www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Konice spajkalnikov in izkušnje z njimi
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Dvomim, da je konic kriva, ker temperatura med spajkanjem pade samo za max cca. 2 stopinji Celzija.

Tiste dve stopinji sta namerjeni globoko zadaj na zadnjem delu konice, ki se nahaja v grelcu in ob sondi.

Če bi meril konico spredaj pa bi opazil, da ji temperatura ob spajkanju masivnejših materialov zaradi dolžine in posledično majhnega preseka pade tudi za več kot 100 stopinj.
To je tako kot pri štromu ... če imaš premajhen presek so padci ... Cool
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Sepravi je potem postaja 100% pravilno skalibrirana in si brez veze delam skrbi....

A imaš 5 minut časa? Poslikaj prosim konico tvojega problematičnega spajkalnika in pripni sliko sem ...

Btw... zakaj rabiš 100% kalibrirano spajkalno postajo?

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo slika.

Ne potrebujem 100% točne spajkalne postaje, vendar me moti, da moram za identično spajkanje z zelo podobno konico pri tej spajkalni postaji nastaviti višjo temperaturo.

Me pa še vedno zanima kako je z nastavitvijo postaje pri uporabi prej omenjenih konic.

Sicer pa bom tudi staro spajkalno postajo usposobil, samo ko bodo kitajci v TSP elektroniko uspeli dostaviti. To pa bo glede na dobavne roke spajkalnih postaj trajalo še kakšen mesec če ne več.

20100926_01 [800x600].jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  79.71 KB
 Pogledana:  12 krat

20100926_01 [800x600].jpg

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole bo lažje. Po napisanem sodeč bi pričakoval, da gre za ta tip konice, ki pa je vsaj po mojem mnenju manj primeren za splošno uporabo. Konica akumulira malo toplote, pa še prenos toplote na spajkani element je ob manjši površini dotika slabši. Za splošno uporabo se po mojih izkušnjah nekako najbolje obnese nekaj takega, kot je na sliki druga z leve. Kratka z nekoliko večjim kotom, pa še vedno ne preveč groba. V primeru, ko je potrebno dovesti več toplote sta primernejši prva in četrta z leve. Ob Ersi in Aoyue na sliki je škoda izgubljati čas, ker je oboje "klump" (konici in spajkalnika).

Tema se mi zdi zanimiva in mogoče bi bilo marsikomu koristno, če se se zberejo in opišejo izkušnje na enem mestu.

Lp, Frenki

Spajkalniki_konice.jpg
 Opis:
Konice
 Velikost datoteke:  121.38 KB
 Pogledana:  61 krat

Spajkalniki_konice.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Applause Frenki tole bi težko bolje napisal Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki bom poskusil z drugo konico, ko izvem nastavitve postaje. Imaš pa velik asortiman konic in spajkalnikov. Si že kdaj uporabljal postrani odrezane ploščate konice? Po moji teoriji so dokaj uporabne, saj lahko površino, ki se dotika spajkanca z nagibom reguliramo.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
borut000
trgovec

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50
Aktiv.: 0.97
Kraj: Hraše

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 8:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V službi smo pred približno letom dni nabavili 40 W Weller brez regulacije (rdeče barve) in je imel najslabšo konico kar sem jih videl - kljub občasni uporabi ni zdržala niti 2 meseca
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borut000 je napisal/a:
V službi smo pred približno letom dni nabavili 40 W Weller brez regulacije (rdeče barve)

Weller v rdeči barvi se šteje med igrače

LP

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Weller v rdeči barvi se šteje med igrače

Bom še enkrat ponovil že velikokrat povedano mojo misel:

Začetniki rabijo dobro spajkalo in ne igrače. Že tako jim vse nagaja, če jim bo še spajkalo potem bodo prehitro obupali.

Rdeči weller torej ni niti za igračo dober.

Če je interes, bi pa naredil eno predavanje na temo spajkanja in sicer kar na pikniku, ki prihaja.

Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 26, 2010 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hehe jaz sem včasih imel malega rdečega Wellerja. Lahko potrdim, da ni za nobeno rabo. Bil je 25W, nereguliran, segrel se je za moje pojme preko 450 stopinj, saj si lahko vžigal v les.

Konice so se menjavale hitreje kot spodnje hlače.

LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 8:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam spajkalno postajo Ersa RDS80 že več kot leto in pol in lahko povem da je postaja res enkratna. Imam tri konice od tega eno (0842 BD/BDLF 1mm) uporabljam skoraj vedno (lotanje SMD, ...) in ker nikoli nisem bil prav nežen in sem pri odspajkovanju uporabljal tudi silo, se mi je začela konica tam kjer je nataknjena na steblo kriviti. Ko se je pokrivila, sem jo naravnal in naprej uporabljal. Tako se je dogajalo več kot pol leta, sedaj pa je postala tako mehka, da se skrivi že ob rahlem dotiku ampak kljub temu je spajkanje še vedno mogoče.
Sedaj je prišel čas da zamenjam konico rekel pa sem tudi, da bom vzel še eno tako ki ima vtorček za zalogo cina.

IMAGE_174.jpg
 Opis:
Patron slikan s telefonom!
 Velikost datoteke:  497.19 KB
 Pogledana:  4 krat

IMAGE_174.jpg

reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Ob Ersi in Aoyue na sliki je škoda izgubljati čas, ker je oboje "klump" (konici in spajkalnika).

Glede na to, da si izbral dokaj ponesrečen model ERSA, to verjetno drži, če pa bi primerjal kaj boljšega od ERSA, pa bi bilo poročilo drugačno.

Kvaliteta spajkalnika v veliki meri vpliva na delo, na spajkanje, to je jasno, tukaj ne smemo zanemariti izbiro prave konice. Lahko imamo najbolj super-duper spajkalnik, ampak z napačno konico se bomo samo mučili in ugotavljali, da je zanič, seveda pri nekaterih modelih izbira napačne konice vpliva bolj, pri nekaterih pa manj.

Pri konicah je pomembna kvaliteta in izbira prave oblike. Konica naj bi bila kratka in ne preveč tanka, kot pa ravno tako ne premajhen. Čeprav s konico, ki ima manjši kot lažje dosežemo težje dostopne spoje, odsvetujem uporabo take konice, saj težje dostopne spoje srečujemo bolj poredko, predlagam uporabo take konice le izjemoma, ko drugače ne gre.

Ker je škoda časa in denarja, že precej let raznih hobi postaj in kitajskega klumpa niti ne pogledam, resnično je to šara, ki se ji težko reče orodje. Enako velja za ponesrečene izdelke priznanih proizvajalcev. Žal je tako, da amaterji, začetniki, hobisti, velikokrat nimajo denarja za kaj boljšega, ampak kot že ničkolikokrat povedano, pri nakupu spajkalnika ne šparat.

.

sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LEDuser je napisal/a:
in ker nikoli nisem bil prav nežen in sem pri odspajkovanju uporabljal tudi silo, se mi je začela konica tam kjer je nataknjena na steblo kriviti.

Si bil pa precej nasilen nad tole konico. Sam nimam slabih izkušenj z erso. Imam trenutno v uporabi erso digital 2000 a, z 2 ročkama -> tech tool in micro tool (cena je resda zasoljena vendar bomo videli kako bo čez leta). Zaenkrat nimam pripomb, konici se segrejena izredno hitro (12s) in pa opravita svoje delo zadovoljivo. Je pa res, da moraš ocenit, kdaj in kje uporabit katero izmed ročk in konic, ker je od tega veliko odvisno. Ersa prilagaja izhodno moč glede na priklopljeno spajkalno ročko -> tako da recimo po specifikacijah za tech tool da od sebe 60 W za micro tool pa "le" 20W. In z micro tool se da zelo lepo odspajkovat smd-je. Kot pravim zaenkrat brez pripomb, kaj bo pa bomo videli. Če bi imel še power tool ročko bi lahko iztisnil iz nje 80W. Bomo videli kakšne bodo potrebe, daj ročka stane približno okoli 100€.

l.p.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Glede na to, da si izbral dokaj ponesrečen model ERSA, to verjetno drži, če pa bi primerjal kaj boljšega od ERSA, pa bi bilo poročilo drugačno.

Kaj pa vem. Leta 1997, ko je bila ta zadeva kupljena niti ni bila rangirana ne vem kako nizko. Po tem sodeč pa se da celo še kupit. Ta spajkalnik je danes uporaben samo za ilustracijo neuporabnega. Weller podobnega letnika pa je v nasprotju s tem še vedno redno v uporabi. Pišem po lastnih izkušnjah z obema spajkalnikoma in napisano mnenje ersa=klump ostaja.

Lp, Frenki

ERSA_MS_250.jpg
 Opis:
ERSA MS 250
 Velikost datoteke:  101.12 KB
 Pogledana:  13 krat

ERSA_MS_250.jpg

Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 27, 2010 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!No ja takšnega mnenja o Ersi -ersa=klump pa res ne bi pričakoval od moderatorja tega foruma.Vsaj kar se mene tiče so "švabi"(Ersa,Weller) zakon glede spajkajnikov oz.tehnike spajkanja.Če so pa to proizvedli kaki "krivooki" pod originalnim imenom firme je pa že druga stvar!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni