|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bonaparte Član

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 9:45 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.47 Kraj: Nova gorica
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:58 pm Naslov sporočila: napetost na akumulatorju je 12.23V-a vseeno ne dela |
|
|
Dober dan!
Pozno popoldne sem želel nekaj delati z traktorjem-IMT 539, ampak ni hotel vžgati. Kratek čas je "verglal", kot mi rečemo, potem pa je utihnil. Sklepam, da je akumulator (Bosch Silver, 100Ah, hermetično zaprt) pokvarjen. Izmeril sem napetost, ki je-na moje presenečenje- bila 12.23V. Je možno, da je akumulator zanič, četudi kaže napetost 12.23V? Kako naj izmerim, ali je še uporaben-imam samo preprost merilec (Voltcraft VC555)? Akumulator je star vsaj 4.5 let (toliko časa sem lastnik tega traktorja), verjetno pa še kako leto več.
Ko oz. če bom kupoval novi akumulator (100Ah) katerega mi priporočate?Jaz bi najraje kupil hermetično zaprtega, ker ga ni treba vzdrževati. So hermetično zaprti boljši ali slabši od onih, ki jim je potrebno dolivati destilirano vodo? Kaj pa proizvajalec-so akumulatorji določenih proizvajalcev boljši od drugih? Kakšne so vaše izkušnje?
Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni!
_________________ Za vsako popravilo nima smisla vozit vozila na servis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za "hec" poglej, koliko se sesede napetost na akumulatorju med startanjem.
_________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonaparte Član

|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dexboy je napisal/a: |
Za "hec" poglej, koliko se sesede napetost na akumulatorju med startanjem. |
A to izvedem tako, da tipalki voltmetra z krokodilčki pritrdim na + in - pola akumulatorja in med startanjem odčitam napetost? Koliko pa bi morala biti napetost med startanjem? Tega nisem še nikoli probal...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.59 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsaj 9,2 V. Minimum! Vse kar je več
Sicer pa za hitri test akumulatorja: Vključi vse luči in meri napetost vsakih nekaj minut. Pod 10,8 V pa ne it. 100 Ah accu bi moral kar nekaj ur vzdržat tok cca 12A.
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Med zaganjanjem naj ne bi padla pod 9V, kar načeloma zelo opaziš že na kontrolnih lučkah.
Lahko pa tudi pomeriš napetost ko imaš prižgane luči. Bo najbrž daleč od 12V...
Sicer pa če se ne motim tale silver ni čisto zaprt, pod nalepko ima čepe katere se z nekaj truda lahko odstrani brez poškodb. Če je "suh", ga najprej napolniš, nato dotočiš destilirano vodo, pa še enkrat polniš. Uspeh ni zagotovljen, košta te pa kak evro voda pa 2 dni zapravljenega časa.
Seveda pa je še vedno možnost pokvarjenega zaganjača, ali celo ključavnice. Ali pa samo slab stik na kakem kablu... Težko je takole na daljavo pametovat....
p.s.: vidim, da zelo počasi tipkam, me je predhodnik prehitel...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonaparte Član

|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Sicer pa če se ne motim tale silver ni čisto zaprt, pod nalepko ima čepe katere se z nekaj truda lahko odstrani brez poškodb.  |
Sem pogledal pod nalepko, res so tam nekakšni čepi, ampak se niti približno ne dajo odpreti...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silver je zaliman skupaj. Itak vode ne rabi, kvečjemu dobro polnjenje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.95 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ bonaparte
Ali lahko slikaš pokrov akuja,
se bo takoj več vedelo.
gl, DD+
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pet Sep 24, 2010 5:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem kupil 74Ah silverja, pred ene 6÷7 leti, in se ga je dalo odpret... Resda bi me, če si ne bi vzel časa, najbrž malce pošpricala kislina, pa vseeno. Nisem pa rekel da se da odpreti brez sledi. Ampak polomil/potrgal/uničil nisem nič.
Lahko je torej tale 100Ah mlajši, ali drugačen, ali pa...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Sep 24, 2010 7:50 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Sem kupil 74Ah silverja, pred ene 6÷7 leti, in se ga je dalo odpret... Resda bi me, če si ne bi vzel časa, najbrž malce pošpricala kislina, pa vseeno. Nisem pa rekel da se da odpreti brez sledi. Ampak polomil/potrgal/uničil nisem nič.
Lahko je torej tale 100Ah mlajši, ali drugačen, ali pa... |
Življensko dobo svinčenih akumulatorjev smo običajno merili v zimah. Preživeti mora tri zime, vse kar je več, je bilo dobro. No, od takrat so se tudi akumulatorji izboljšali, toda če je preživel 6-7 zim, potem je zrel za upokojitev. Svoje je oddelal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bonaparte Član

|
Objavljeno: Pet Sep 24, 2010 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
sailor je napisal/a: |
@ bonaparte
Ali lahko slikaš pokrov akuja,
se bo takoj več vedelo.
gl, DD+ |
Evo fotko.Sem jo napravil sinoči.LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.18 MB |
Pogledana: |
11 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Sep 24, 2010 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri nekateri so zaprti ima pa okroglo okence.V katerem se vidi zelena krogla.Če je poln se vidi.Jaz imam akumulator ki še kaže v redu napetost a za zaganjanje pa ne.Meri z inštrumentom stanje akumulatorja kot je že nekje napisano.To imajo avtoelektričarji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Sep 24, 2010 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako je verglal?
kh-kh-kh---kh------kh----------kh------------------------------
Če je tako je velika verjetnost, da je akumulator prazen oz. zanič. Možno je tudi, da je štarter skurjen, sem imel takšen primer z boschovim štarterjem, vendar je tam bila okvara štarterja najverjetneje posledica slabega akumulatorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Sep 24, 2010 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
To kar imaš na sliki je klasičen kislinki akumulator. V svinčene akumulatorje ni treba dolivati vode, če akumulator ne vre. Vretje se pa začne pri 2,4V na celico. Če se akumulator drži pod to mejo mi v življenjski dobi ni treba dolivati vode.
Pomeri aku. Prižgi vse luči in čez 5 minut še 1x pomeri aku. Potem pa napiši vrednosti tukaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Pet Sep 24, 2010 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Komot ga odpreš in preveriš nivo v celicah.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni