www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zmrzovalna omara

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dsmycek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Nov 2005 19:33
Aktiv.: 0.06

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2006 11:55 pm    Naslov sporočila:  Zmrzovalna omara Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam tezavo z zmrzovalno omaro. Ob vklopu se namreč ne vklopi, ampak se v večini primerov ( 7 od 10) po cca 10s brnenja izklopi četudi ni dosežena nastavljena temperatura. Najprej sem bil mnenja da je tezava v tisti logiki ob termostatu, pa se je izkazalo da ni in da za neželen izklop poskrbi nek mali kontaktorček ob kompresorju. Na pogled okrogle oblike in samo dvema sponkama. Na eno dobi omrežno fazo, ki jo potem če je sklenjen spusti po drugi sponki do kompresorja. Mogoče kdo ve čemu ta zadeva služi? Jo je pametno odstranit?? Laughing
Moja edina razlaga je da gre za termično varovalo, ampak zakaj izklaplja le ob vklopih??
Če ima kdo kakšno informacijo se toplo priporočam, drugače bo šla ozimnica po gobe... Very Happy Sad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista zadevica skrbi za zagon motorja. Če boš odstranil motor ne bo več delal. Tista zadevica vklopi pomožno navitje za zagon morja. Ko se motor normalno vrti se izklopi zaradi manjše porabe. Očitno pa je nekaj narobe možno s kakšnimi ležaji kompresorja. Ali kaj podobnega. Motor ima ob štartu zaradi pomožnega navitja višji navor, ko pa navitje izklopi navor pade in tebi motor zaradi pomanjkanja moči ustavi.

Me bo pa kak mojter popravil, če sem sklepal napačno.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drži - gre za termično varovalo, ki varuje elektro motor. Ob izklopu kompresorja je namreč v njem pritisk, tako, da motor takoj po izklopu (recimo ob kratkotrajnem izpadu električnega toka) ne more zagnati. Če je seveda termostat sklenjen, bo motor dobi napetost. Ker pa ne more zagnati bo tok narastel (v tistem delu, ki ga opisuješ je bimetal (ali ptk) upor) Zaradi povečanega toka se segreje ter prekine tokokrog.
Dsmycek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 7:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm... različna mnenja kot vidiim Very Happy
No, pomožno navitje najrž res ni, saj ima motor le 3 sponke in ta zadevica lahko vpliva le na eno, torej ali dela ali pa na motorju ni nikakršne napetosti. Če pa gre za termično varovalo, v čem je problem? Kako naj vem ali je problem v varovalu ali v motorju -- se preveč greje?

hvala vsem
Nazaj na vrh
Dsmycek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 7:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še enkrat sem nekoliko podrobneje pogledal. prilagam shemo. Res ima motor tudi nek ptc za vklop dodatnega navitja najbrž.

Untitled(1).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  30.05 KB
 Pogledana:  48 krat

Untitled(1).jpg

Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To kar je napisal Silvo,je točno.Jaz sem tudi to poskusil zamenjati termično varovalo.Pa se ni splačalo,ker na motorjo tri priključke,en priključek skoraj raztalil.Tako je boljše zamenjava celega motorja.Pa nisem.Drugače sem enkrat pripel,na ta forum ali na Elektro-N.Ne spomnim.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 11:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obe trditvi sta pravilni a v mislih smo imeli različne zadeve (ki sta lahko tudi v istem ohišju). V kompresorju je klasičen asihronski motor, ki ima glavno ter pomožno navitje. V trenutku vklopa dobi glavno navitje napetost. Tok steče preko zagonskega releja katerega je Highlag opisal. Če je to navitje z kotvo le ta pritegne ter vključi pomožno navitje, ki je vključeno toliko časa, da tok ne pade (kotva spusti) Dotatno pa je varovano kot sem zadevo sam opisal.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta skica od Silvo je prva slika sem to videl na moj hladilnik Candy kombinirani,ki ima dva motorja.Ki sem tudi nabavil to del.Druga pa sem videl v starejši hladilnik.
Nazaj na vrh
Dsmycek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No nekako mi je uspelo zaganati motor kompresorja, ampak po 10h delovanja mu ni uspelo ohladiti zmrzovalnika pac ga je tokrat tisti termični element zelo vročega izklopil. Sklepam da je plin ''pobegnu'' in se zato motor pregreva in izklaplja. Polniti se ga pa najbrz ne splaca, ker kdo ve kje je luknja! Very Happy
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ne najde luknje mozakar, ki pride zamenjati plin ? Enkrat je pri nas hladilnik puscal plin, pa je blio precej ocitno (malo vode na cev in so se videli mehurcki, cev je zalotal nazaj in napolnil plin in je delalo dalje).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno, ce je mozakar od Gorenja, rece kupi nov hladilnik in ne nas vec klicat, pobere 4 jurje in gre Sad
Nazaj na vrh
pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je zmzrovalna omara stara se ti ne splača popravljati.
Tudi če boš našel luknjo in popravil, ti bo cev preparela
čez par mesecev nekje drugje in boš na istem.

Izkušnje imam s svojo skrinjo, kolega imam ki te stvari popravlja pa sva to
"flikala" dokler nisem kupil nove. Trud je bil zamanj. Sad

LP PEGLA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni