|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
r0b1 Član

Pridružen-a: Sre 12 Avg 2009 10:22 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.37 Kraj: Nm
|
Objavljeno: Sre Sep 22, 2010 1:59 pm Naslov sporočila: Fuse biti |
|
|
Sam sem poskušal sprogramirati mega8, tako da bi deloval s 12Mhz kvarcom, vendar mi ni uspelo. Dva mikroprocesorja sem že "zaklenil", tako da ju več ne morem sprogramirat, zato bi prosil nekoga, da mi svetuje kake nastavitve moram izbrati. Za programiranje uporabljam AVR Studio skupej z Proggy-AVR programatorjem.
Kod dodatno me še zanima, če je možno z mojim programatorjem oživeti druga dva mikroprocesorja.
Hvala
LP, Robi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 6:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot prvo, ko sprogramiraš mego na zunanji kristal, moraš takoj po programiranju že imeti priključen kristal. Drugače "ne dela več".
Da pa sprogramiraš na 12MHz kristal, pa je najbolje da izbereš zadnjo od ponujenih možnosti za SUT_CKSEL fuse bit:
"Ext Crystal/Resonator High Freq. Start-up time 16CK + 64ms".
Če ti priključen kvarc pri zaklenjenih megah ne bo pomagal, potem pa pripelji zunanji takt (recimo 1MHz) na XTAL1 pin in poskusi zopet s programiranjem. Če tvoj programator ima svoj vir takta, pa ne vem.
Pa še to: frekvenca za dostopanje do procesorja v AVR Studio mora biti manjša od 1/4 frekvence procesorja. Drugače zopet ne moreš dostopat do uC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
r0b1 Član

Pridružen-a: Sre 12 Avg 2009 10:22 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.37 Kraj: Nm
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, pa mi je uspelo pravilno sprogramirat, tako da dela kot mora.
Sicer sem že poskušal rešit druga dva vendar zaradi pomanjkanja časa neuspešno. Si bo treba vzet nekaj časa pa mogoče mi uspe.
Lp,Robi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.79 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
ja, tudi jaz sem že "ugasnil" AVR - gotovo si izbiral external oscilator - kar ni samo kristal...kot rečeno, pripeljat moraš zunanji takt, pa bo oživel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni