www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Fuse biti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
r0b1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Avg 2009 10:22
Aktiv.: 0.37
Kraj: Nm

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 22, 2010 1:59 pm    Naslov sporočila:  Fuse biti Odgovori s citatom

Sam sem poskušal sprogramirati mega8, tako da bi deloval s 12Mhz kvarcom, vendar mi ni uspelo. Dva mikroprocesorja sem že "zaklenil", tako da ju več ne morem sprogramirat, zato bi prosil nekoga, da mi svetuje kake nastavitve moram izbrati. Za programiranje uporabljam AVR Studio skupej z Proggy-AVR programatorjem.
Kod dodatno me še zanima, če je možno z mojim programatorjem oživeti druga dva mikroprocesorja.

Hvala

LP, Robi
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 6:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo, ko sprogramiraš mego na zunanji kristal, moraš takoj po programiranju že imeti priključen kristal. Drugače "ne dela več".

Da pa sprogramiraš na 12MHz kristal, pa je najbolje da izbereš zadnjo od ponujenih možnosti za SUT_CKSEL fuse bit:
"Ext Crystal/Resonator High Freq. Start-up time 16CK + 64ms".

Če ti priključen kvarc pri zaklenjenih megah ne bo pomagal, potem pa pripelji zunanji takt (recimo 1MHz) na XTAL1 pin in poskusi zopet s programiranjem. Če tvoj programator ima svoj vir takta, pa ne vem.

Pa še to: frekvenca za dostopanje do procesorja v AVR Studio mora biti manjša od 1/4 frekvence procesorja. Drugače zopet ne moreš dostopat do uC.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
r0b1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Avg 2009 10:22
Aktiv.: 0.37
Kraj: Nm

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, pa mi je uspelo pravilno sprogramirat, tako da dela kot mora.

Sicer sem že poskušal rešit druga dva vendar zaradi pomanjkanja časa neuspešno. Si bo treba vzet nekaj časa pa mogoče mi uspe.

Lp,Robi
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, tudi jaz sem že "ugasnil" AVR - gotovo si izbiral external oscilator - kar ni samo kristal...kot rečeno, pripeljat moraš zunanji takt, pa bo oživel.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni