|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sob Okt 23, 2010 3:37 pm Naslov sporočila: Pomoc pri izgradnji LED baterijske svetilke |
|
|
Lep pozdrav, sem prebiral objavljene teme, v katerih je tekla debata o LED baterijskih svetilkah...
Zaradi te teme - http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=22802&highlight= - sem se odlocil da bom odprl novo temo.
Sicer rad bi izdelal svetilko, ki bo pritrjena na kolo. Kar se tice oblike, imam zamisel da bi bila zelo podobna tej -> http://www.kolumbus.fi/hietala2/jukka/teholed/teholed.htm
Ker je vsaka stvar enkrat prvic in ta je zame, nimam kaj dosti znanja glede izbire napajanja, step-up/down vezja, izbiro LED diod in izbiro leč.
Kje naj zacnem?
- Kar se tice oblike, sem ze povedal in pokazal na zgornjem linku, tisti fant je uporabil okrogle oblike hladilno rebro, jaz imam pri roki pravokotne oblike, tako da bom kar tega uporabil.
- Glede LED diod, mi odgovarja barva COOL WHITE, gledal sem jih vec vrst pri farnellu, ne vem pa se odlociti, oz. ne vem katere bi odgovarjale.
Bom podal nekaj linkov, pa bi prosil koga ki je vesc na tem podrocju ce bi mi lahko pomagal pri izbiri...
http://si.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?sku=1690694
http://si.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?sku=1698185
LED diode so 1W, zato bi jih uporabil 4 kose, sedaj pa pridem do sledecega vprasanja oz. problema:
Kaksno napajalno vezje naj uporabim- ker tu sem videl kar nekaj vezij, ena dvignejo napajalno napetost, ena pa spustijo...
Tukaj je verjetno pomembno kaksno napajanje bom uporabil?
Kot sem uspel razbrati je veliko boljse ce bom svetilko napajal s Li-ion akumulatorjem kot pa s Ni-hM, oz. nekaj v tem smislu...
Torej glede akumulatorja bi tudi rabil pomoc...
Ker diode potrebujejo 1400mV za napajanje, sem razmisljal da bi jih vezal vzporedno, s tem je potreben napajalni tok 1,4A in napajalno napetost 1,4V, torej bom uporabil step-down vezje?
Ce bom LED diode vezal zaporedno, bom pa potreboval, Unap=5,6V in Inap=350mA, torej bom uporabil step-up vezje?
Glede leč, kje bi lahko kupil take leče, kot jih je uporabil tisti fant na linku zgoraj? So valjaste oblike in pridejo nad LED diodo...
Upam da nisem use pomesal med sabo in da sem rezumljivo predstavil svoj problem.
Vsak odgovor je dobrodosel.
Hvala! _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sob Okt 23, 2010 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se tice baterij, gledam malo cene, ali bi lahko uporabil baterijo prenosnika?
Na mojem prenosniku je baterija 10,8V in 4400mAh...
Upam da nisem ustrelil mimo.
Hvala.
P.S. Ce bo kdo skusal natipkat da naj kupim svetilko, nebom je kupoval, hocem da je rocno narejena.  _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sob Okt 23, 2010 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj te ne zavedejo tiste nočne fotografije v resnici je nekoliko drugače.
Največja težava bo odvajanje toplote in ... ta toplota je čista izguba.
Katere LED potrebujejo 1400mV ? bele? niti slučajno, prej bi rekel 3400mV
Jaz bi na tvojem mestu uporabil 0,5W ali 1W fi 10mm LED, oblika podobna kot klasične fi 5mm LED, odpadejo leče, toplota pa se odvaja skozi priključke LED v vezje, za več svetlobe uporabiš več LED.
. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Sob Okt 23, 2010 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha hvala reber za odgovor, sem razmisljal da bi uporabil tiste led kockice, ki so prib. 7*7mm, imajo 4 prikljucne pine... Aha no nevem, saj zato sem tudi pustil na izbiro LED diode. Kar se tice hlajenja, ni problem, svetilka bo v uporabi v zimskih dneh in na kolesu, torej pri neki hitrosti, tako da bo veter zajemal hladilno rebro, ter hladil... _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Okt 23, 2010 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja 4W bi bilo ravno na meji zadovoljivega za moje pojme. Sicer se pa sam vozim z naglavno svetilko. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Sob Okt 23, 2010 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Svetilko bom podaril bratu, ker pa on veliko kolesari, bi potreboval svetilko, ki sveti od 5h naprej... Samo tudi ce bo cas svetilnosti manjsi, bo pa uporabljal 2 ali vec baterij... Koliko vatov, bi bilo zadovoljivih za nocno kolesarjenje?
10W? _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70622.14
|
Objavljeno: Sob Okt 23, 2010 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 12:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha, no MarE69, a lahko poves kaj vec o svoji zadevi? Koliko watov ima stvar oz. koliko lumnov? Ce prav razumem, se s PWM modulacijo krmili svetlost svetilke, ne? Kar se tice anatomije se mi zdi vredu. Koliko mocen akumulator uporabljas? Jaz imam v mislih LI-ion akumulator, 12V napetosti ter 6800mA toka, ali bi bil primeren?
V primeru da mi ne bo slo vse po nacrtih, bom verjetno stvar izpeljal, kot mi jo je predlagal Pyr0Beast, samo da bom vzel, nekoliko mocnejso zadevo in sicer: http://si.farnell.com/bridgelux/bxra-c0402-00000/array-cool-white-400lm/dp/1787306?crosssellid=1787306&crosssell=true&in_merch=true&
EDIT: MarE69, na vasi spletni strani sem nasel clanek o svetilki, http://pavlin.si/hardware/38-43.pdf ali je to ta svetilka o kateri ste govorili? Ce je, bi mi ta zadeva odgovarjala kot je treba. _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
PWM je poceni vendar ne najboljši način regulacije.
Led-ice pohaš z tokom
in
Led-ic ne furaš pri nižjih napetostih, kjer imajo boljši izkoristek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 2:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Konec koncev, lahko tudi uporabim tole LED http://si.farnell.com/bridgelux/bxra-c0802-00000/array-cool-white-800lm/dp/1787307?crosssellid=1787307&crosssell=true&in_merch=true& in baterijo za napajanje LI-ion 12,6V in 9800 mA, s tem bom imel svetilnost krepko cez 6h, kar bo dovolj.
To se mi zdi se najlazja varijanta izdelave, ne potrebujem nobenega vezja ne nic, le akumulator, LED, stikalo in lečo... In sedaj pridem do vprasanja, kako je s lecami, ali bi bilo dovolj ce bi naredil v pleksi steklo konusno izvrtino recimo 20° in vanj posadil LED diodo? Ali mora biti neki poseben materijal oz. na splosno kako gre glede leč?
To se ne pomeni da sem opustil varijanto s PWM-jem, le gledam kaj bi mi bolj odgovarjalo... _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 7:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Li ni NiCd ki drži napetost kot pribito. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.82 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako lučko pa ni problem narediti
vzameš kvalitetne emitorje, recimo 4x SSC P4 ali 1x SSC P7 en buck led driver in 4 ali 6 18650 litijeve polnilne baterije.
Imaš pa to že narejeno za majhen denar
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.30864
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Za vožnjo s kolesom bi moral imeti najmanj 700lm usmerjen snop.
Za svojo svetilko sem uporabil ta modul, sveti presenetljivo dobro in ima buck/boost driver.
Edino še nek charger za LiPo ali druge baterije bi moral dodati. Se najde na DX.
Svetujem edino, da odstraniš tiste vzmeti in vse ostale takšne kontakte, ker sčasoma povečajo padec napetosti. Jaz sem naredil vse povezave žične. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon lahko kaksno vrzes o napajanju, ki ga uporabljas? Me zanima kako je s temi Lipo celicami...
Ali je ta modul dovolj mocen za voznjo s kolesom? To vem da je tesko povedat, le subjektivno mnenje me zanima, Kaksno vezje mi priporocas, zraven tega modula? _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni