|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.19 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 6:51 pm Naslov sporočila: Iščem servisna navodila za Gorenje G2 sašijo |
|
|
Pozdravljeni
Spravljam v red Gorenje TV z G2 sašijo in opažam, da je kar nekaj razlik med dejanskim stanjem in shemo ter tudi potiskom na tiskanini.
TV sem usposobil do delovanja (hladni spoji in slabi elektrolitski kondenzatorji v napajalniku, horizontalnem in vertikalnem odklonu - pomenjani vsi), simptomi so sicer kazali na defekten TDA 8170 v vertikalnem odklonu, ampak hladen lot na 12V regulatorju poskrbi za identično obnašanje - TV se iz stand-by vklopi za sekundo in potem spet pade nazaj v stand-by.
Problem je, da slika ni najboljša - konvergenca je slaba v zgornjem desnem delu slike (magnetke na katodni cevi sem pustil pri miru), kar je bila že pred okvaro, vendar je stanje sedaj še nekoliko slabše.
Zanima me ali ima kdo servisna navodila ali seznam kaj dejansko se nastavlja s katerim od trimerjev - ne bi jih rad vrtel na slepo srečo, shemi pa ne zaupam preveč, saj je označeno, da je trimer R402 za vertikalno pozicijo slike, kaže pa da vpliva bolj na višino slike in ne vem ali samo narobe razumem simbole na shemi, še ena napaka več na shemi ali je s TV še nekaj narobe?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.68 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Ali se sploh pokaže slika, če se TV prižge samo za eno sekundo? Ta TV se lahko sam izklopi v primeru vertikalne črte, saj ima zaščito. Zaščito izklopiš tako, da odspajkaš PIN 16 od TDA 8185. Pri tej šasiji radi prekinjajo trimerji, še posebej na RGB plati. Če so v sliki barvne sence preveri upore R1213, R1228 in R1246 (39k) na RGB plati.
Če kaj pomaga, pošiljam še shemo (v priponki).
LP, Matic
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Gorenje šasija G2.pdf |
Velikost datoteke: |
487.77 KB |
Downloadano: |
63 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za shemo, žal pa je ista, kot jo že imam, na kateri sem odkril 2 napaki, pa so verjetno še:
C1002 je na shemi 100uF, v realnosti je 1uF 50V
C304 po shemi 2200uF, na plošči 1000uF 35V
TV mi sedaj deluje, glavni problem so bili hladni spoji na regulatorju IC681 7812, obnašanje pa je bilo enako kot, če bi izklapljala zaščita. Zaščito sem sicer odklopil z odspajkanjem tranzistorja T401 BC557, kot sem našel nasvet na Fanzo in Elektron forumu, saj sem najprej mislil, da je odpovedal TDA8170, ki sem ga tudi odstranil, vendar to ni spremenilo obnašanja in sem zato iskal dalje.
Problem, ki je ostal, zanima me ali je možno popraviti konvergenco v desnem zgornjem vogalu, kjer namesto bele črte v test sliki dobim tri črte v osnovnih barvah? Razmagnetenje s tuljavo ni pomagalo omembe vredno.
Glede trimerjev, kaže, da res niso kaj prida, trimerja na ploščici kjer je podnožje katodne cevi P1007 in P1223 sta bila menjana pred 5. leti, saj je prej občasno vsa slika postala modra. Sedaj je bil menjan še P651 (nastavitev B+), saj se ni dalo zanesljivo nastaviti napetosti na 150V.
Upore bom pa preveril in po potrebi menjal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kateri ekran je?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Sre Jul 21, 2010 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ekran je 110°, diagonala 59cm, firma Tesla. Točno oznako bom prepisal jutri, če je pomembno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Katodna cev je Tesla A59 TMZ 40X02.
Pripenjam še nekaj slik in me zanima vaše mnenje, se da tu še kaj storiti da bi bila slika v vogalu boljša, ali je kot je.
Pokvarjena slika v vogalu, klik na sliko, saj se drugače ne vidi. |
|
3 MB |
Pogledana: |
21 krat |

|
Nalepka z oznako katodne cevi. |
|
54.73 KB |
0 krat |

|
|
1.69 MB |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je problem v PCB-ju na podnožju katodne cevi (3xVideo amp) str.5_PDF-ja. Probaj nekako poštelat ona dva trimerja, če ne gre zadosti, probaj dodajat trimerčkoma upore (zapor.-paral), ker je zgleda ojačenje različno. Podobno lahko probaš tudi med bazami BC557 in maso. Še prej preveri napetosti napajanja (225V in 12V) če se "sesuvajo". Lahko, da je vse v redu, pa je že cev deformirana interno od starosti.
Lahko, da je kaki tranzistor oslabel, pa probaj spreminjat tudi tisti 1K izhodni upor, ki gredo na katode preko tuljavice ... mal se igraj, če se ti da tam okoli ...
_________________ LP! - ¤ - myWebSite deleted by SiOL stuff (again!) ¤¤ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.49 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tesla je pač tesla. Dober, kar se tiče zdržljivosti topov, pa bolj tako-tako kar se tiče konvergence. Le-ta pa nima veze z RGB izhodi. Pocahnaj, kako ti sedaj ležijo tisti magneti na vratu cevi in se nato malo poigraj z njimi, a dvomim, da boš naredil revolucijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aliboy Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 23:08 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.37 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot pravi satelitko; Tesla je bila pač Tesla. Lahko poskusiš z magnetkom od vrat hladilnika. Odrežeš si kak kvadratek, mogoče 1x1cm, pa se poskusiš na vratu ekrana malo "sprehajat" gor dol, pa ga malo zasukat....Seveda moraš imeti test signal mrežo. Ne pravim da ti bo uspelo, potrebno je kar precej potrpljenja, včasih pa spraviš kak vogal v eno črto. Če bi bil zadovoljen s konvergenco, pa megnetek prilepiš na z Oho lepilom.
LP
_________________ Aleš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2010 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema.
@Spajky
Tista dva trimerja sta mi priredila "zabavo" kakšnih 5 let nazaj, moder ekran in podobni heci. Problem se je pojavil redno na nekaj mesecev in izginil tisti trenutek, ko sem snel pokrov. Potem ni pomagalo ne kuhanje, ne hlajenje, ne trkanje po elementih. Delalo kot namazano spet nekaj mesecev.
Ko se je problem pojavil tretjič, sem trimerja le zamenjal z novima in je bil mir sedaj skoraj 5 let. Dober rezultat za 18 let star TV, ki je v kuhinji in nabira precej obratovalnih ur.
@satelitko
Aha, Toshiba licenca ne jamči Toshiba kvalitete. Verjetno bom kar pustil, konec koncev je konvergenca zanič samo v tistem vogalu.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Tor Okt 19, 2010 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaže, da obstaja več različic Gorenje G2 sašije. Na to me je tukaj že opozoril uporabnik laura.
Od sodelavca sem dobil shemo sašije G2, ki so jih prilagali zraven navodila za uporabo.
Ta shema je v nekaterih delih bolj podobna vezavi v mojem TV (na RGB plošči sta oba trimerja 1k) kot ta, ki jo je pripel uporabnik matic_scetinec, toda še vedno so razlike (izvedba H-Drive linije).
Če koga zanima, shemo sem poskeniral in je v priponki.
Edit, opazil sem, da en del ni dobro poskeniran, datoteka zamenjana s popravljjeno.
|
 Download |
Ime datoteke: |
Gorenje_G2.pdf |
571.14 KB |
Downloadano: |
11 krat |
Nazadnje urejal/a Azrael Čet Dec 09, 2010 9:56 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sre Okt 20, 2010 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Kar se tiče teh šasij gorenje je kot sem opazil prava "zbrka".Očitno je ena osnovna verzija,potem pa mali milijon izpeljank iz le-te.Sam si pomagam tako da del TV-ja poiščem pač tam kjer je vsaj približen načrt vezja ki ga iščem.
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
YaNkEE Član

Pridružen-a: Ned 14 Sep 2008 13:47 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.29 Kraj: V osrčju dežele Terana
|
Objavljeno: Pet Nov 19, 2010 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Imam televizijo z isto šasijo, G2; imam pa naslednji problem...
Televizija vžge normalno nima pa barv in sicer sama slika je brez barv, meniji za glas in ostale nastavitve pa so običajne modre barve, številka programa je običajno zelena...
Opazil sem tri črte na vrhu ekrana rdečo, zeleno, modro vendar so samo na vrhu v zgornjem robu.
Če poskusim vključiti teletekst mi le ta drvi po ekranu, kot bi slika šumela??
Ima kdo idejo, kje naj začnem iskati napako?
Hvala in LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Nov 20, 2010 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi!A ima ta TV TDA 3562A?
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
YaNkEE Član

Pridružen-a: Ned 14 Sep 2008 13:47 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.29 Kraj: V osrčju dežele Terana
|
Objavljeno: Ned Nov 21, 2010 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Da, ima natanko tega
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni