www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kje kupiti elektroniko za cnc. Leto 2010
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
thetilko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Aktiv.: 0.90
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raptor sem našel na ebayu,...

http://cgi.ebay.de/3-Japan-Servo-Stepper-Schrittmotor-CNC-Frase-ST10-/140349823948?pt=LH_DefaultDomain_77#ht_1104wt_911

Kaj naj gledam pri servo motorjih? Oziroma kakšne karakteristike bi bile po tvojem mnenju zadovoljive?

Nazadnje urejal/a thetilko Tor Avg 17, 2010 1:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.53
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ne spoznam kaj preveč na servo motorje, razen kolikor sem gledal ko sem jih kupoval sam tako, da težko ocenim. Če gre pa za nov motor in je to priznana firma pa se mi cena sploh ne zdi visoka. Je pa res zelo težko najti na eBayu poceni in vredo servomotorje, moraš imeti kar srečo da kdo ravno prodaja.

stane, res je. Če imaš natančen stroj potem bi že bilo škoda, da bi pokvaril z nenatančnimi motorji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

žrepko je napisal/a:
imam tudi en 1000 impulzov enkoder ampak se res poraja vprašanje, če je smiseln, ker je mehanika vprašljiva.
Kaj praviš Raptor glede cene. Je pretirana?
Nimam občutka glede cene, ampak koliko po e-bayu gledam, so cene tudi do 1000€/kos Surprised

Ahh E-bay je E-bay. Nekje drugje na netu sem jih imel priložnost videl od 120€ naprej po komadu. Če se slučanjo spomnim kje staknem pravi link.

Nazadnje urejal/a kobranka Tor Avg 17, 2010 1:46 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.53
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

thetilko, si me že prehitel s sporočilo. Smile To, na kar si dal povezavo je koračni motor. Glej za DC servomotorji (AC je pa dosti višji cenovni razred). Najlažje jih pa ločiš od koračnih motorjev po izgledu. Koračni motor ima 4, 5, 6 ali pa 8 žic pa priklop motorja in nima enkoderja na drugi strani. Prav tako so kvadratne oblike, medtem ko so DC servomotorji okrogli. Pravi servo motor pa ima samo dva priključka za motor, na zadnjem delu osi pa ima montiran enkoder.

Gledati pa moraš predvsem na navor motorja. Seveda je odvisno kaj bi rad, hitrost ali pa navor. Jaz imam 1,7Nm navora (to je največji navor pri mirovanju, naj te ne zavede navor pri največjih vrtljajih) direktno na vreteno s korakom 4mm in mi je čisto zadosti. Pri servo motorjih gre navor ravno obratno kot pri koračnih, ki so pri najvišjih vrtljajih brez navora.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
thetilko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Aktiv.: 0.90
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta stroj, kateri je imel moje ležaje je bil neka žična erozija. Žal je bila elektronika pokvarjena, so pa servoti imeli pa 1Nm navora. Hitrosti premikanja so bile sicer zelo počasne. Vendar pa je že tisti del, kjer je tekočina imel še kakšne 50kg.

Drugače pa nekako ne najdem ugodnih servo motorjev.

Se pravi je cena vsega skupaj težko pod 500€. Kajti že tvoja(raptor) ponudba za motorje je s poštnino nekje okoli 150€ in pa zgolj material za izdelavo elektronike nanese nekje na 200€. Pa še to je vse optimistično.

Našel sem ta komplet

http://www.oceancontrols.com.au/CNC-013.html

Stane okoli 650€ brez davka. Ima večjega bratca za 1000€. Pri njemu so servoti če sem prav pregledal okoli 1,7 Nm navora.

Raptor, ali si siguren da je možno nakupiti vse skupaj za okoli 300€? Ker cene katere sem našel, so minimalno 3x300++ .

Naj dodam še kako je stvar izgledala ko je še bila erozija,...

10531$2520elox.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  20.36 KB
 Pogledana:  18 krat

10531$2520elox.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni