 'motor desno
P1.2 = 0 'ledica
P1.3 = 1 'Impulz Vklop
P1.4 = 1 'impuly izklop

Reset Tcon.0
On Int0 Receiverc5
Enable Int0
Enable Interrupts

Do

If New = 1 Then 'received new code
Disable Int0

New = 0 'reset new bit

End If
If Address = 7 Then Goto Glasnost 'ugotavljanje ce je
If Address = 39 Then Goto Glasnost
'prava adresa

Enable Int0
Loop

Receiverc5: 'interrupt routine

Getrc5(address , Command)

New = 1

Return

Glasnost:
P1.2 = 1 'valid signal
Waitms 15 'prizge malo ledico
P1.2 = 0
If Command = 16 Then Goto Volup
If Command = 17 Then Goto Voldwn
If Command = 12 Then Goto Vklop
If Command = 11 Then Goto Izklop
Return

Volup:
P1.1 = 0
Waitms 50
P1.1 = 1
Return

Voldwn:
P1.0 = 0
Waitms 50
P1.0 = 1
Return

Vklop:
P1.3 = 0
Wait 1
P1.3 = 1
Return

Izklop:
P1.4 = 0
Wait 1
P1.4 = 1
Return

Je eden mojih projektov z bascom-om (še 8051)
Vzel sem en philipsov daljinec,katerega sem predelal tako da sem neko prosto nogico vezal na maso in je bila potem naprava pač neka druga številka...

V kodo sem dodal še lcd comand.device ..in videl če dobivam pravilno......nato sem te vrednosti vpisal v program....

Največ sivih las pa sem dobil ker nisem vedel da moram uporabiti kristal take vrednosti kot se uporabljajo pri serijski komunikaciji da se baud rate izide...notranje deljenje...no v tem si ti bistveno boljši tako da boš to zmazal za šalo...
Nazaj na vrh
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
klpzm je napisal/a:

Sem vedel, da bom našel nekoga z izkušnjami, nekoga, ki, če zavrtam vanj, mi bo dal odgovore, ki drže.
Tretnutno imam sledeči vprašanji:

1. Kaj naredi ukaz GETRC5( address, command ) kadar nič ne pritiskamo na daljinca? Menda ja ne 'visi' in čaka na ukaz? Moj mikro mora delati tudi druge stvari in ne more čakati na ukaz, ki ga ne bo.

2. Kakšen oddajnik - daljinec si uporabil, kar enega od phillipsovega tv-a ali kaj drugega. Si delal svoj oddajnik, da bi lahko dal svoje pare 'naslov ukaz', ki se ne pokrivajo z ukazi za tv oziroma kako drugo napravo v sobi.

Nova vprašanja se bodo verjetno pojavila, ko si bom nabavil SFH506-36 ali TSOP1736

Pozdrav!

1. Sam nisem imel tega problema, ker sem ga uporabil samo za vklop luči! In sem vedno bil v Do-Loop zanki ter vsakih par 10ms prebiral, če je kaj priletelo na senzor. Tako, da ti tu iz svojih izkušenj ne morem pomagati! Sad

2. Jaz osebno sem uporabil kar daljinec od philipsovega tv-ja, ker sem si samo zaradi tega naredil stikalo, da lahko izklopim luč z njim, ko gledam TV! Moj daljinec je imel par tipk ''praznih'' oz. ki so delale le v menujo "settings"!
V helpu imaš tudi primer kode kako narediš, da ti RC5 kodo pošlje mikroprocesor. Seveda si lahko sam nastaviš " address ter command"!
Glede izbire senzorja ima prav Waldo! Jaz sem imel probleme z 38kHz in sem uporabil 36kHz mislim, da prav te kot si jih sam omenil ( SFH506-36 )! Lahko pa jutri točno pogledam!

Zakaj boste pa vi uporabili to zadevo? Seveda če ni skrivnost Razz
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 02, 2010 6:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, v eni od zadnjih številk SE je bil opis in uporaba nekaterih protokolov. Wink
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70811.88

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 02, 2010 7:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni