|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sloman Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 15:41 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.66 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 11:50 pm Naslov sporočila: Merilnik porabe - katerega se splača izdelati v samogradnji |
|
|
Pozna kdo kakšen načrt za kvaliteten in v praksi mnogokrat preizkušen merilnik porabe. Se pravi lastna izdelava. In merjeneje porabe naprav priključenih na omrežno napetost.
Saj so poceni v trgovinah te zadeve. Ampak vseeno že dolgo nisem izdelal nobenega projekta v samogradnji. Pa bi morda to poskusil sedaj izdelati! Da vidim če še znam lotat! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.94
|
Objavljeno: Pon Avg 16, 2010 2:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Samogradnja - ni govora, prenevarno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Tor Avg 17, 2010 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Dve leti že občasno študiram kaj naj naredim zanimivega v samogradnji. Pa dobim idejo. Potem pa to. Projekt je prenevaren za samogradnjo.
Mah bom vrgel spajkalnik kar v smeti. Ojačevalec sem že naredil pred leti... Kaj drugega pa zgleda da res nima smisla narediti.
Ali pa jeklo iz LED lučk za Božič.
Hvala ti za odgovor. Ni to letelo direktno na tebe. Ampak osebno sem sedaj dognal, da nima več elektronika in lotanje nekega čara. In da ni to več niti približno vznemirljiv hobi! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.68 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Tor Avg 17, 2010 12:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Sloman je napisal/a: |
Dve leti že občasno študiram kaj naj naredim zanimivega v samogradnji. Pa dobim idejo. Potem pa to. Projekt je prenevaren za samogradnjo.
Mah bom vrgel spajkalnik kar v smeti. Ojačevalec sem že naredil pred leti... Kaj drugega pa zgleda da res nima smisla narediti.
Ali pa jeklo iz LED lučk za Božič.
Hvala ti za odgovor. Ni to letelo direktno na tebe. Ampak osebno sem sedaj dognal, da nima več elektronika in lotanje nekega čara. In da ni to več niti približno vznemirljiv hobi! |
Slomon ne delaj napake! Ne meci spajkalnika stran! Poglej pod zbirko projektov ali objavljeni projekti, se najde kaj zanimivega. _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T.
Nazadnje urejal/a start Tor Avg 17, 2010 12:25 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.68 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Tor Avg 17, 2010 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm se zgodi tudi meni da nic ne najdem, zato spremljam teme in dobim kaksno idejo, teme so lahko le asociajacije... Se pa tudi zgodi da dobis ideje za 5 ali vec projektov in to vse v tako kratkem casu da neves kje bi se kaj lotil... To je pac elektronika.  _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Tor Avg 17, 2010 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Naredi si termostat, kar diferenčnega.
Nato regulirani napajalnik.
Polnilec NiCd NiMh akkujev z delta V odklopom, po možnosti še Pb
Krmilnik koračnih motorjev
Vzdrževalni polnilnik avtomobilskega ali skuterjevega akkuja
Ločilni trafo
Rezervno napajanje za tvoje telekomunikacijske sisteme (modem ipd.)
Vklop ekrana računalnika skupaj z računalnikom
Tega je ko boga, pa še dobro ogrel se nisem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Avg 17, 2010 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko (oz. če) bo čas, se bom lotil podobnega projekta (trifazna zadeva). V mojem primeru niti ne bo nevarno, saj bom tok meril preko tokovnikov, napetost pa preko transformatorjev, torej vse galvansko ločeno. Pa Maxim ima en super čip, sam se zdajle ne spomnim iz glave.
EDIT: MAXQ3180 _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese!
Nazadnje urejal/a damo Sre Avg 18, 2010 8:13 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Sre Avg 18, 2010 6:13 am Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
Ko (oz. če) bo čas, se bom lotil podobnega projekta (trifazna zadeva). V mojem primeru niti ne bo nevarno, saj bom tok meril preko tokovnikov, napetost pa preko transformatorjev, torej vse galvansko ločeno. Pa Maxim ima en super čip, sam se zdajle ne spomnim iz glave. |
Tudi jaz imam v glavi en tak projekt.
Sem pa za ločevanje napetosti razmišljal nekako o ISO124 ali podobnem (kar drago), za ločevanje tokov pa hallove merilne pretvornike recimo ACS712 (tudi ne prav poceni). Definitivno manjše in lažje od transformatorčkov.
Samo stvar bo še čakala, imam druge pomembnejše stvari na tapeti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Sre Avg 18, 2010 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Hall je dosti boljša zadeva. Če poskrbiš za galvansko ločitev, ni problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 dni