www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje nivoja vode v cisterni
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
veter
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jan 2004 9:25
Aktiv.: 0.58
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 14, 2010 10:27 pm    Naslov sporočila:  Merjenje nivoja vode v cisterni Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Sem pregledoval podobne teme, a v nobeni (prebrani) nisem našel konkretne rešitve za merjenje nivoja vode v cisterni s senzorejm tlaka.
Na podlagi različnih mnenj in žal tudi realne situacije, se moram odločiti za merjenje nivoja vode v cisterni s senzorjem tlaka. Cisterna-vodnjak, je globoka 3m. V ta namen sem izbraz Honeywellov senzor tlaka:
http://at.rs-online.com/web/search/searchBrowseAction.html?method=searchProducts&searchTerm=235-5784&x=0&y=0
Diferencialnega pa zato, ker bom na en konec priključil cevko in jo speljal ven iz cisteren-na atmosferski tlak, seveda se bo senzor nahajl na dnu vodnjaka.

Zanima me naslednje: ali mi lahko kdo nariše shemo, kako in na kaj priključiti ta senzor da bom na koncu dobil ven napetost 0V ko bo vodnjak prazen in 5V ko bo tlak 5PSI . Senzor bi rad namreč priključil na mikrokontroler, da bo tlak preračunal v gladino oz. volumen razpoložljive vode...

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 14, 2010 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz merim višino nivoja z ultrazvočnim merilnikom oddaljenosti SFR04.

http://www.robotstorehk.com/srf04tech.pdf

Seveda je potrebno iz oddaljenosti gladine do senzorja iznad nje izračunati globino tekočine.

Zadeva zadovoljivo deluje na dveh cisternah kurilnega olja.
Nazaj na vrh
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ja, saj vem da obstajajo različni načini, amapk zaradi situacije sem se odločil tako kot pač...

Zanima me ali mi lahko kdo nariše vezje za ojačanje napetosti iz tega senzorja (strain gauge), tako da bo imel izhod 5V ko bo senzor imel 5PSI.

Aja, elektronika bo v hiši, senzor pa seveda v rezervoarju-vodnjaku za deževnico,zunaj
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
......Zadeva zadovoljivo deluje na dveh cisternah kurilnega olja.
Lahko bi to zadovoljstvo delil z nami, v stilu objavljenega projekta? Mislim da je precej interesentov.
Če je kje objavljeno se opravičujem, jaz nisem našel.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, potem sem le imel prav da tega ni nikjer objavljeno...

Upam da se bo kdo našel in mi narisal to shemo, samo tisti del z operacijskim ojačevalcem rabim...
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
vilko je napisal/a:
......Zadeva zadovoljivo deluje na dveh cisternah kurilnega olja.
Lahko bi to zadovoljstvo delil z nami, v stilu objavljenega projekta? Mislim da je precej interesentov.
Če je kje objavljeno se opravičujem, jaz nisem našel.

Zadeva je del dveh večjih projektov.
Cela projekta sta tako specifična, tako da ne prideta v poštev za objavo, posamezni deli pa bi seveda lahko bili zanimivi. Tako sem pred časom objavil 'Z SMS-i vodeni avtomat', ki je komunikacijska osnova te naprave, ki sicer nima nobenih gumbov, le GSM modul. Ena od obeh naprav po željah uporabnika vodi elemente centralne kurjave, (obtočne črpalke, mešalni ventil, gorilnik kotla,..)

Kako uporabiti SFR04 lepo piše v dokumentu, katerega povezavo sem vpisal dva vpisa nazaj. Kar lahko dodam je le, moj del bascom programa, s katerim upravljam SFR04 in analiziram odziv.

Če koga zanima, bom detajl komunikacije SFR04 z Bascomom objavil, ko se vrnem iz bolnice, predvidoma čez 7 dni. Ampak to ni tisto, kar bi Veter rad.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
......Če koga zanima, bom detajl komunikacije SFR04 z Bascomom objavil, ko se vrnem iz bolnice, predvidoma čez 7 dni. Ampak to ni tisto, kar bi Veter rad.
Vem da ni to tisto kar bi on rad, vendar je bilo kar nekaj vprašanj v zvezi UZ meritev razdalje.

P.S.: Hitro okrevanje ti želim!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 1.99
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej na domačo stran proizvajalca Pepperl&Fuchs....imajo dobre rešitve!
stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz za ta namen uporaljam MPX5050, kjer ne rabiš nobenega ojačevalca
Priloga :

LP, stursc

MPX5050.PDF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  MPX5050.PDF
 Velikost datoteke:  187.15 KB
 Downloadano:  58 krat

Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.39

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tak senzor se lahko direkt kurilno olje priključi?
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm zanimiv tale senzor..

Far..ll?, RSc......s? Cena?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70732.18

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare, hvala

Seveda, projekt je za domačo rabo. Rad bi pač v vsakem trenutku vedel, koliko vode imam še v rezervoarju za deževnico in potem ko jo bo zmanjkalo, da mi bo elektronika preklopila EM ventil iz deževnice na vodovod, pa da se pumpa slučajno ne bi takrat zagnala...

Neki sem danes izbrskal po netu

Nisem elektronik, zato imam veliko težav. Recimo, končno sem našel primer, kako lm741 priključiti da dela, kot vhod je podan potenciometer, ki ima eno nogico na +V, srednjo pelješ na pin 3 lm741 tretja nogica pa je na -V. No ta zadeva mi je danes uspela da deluje ampak tistega senzorja ne znam priklopiti na lm741...

Ker pa ne gori voda sem pripravljen poizkusiti še kaj drugega, ni problem. Ja kompenziran senzor bi prav gotovo bil dobrodošel, vezje kako to priključiti na uk da bom vend dobil napetsot od 0 do 5V pa še toliko bolj.

Aja, rezervoar je globok 3m, torej moram meriti 300mbar in navzdol...

Bi to šlo?

Hvala
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.97
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

veter je napisal/a:
... Rad bi pač v vsakem trenutku vedel, koliko vode imam še v rezervoarju za deževnico in potem ko jo bo zmanjkalo, da mi bo elektronika preklopila EM ventil iz deževnice na vodovod, pa da se pumpa slučajno ne bi takrat zagnala.
...

Taki resni nadzori se ne zaupajo lahko zmotljivemu UZ sistemu (pajki in njihove mreže ter druge žuželke temačnih vlažnih prostorov). Najzanesljivejši so plovci z reed kontakti kjer imaš v plastiko zalite kontakte, v stiroporu podobnem plovcu ob njemu pa magnet - vse skupaj za dobrih 10€ ...

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
veter
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 7:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok, lep pozdrav!

Se ponavljam: nisem elektronik, zato bom vprašal takole:
ali ta sistem s plovcem omogoča odčitavanje nivoja vode v rezervoarja, ali določa samo končno točko?

Za ljubitelje sistema merjenja gladine s pomočjo ultrazvoka:
http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_pic6_6.htm

poznate tole, je kdo že to naredil?

Imam kolega ki se zanima za nakup UZ sistema, kje se ga da kupiti? Hvala.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni