|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Sep 10, 2010 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
roberto5 je napisal/a: |
Ja to vem, samo kateri material bi bil najbol primeren da ga ne bo stopilo ob prvem prekoku iskre? |
Z volframom iz kakšne močnejše (55W) 12Voltne žarnice ne moreš dosti zgrešiti.
Odspajkaj tisti ploščici in zoglenelo (in posledično prevodno) tiskanino pobrusi, da bo vmes samo zrak. Na vsako stran potem prispajkaj košček bakrene žile (1,5mm2) in nanju natakni nitko iz žarnice. Z zvijanjem žic se bo dalo nastaviti razmik med vrhovoma, ki naj bosta najbližji točki iskrišča, da ne bo prebijalo med bakrom.
Sicer pa naj se ne bi ves čas iskrilo . Če se bo, je treba najti način za omejitev napetosti že na primarju. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
roberto5 Član

Pridružen-a: Tor 15 Sep 2009 21:49 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.14 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Sep 12, 2010 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem izvedel od lastnika je bilo skurjeno iskrišče posledica udara strele. Iskrišče sem sedaj že zamenjal z drugim, ki sem ga izdelal sam.
Imam pa še eno vprašanje. Kako se imenuje "žarnica" - v notranjosti steklenega balona sta dve elektrodi razmaknjeni za cca 1 mm in med njima ob pulzu pastirja preskoči iskra, in zažari? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Sep 12, 2010 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
roberto5 je napisal/a: |
.
Imam pa še eno vprašanje. Kako se imenuje "žarnica" - v notranjosti steklenega balona sta dve elektrodi razmaknjeni za cca 1 mm in med njima ob pulzu pastirja preskoči iskra, in zažari? |
Tlivka
LP Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonaparte Član

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 9:45 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.46 Kraj: Nova gorica
|
Objavljeno: Ned Okt 03, 2010 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
satelitko je napisal/a: |
Zemlja, zemlja in še enkrat zemlja. Pa preveri, da ti kje ne seka v travo, listje ipd. |
Danes sem obhodil pastirja in ugotovil še en vzrok za padec napetosti. Na nekaj mestih imam vrvico štukano. Na dveh takih spojih je vse ožgano in prasketa-preskakuje iskra. Poudarjam, da tam ni podrasti, ampak izkra preskakuje na spoju dveh žic-iz žice na žico. Dve vrvici sem spojil z navadnimi vozli.Napetost (napram zemlji) je bila pred spojem ( kjer preskakuje iskra) 2kv, za spojem pa komaj 1kV.
Zanima me, kako se pravilno spoji vrvica od pastirja in sicer taka vrvica, ki ima več drobnih(nitastih) kovinskih vrvic.
Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni! _________________ Za vsako popravilo nima smisla vozit vozila na servis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.94
|
Objavljeno: Pon Okt 04, 2010 1:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Nitke odviješ, vrvice zvežeš skupaj, nato pa skupaj povežeš še nitke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ucko Član

Pridružen-a: Čet 17 Sep 2009 22:31 Prispevkov: 92 Aktiv.: 0.48 Kraj: Okolica Postojne
|
Objavljeno: Pon Okt 04, 2010 12:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusi takole:
Tudi pri nas je vrvica večkrat štukana, samo da bi bila pa ožgana pa še nisem opazil, napetosti pa tudi nisem meril, če je res tak padec napetosti na spoju.
Da bi moral pa vsakič, ko hočem vrvico štukati, vsako nitko posebej zvezati, pa tudi ne pridem nikamor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 04, 2010 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za dobro ozemljitev bi jaz predlagal pocinkano vodovodno cev ~ 1,5 cole ali večjo , ki jo zabiješ čim bolj globoko, nato v cev vliješ čim bolj slano vodo (nasičeno razstopino kuhinjske soli). V sušnih obdobjih lahko malo "zaliješ". Stena cevi je debela in bo nekaj let sigurno vzdržala. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni