www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

tgovina z antenskimi sistemi v ljubljani
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
grecko453
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2010 13:02
Aktiv.: 0.48
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 1:37 pm    Naslov sporočila:  tgovina z antenskimi sistemi v ljubljani Odgovori s citatom

Zdravo!

Kje bi lahko kupil kretnice, delilnike, antenske ojačevalce. Našel sem samo eno spletno trgovino Zupančič SP, ki pa je predrag, saj te stane poštnina 9€ za eno delilnik, ki je 3€.

Merkur, elektronabava (samo delilnik), obi, bigbang nima nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.18

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sating, Celovška Cesta 291.

O.T.: A v Butalah pa tega nimajo nikjer? Cool

grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
Sating, Celovška Cesta 291.

Hvala, bom jih poklical.

Ali mi lahko samo še svetuješ kaj pravzaprav rabim, da pripeljem signal iz tv in radio antene na tri tv/radio vtičnice.

Na streho sem dal TV anteno (frekvenčno območje 470-862 MHz, ojačanje 10dB) in radio anteno (frekvenčno območje 87,5-108 MHz, ojačanje -0,8dB - tega podatka sicer niti ne razumem), v hiši imam pa tri podometne TV/RADIO vtičnice.

Če prav razumem najprej rabim napravo za združitev obeh signalov v enega (ne vem angleškega izraza (morda diplexer) - v slovenščini pa uporabljajo združilnik ali pa kretnica), nato bi bilo signal fajn ojačati (amplifier 20dB, 5-2400Mhz) in ga razdeliti na spliterju (5-2400MHz).

Glede na to da vsi tri kabli iz vtičnic ne pridejo skupaj v eni točki (od dveh vtičnic v pritličju gresta dva kabla po zidu na podstreho, naprej do antene je speljan le en), verjetno rabim namesto 3 vejnega spliterja napravo, ki se ji reče TAP in potem spliter???
Torej ali je prav če dam najprej TAP, kamor priključim kabel od TVja v 1. nadstropju, iz TAPa pa peljem en kabel čez spliter na drugi strani podstrehe, od koder gresta dva kabla na 2 TVja v pritličju.
Nazaj na vrh
integrerc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50
Aktiv.: 1.85
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer ne vem kaj je TAP in kako imaš narejeno, sem trikrat bral pa mi še ni jasno Laughing , bolje bi bilo , če bi narisal. Če sem prav razumel, moraš obe anteni združiti z združilnikom, še bolje z namensko kretnico. V tej točki (verjetno bo potrebno ojačati signal z širokopasovnim ojačevalnikom, 10dB, 20dB), oziroma lahko je že sama kretnica aktivna in ojačuje, (tukaj moraš dodati napajalnik za ojačevalnik). Potem deliš signal z dvovejnim delilnikom, ena veja gre na eno vtičnico, drugo vejo pa spet deliš z dvovejnim delilnikom in vsaka veja gre na svojo vtičnico.
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj ne izpade kot reklama, ampak:
Gorosan servis, Savska 40, Domžale. Obvlada antenske sisteme, opravi delo tudi na lokaciji (meritve etc). Se ga splača poklicat, 031 631 715,Roman Goropečnik.

grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Latinščina se uporablja v medicini, biologiji, kemiji..., angleščina v računalništvu, strojništvu, (elektro)tehniki (nemščine je zelo malo).

Lahko uporabim slo izraze vendar, dvomin, da bo potem kaj jasno ker vsak uporablja svoje in niti v trgovini ne vedo kaj je kaj in sploh ne znajo poiskati v računalniku, ker ne poznajo izrazov.

Slo izraz za diplexer je združilnik, za splitter je delilnik, za tap je ocepnik, za amplifier je ojačevalec, kretnica ni tu nikjer ustrezni izraz ker SSKJ pravi, da je to tirna naprava, ki omogoča spremembo smeri vožnje.

V priponki sem narisal kaj pravzaprav želim, povejte če je vezava pravilna in če sem uporabil pravilne komponente in če to lahko kupim v trgovini v Ljubljnai.
Diplexer in amplifier obstaja tudi v eni enoti, obstaja pa tudi splitter in amplifier v eni enoti, samo to mislim da odpade saj mi v tem primeru diplexer pobere 5dB pred ojačanjem, torej bi splitter-amplifier, ojačal že oslabljen signal z šumom.

Zanima me še, če lahko namesto TV/FM (UHF/VHFI) diplexerja uporabim splitter/combiner - vsi priklopi so označeni kot IN/OUT, frekvenčni razpon za vse priklope je 5-2400MHz.

Untitled.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  466.58 KB
 Pogledana:  32 krat

Untitled.jpg

Nazaj na vrh
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem če lahko odprete priponko (je v večji resoluciji), ker mene veže na pravila foruma.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.24
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskra tela (bivša Iskra antene)
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj predlogov:

1. Če je od mesta, kjer pride prvi razdelilnik potrebno približno enako dolžino kabla do vseh treh vtičnic, uporabi trojni razdelilec.

2. Če gre kabel iz ene vtičnice naprej v drugo, pa namesto razdelilca kupi ustrezno (prehodno) antensko vtičnico in ne zaključno.

3. Ojačevalec ni neka čudodelna naprava, ki pričara signal, ki ga ni, ampak je lahko vir težav, če se ga uporabi narobe. Ali je ojačevalec potreben ali ne, je odvisno od dolžine in kvalitete kablov in jakosti signala. Ojačevalec je namenjen pokrivanju izgub v kablih in razdelilcih. Če je signal že na anteni zanič ali ga sploh ni, ga ne bo popravil ali pričaral noben ojačevalec.

Če je signal močan (oddajnik le nekaj km stran in je z mesta sprejema viden) kabla od antene do najbolj oddaljenega sprejemnika pa do 20m, ga ne rabiš.

4. Uporabi 75 Omega koaksialni kabel za satelitske in kabelske sisteme, ima manj izgub in je bolj odporen na motnje (ki jih danes ne manjka), kot tisti, ki je deklariran za antenske sisteme.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še en predlog: Če montiraš ojačevalec, ga je smiselno montirat čim bližje anteni.
Nazaj na vrh
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iskra tela nima nobene trgovine, na tel številki centrale mi ne znajo povedati, če imajo kako trgovino v LJ z antenami!

Ne rabim nekoga, ki bi mi montiral, kar je že skoraj narejeno in zaračunal 100€. Rabim samo preprosto trgovino ki ima zalogo splitterjev, tabov, diplexerjev - (vsi ti izrazi so napisani na napravah in ne slovenski)

Na internetu pisše da je ojačevalec potreben, če imaš več kot 3 vtičnice povezane gor ali je skupna dolžina kabla več kot 30m ali če je antenski signal zelo šibak. Zavedam se da ojačevalec ojača in doda tudi šum in da slab signal tudi če ga ojačaš ne bo nič boljši, ampak če imaš spliter in tab, plus tri vtičnice od katerih ti vsak pokrade nekaj signala je verjetno treba dat ojačevalec.

Drugače, če popravici povem je trenutno ena zarjavena antena na podstrehi na stari karton škatli, gor sta brez spliterja prilotana dva koaksa, od katerega se en čez 10m deli (namesto spliterja je kar navadna čokoladka) in gre na dva 10m oddaljena TVja.
Kaj to v praksi pomeni:
radio povsod špila zadovoljivo, čeprav sploh nima antene!
na vseh treh TVjih izmerim jakost DVBT signala od 60-70%, pri kvaliteti 100%.

Torej v bistvu dela vse OK, samo tako pač ne more biti, zato bom dal novo anteno na drog, dodal še radio anteno in pač potrebno opremo (diplexer, tab in splitter). Tako kot kaže shema, če si jo lahko ogledate, meni link ne dela???
Nazaj na vrh
grecko453
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Nekaj predlogov:
1. Če je od mesta, kjer pride prvi razdelilnik potrebno približno enako dolžino kabla do vseh treh vtičnic, uporabi trojni razdelilec.

poglej shemo!

Azrael je napisal/a:

2. Če gre kabel iz ene vtičnice naprej v drugo, pa namesto razdelilca kupi ustrezno (prehodno) antensko vtičnico in ne zaključno.

prosim poglej shemo!
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvojo pripeto sliko ne morem imenovati skica, kaj šele shema, namreč pripeto sliko je mogoče razlagati na n+1 način. Je umetniško delo in nič več.

Če slučajno še ne veš, kristalna krogla je ta trenutek v remontu. Brez nje ali brez dobro izrisane situacije, ugibam.

In čisto mimogrede, tudi Merkur ima antenski pribor.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 25, 2010 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

grecko453 je napisal/a:
.........Na streho sem dal TV anteno .......
Shocked
grecko453 je napisal/a:
.....Drugače, če popravici povem je trenutno ena zarjavena antena na podstrehi na stari karton škatli, gor sta brez spliterja prilotana dva koaksa, od katerega se en čez 10m deli (namesto spliterja je kar navadna čokoladka) in gre na dva 10m oddaljena TVja.
.........
d'oh!

no_comment.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  93.23 KB
 Pogledana:  3 krat

no_comment.png

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

grecko453:

Oprosti, sem hotel samo pomagat. Ampak kot kaže že vse veš. Zakaj potem sprašuješ??

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni