|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Simon Član

Pridružen-a: Tor 19 Apr 2005 12:53 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2005 11:03 pm Naslov sporočila: Tokovni stabilizator za 3W LED diodo |
|
|
Pozdravljeni!
Nisem ravno na tekočem z znanjem štromarije, zato se obračam k vam po pomoč.
Imam tole Luxeonovo ledico: http://www.lumileds.com/products/family.cfm?familyId=8 poleg katere imam še lečko. Ledica potrebuje konstanten tok 700mA in voltažo okol 3,7V. Torej bi zadevo napajal kar s tremi AA akumulatorskimi baterijami, ki pa dajo ob polnjenju ~4V, kar je malenkost preveč, saj se Ledica malo greje. Dobro, to bi zbil recimo z eno diodo Torej, kakšen enostaven stabilizator moram narest, da bom imel dane pogoje? Druga varianta pa bi bila napajanje s 13V 3,3Ah NiCd akumulatorjem, kjer pa bi moral zbiti tudi napetost. Tok pa mora biti konstanten, ker se drugače skrajša življensko doba ledice.
Hvala.
LP, Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Sre Dec 14, 2005 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš zadevo napajal z akumolatorja, izdelava tokovnega generatorja ne predstavlja večji problem. Vzemi 5V napetostni stabilzator v TO220 ohišju ter mu na izhod daj 7 5W upor ledico daj med + akumolatorja ter vhod stabilizatorja. Skozi njo bo teklo točno 700mA ne glede od vhodne napetosti. (seveda mora biti le ta dovolj visoka, da bo na izhodu stabilizatorja 5V. Stabilizator je potrebno ustrezno hladiti. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2005 2:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Če ti bolj ustrezajo AA akumulatorji, dodaj pred ledico eno dovolj močno (2A) Schottky diodo. Ta ti bo pobrala cca 0.4V, kar naj bi bilo ravno prav. Pazi, ker tok ne bo omejen, samo napetost bo nizja. Najbolje, da ob nazivnem toku pomeris napetost in se prepricas ce je 3.7V res potrebna napetost.
Kaksne akumulatorje pa imas, da imajo 1.5V?? Ponavadi so 1.2V *3 = 3.6V
Zavedati pa se moras da bo pri zelo dobrih aku (3AH) ledica gorela "samo" 4 ure.
Če vzameš 13V 3,3Ah, cas gorenja ledice (razen ce uporabis step down konverter) prav tako cca 4h, le nekaj toplote bos zraven pridelal
Lp, Matic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2005 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne pozabi na hlajenje LED diode, ker jo drugače lahko uničiš.
Drugače dobiš že en kup specializiranih konverterjev za napajanje močnostnih in navadnih LED diod. Če slučajno hočeš malce boljši izkoristek.
Magična beseda je "LED driver", ki jo vpišeš v svoj najljubši iskalnik. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Dec 15, 2005 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
navodila proizvajalca
http://www.lumileds.com/pdfs/AB11.PDF _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Simon Član

Pridružen-a: Tor 19 Apr 2005 12:53 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.10
|
Objavljeno: Pet Dec 16, 2005 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete. Grem lepo po vrsti:
Ugotovil sem, da je tok tisti, ki je bolj pomemben in mora zato tudi biti konstanten. Optimalno je 700mA. Lahko gre do 1A.
@oversc0re Samo za probo sem uporabil ene starejše 1,2V 1300mAh NiCd baterije, ki so po polnjenju neobremenjene dale 4,2V, ko pa sem priklopil gor ledico, je napetost padla na 3,8V, toka pa začuda ravno 700mA Seveda bom kasneje uporabil NiMH baterije. Samo 3-4 ure avtonomije me ne moti, saj bom ledice uporabljal za nekajurno nočno kolesarjenje.
@lucca: hvala, uporabno. Lečke sem pa dobil zraven ledic. Ena ledica + 10° lečka me je prišla cca 3500 SIT. Trgovina pa... una blizu LJ farmacevta.
@aly: tista navodila sem že videl, a so za Luxeon I ledico, kar pomeni, da je 1W
Sem pa tudi pisal mejl na Luxeon in so mi poslali PDF, kjer je notri omenjeno precej stabilizatorjev, ki so priporočljivi za njihove ledice, od proizvajalcev: Micrel, On Semi, Sipex.
So mi pa v trgovini svetovali, naj se kar obrnem na [slovenščina je zame španska vas] možakarja, ki si je lokal razsvetlil z ledicami. Menda mu samo besedo LED omenim in se ga ne rešim za 3 ure.
Včeraj sem tole ledico testiral na nočni vožnji (kolesarski) po zasneženih poljanah nad Dovjem. Tako majhna pikica pa toliko svetlobe.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jan 04, 2006 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Simon je napisal/a: |
Sem pa tudi pisal mejl na Luxeon in so mi poslali PDF, kjer je notri omenjeno precej stabilizatorjev, ki so priporočljivi za njihove ledice, od proizvajalcev: Micrel, On Semi, Sipex.
Včeraj sem tole ledico testiral na nočni vožnji (kolesarski) po zasneženih poljanah nad Dovjem. Tako majhna pikica pa toliko svetlobe.  |
lepo...
bi te prosil, če pripneš tisti dokument ki si ga dobil po mailu. hvala. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Jan 04, 2006 1:31 pm Naslov sporočila: re |
|
|
Verjetno si mislil IC? Nisem nikjer našel LUXEONk , so pa mi zanimive SEUL(LEDZ)
ali tudi OSRAM (GOLDEN DRAGON) ista ledica
Led dioda be 103lm 2,5w 120°smd / w10290 /6500°K 2.972,23 SIT
Led dioda be 178lm 6.4w 120° smd / w10490 /6500°K 8.162,93 SIT
čeprav slednja pretvarja preveč energije v toploto namesto v svetlobo in se mi zdi 2,5 optimalna tako po svetlobi kot po ceni so pa brez leč ? _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni