www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kako izmeriti ali električni pastir dobro dela?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2010 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

roberto5 je napisal/a:
Ja to vem, samo kateri material bi bil najbol primeren da ga ne bo stopilo ob prvem prekoku iskre?
Z volframom iz kakšne močnejše (55W) 12Voltne žarnice ne moreš dosti zgrešiti.

Odspajkaj tisti ploščici in zoglenelo (in posledično prevodno) tiskanino pobrusi, da bo vmes samo zrak. Na vsako stran potem prispajkaj košček bakrene žile (1,5mm2) in nanju natakni nitko iz žarnice. Z zvijanjem žic se bo dalo nastaviti razmik med vrhovoma, ki naj bosta najbližji točki iskrišča, da ne bo prebijalo med bakrom.
Sicer pa naj se ne bi ves čas iskrilo Rolling Eyes . Če se bo, je treba najti način za omejitev napetosti že na primarju.

roberto5
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Sep 2009 21:49
Aktiv.: 0.14
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 12, 2010 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem izvedel od lastnika je bilo skurjeno iskrišče posledica udara strele. Iskrišče sem sedaj že zamenjal z drugim, ki sem ga izdelal sam.

Imam pa še eno vprašanje. Kako se imenuje "žarnica" - v notranjosti steklenega balona sta dve elektrodi razmaknjeni za cca 1 mm in med njima ob pulzu pastirja preskoči iskra, in zažari?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 12, 2010 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

roberto5 je napisal/a:
.

Imam pa še eno vprašanje. Kako se imenuje "žarnica" - v notranjosti steklenega balona sta dve elektrodi razmaknjeni za cca 1 mm in med njima ob pulzu pastirja preskoči iskra, in zažari?

Tlivka Pray Applause
LP Srečko

Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bonaparte
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 9:45
Aktiv.: 0.46
Kraj: Nova gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 03, 2010 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

satelitko je napisal/a:
Zemlja, zemlja in še enkrat zemlja. Pa preveri, da ti kje ne seka v travo, listje ipd.

Danes sem obhodil pastirja in ugotovil še en vzrok za padec napetosti. Na nekaj mestih imam vrvico štukano. Na dveh takih spojih je vse ožgano in prasketa-preskakuje iskra. Poudarjam, da tam ni podrasti, ampak izkra preskakuje na spoju dveh žic-iz žice na žico. Dve vrvici sem spojil z navadnimi vozli.Napetost (napram zemlji) je bila pred spojem ( kjer preskakuje iskra) 2kv, za spojem pa komaj 1kV.
Zanima me, kako se pravilno spoji vrvica od pastirja in sicer taka vrvica, ki ima več drobnih(nitastih) kovinskih vrvic.

Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni!

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.94

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 04, 2010 1:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nitke odviješ, vrvice zvežeš skupaj, nato pa skupaj povežeš še nitke.
Nazaj na vrh
Ucko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Sep 2009 22:31
Aktiv.: 0.48
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 04, 2010 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi takole:

Tudi pri nas je vrvica večkrat štukana, samo da bi bila pa ožgana pa še nisem opazil, napetosti pa tudi nisem meril, če je res tak padec napetosti na spoju.
Da bi moral pa vsakič, ko hočem vrvico štukati, vsako nitko posebej zvezati, pa tudi ne pridem nikamor.
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 04, 2010 3:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za dobro ozemljitev bi jaz predlagal pocinkano vodovodno cev ~ 1,5 cole ali večjo , ki jo zabiješ čim bolj globoko, nato v cev vliješ čim bolj slano vodo (nasičeno razstopino kuhinjske soli). V sušnih obdobjih lahko malo "zaliješ". Stena cevi je debela in bo nekaj let sigurno vzdržala.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni