|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 11:24 pm Naslov sporočila: Zagon PC-ja |
|
|
Prejšnji teden mi je izdihnil PC. Torej ko je sin klikal je naenkrat slika zmrznila,puščice od miške ni bilo nikjer, nič od tipkovnice ni prijelo, zato sem stisnil reset. Ko se je začel ponovno nalagat je takoj na začetku obstalo....prišel je do vrstice, ki prikazuje RAM,zato sem ga ponovno resetiral.Nato pa se sploh ne zažene več, monitorja ne vklopi, niti beep ne naredi. Posumil sem na grafično in ker nisem imel druge pri roki sem dal zadevo računalničarju, da je preveril in ugotovil, da sta grafična in RAM v redu. Ker imam matično z podnožjem 939 žal ni mogel preizkusit procesorja ali matične. Sem se odloćil, da bom zamenjal vse elkote vendar me zanima, če je že kdo imel podoben problem in ali je možno da je tudi procesor fuč?
Lp
_________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2010 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvsem najprej odstrani disk, ga preklopi na SLAVE, vtakni v drug računalnik in z njega presnemi vse pomembne datoteke !!
Nato preveri napajalnik, če ima prave napetosti (5V, 12V, 3,3V), da ne boš skuril še česa.
Šele nato preveri elkote in ostalo.
Če imaš kakšno sliko matične, jo pripni na forum.
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55 Prispevkov: 571 Aktiv.: 3.18 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 1:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Preveri na os plošči, če so kaj kondezatorji napihjeni ali črni. Če so, potem se lahko posloviš od plošče. Ja, probaj napajalnik zamenjat z kakšnim drugim. Če bi bili rami zanič, potem bi samo ventilator v napajniku vrtel in vse bi tiho bilo. Če bi bil disk zanič, bi bila slika in predstavil bi se, samo bi ti javil disk boot error ali bi pa stal v biosu. Jaz sem imel prejšnje leto z amd procesorjem izkušnjo za eno stranko, ko nismo prišli do najdbe napake, je pa šel procesor. Pa če je premalo paste na procesorju, ti ne bo zagnal računalnika, bo samo napajalnik vrtel. V tem primeru, bi lahko bila os plošča, napajalnik, procesor. V časih se lahko prepozna napaka po glasu, samo če nimaš izkušenj, ne boš vedel.
Pri meni se je tako zgodil, ker sem imel virus in sem imel Bitdefender in ga ni našel. Drug dan vžgem pc, pa disk spusti čuden zvok in napis "disk botto failure". In je šel disk v kanto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 10:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Matična je WinFast. Ventilatorja se zaženeta in vrtita, poskusil sem tudi z drugim usmernikom.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
140.51 KB |
Pogledana: |
31 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55 Prispevkov: 571 Aktiv.: 3.18 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Če si zamenjal napajalnik in ti samo vrti ventilator v napajalniku in ostalo ne deluje, potem je edino da je procesor ali plošča. Če ventilator od cpu vrti, pomeni da plošča daje napetost, kar pa še ni rečeno da deluje os plošča popolno. Pa veš kaj še poglej, ko ti zažene vse skupaj, če ti na tipkovnici gori kakšna lučka ali je čisto mrtva. Ker če ni lučke na tipkovnici, potem je plošča šla. Napiši, če ti da kakšen zvok pc, ko se zažene ali samo napajalnik deluje. Ko se pc zaganja, se slišijo 2 ali 3 zvoki. Prvi je zagon napajalnika, 2 je zagon diska, 3 je preverjanje komponent in zagon slike itd. Če pa teh zvokov ni in samo napajalnik deluje, potem je nakaj v okvari in ne spusti toka naprej, do drugih komponent. Imaš grafično integriranočip na plošči ali imaš na voddilu?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da nisi vklopil plošče, ko na procesorju ni bilo hladilnika in je bil hladilnik odstranjen samo zaradi slikanja.
Načeloma zaščita pred pregretjem CPU dovolj hitro reagira, vendar to ni 100%.
Se slišijo piski, če je v plošči samo CPU (s hladilnikom), brez grafike, RAM modulov, razširitvenih kartic in tudi brez priklopljenih tipk in ledik (vklopiš s kratkotrajnim spajanjem ustreznih pinov na matični plošči z nečim kovinskim) ?
Torej priklopljeno samo napajanje (če ima plošča več konektorjev za napajanje morajo biti priklopljeni vsi) in zvočnik.
CMOS Clear si že izvedel po navodilih proizvajalca ? Odstranitev baterije za nekaj minut ne deluje vedno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda nisem vklopil zadeve brez hladilnika....vse sem odstranil zaradi tega, ker bom prvo menjal elkote (mali strošek) nato še bom riskiral strošek za rabljeni CPU, če pa še to ne bo šlo bom pa prisiljen nabavit novo matično z CPU-jem, potem bom pačše moral nabavit nove RAM-e, ker mi tile DDR-i ne bodo več koristli. Sem mislil,če je kdo že imel podobne simptome in mu je pomagala samo menjava elkotov
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno mislim, da je bolj verjetno fuč plošča. saj je precej bolj kompleksna od CPU.
Si mogoče povprašal po računalniških trgovinah/servisih ali imajo kaj tebi ustreznega (plošča/CPU) ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.74 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
kvizko je napisal/a: |
Seveda nisem vklopil zadeve brez hladilnika....vse sem odstranil zaradi tega, ker bom prvo menjal elkote (mali strošek) nato še bom riskiral strošek za rabljeni CPU, če pa še to ne bo šlo bom pa prisiljen nabavit novo matično z CPU-jem, potem bom pačše moral nabavit nove RAM-e, ker mi tile DDR-i ne bodo več koristli. Sem mislil,če je kdo že imel podobne simptome in mu je pomagala samo menjava elkotov  |
Sicer ti ta informacija nebo kaj dosti v koristi, lahko pa tudi. Sam sem na svoji matični novejšega tipa postopoma odklapljal komponente z RAMi vred. Na koncu se je izkazalo daje eden od 4ih slotov defekten tako sem, ker sem želel ohraniti dvokanalno delovanje RAMa prestavil iz "rumenih" slotov v "črne". Zaenkrat zadeva deluje brezhibno(moram potrkati po lesu), pred tem se mi je dogajalo da se je računalnik zagnal vendar ni bilo slike(bi že posumil na grafično) pa tudi kontrolnega piska ni bilo slišati. Skratka plata je imela in ima en slot v mojem primeru defekten in RAM v njemu ne more funkcionirati pravilno.
Začni iskati po oglasnikih za rabljeno opremo, v tem primeru matično in ostalo kar potrebuješ, razen še si zagnan entuziast.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Plato v pečico za popravit, Nf4 čipset je bil pač zelo vroč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darkoan Član

Pridružen-a: Sre 31 Avg 2005 18:19 Prispevkov: 117 Aktiv.: 0.49 Kraj: Okolica SG
|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2010 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem enakega mnenja, da je do okvare prišlo najverjetneje zaradi pregrevanja čipseta, ki je tako odstopil od matične plošče.
Menjava kondenzatorjev je po mojem mnenju nesmiselna če le-ti niso napihnjeni ali iz njih ne izteka elektrolit.
Pregreti je potrebno samo čipset, da se nazaj vzpostavijo kontakti oz povezave med matično polščo in samim čipsetom (pečica).
Vendar se je potrebno zavedati da je to samo kratkotrajna odprava napake, saj se bo z precej veliko verjetnostjo napaka kmalu ponovila.
Za celotno odpravo napake bi bilo namreč potrebno napraviti nekaj takšnega, kot je nazorno prikazano v naslednjem videu: Reball
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Vau, zelo zanimivo...res je da se je ta čipset res grel navkljub ventilatorčku in če grem v takšno akcijo bi vprašal....ali samo z fenom na vroč zrak, ki mu lahko nastavljam temperaturo imam kaj možnosti za uspeh...namreč takšne postaje nimam. In kje se dajo nabavit te kroglice (solder ball)???
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darkoan Član

Pridružen-a: Sre 31 Avg 2005 18:19 Prispevkov: 117 Aktiv.: 0.49 Kraj: Okolica SG
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je da poleg kroglic potebuješ tudi t.i. mrežico (stencil), ki se mora natančno prilegat tvojemu Nvidia Nforce 4 čipu, saj drugače teh kroglic (solder balls) ne moreš kar tako postavit na pravo mesto.
Mislim da pri nas v Sloveniji ne morete nikjer kupiti niti kroglic niti mrežic. (naj me kdo popravi če se motim)
Potem seveda rabiš še dovolj dobro pečico (najbolje IRDA), da potem to vse skupaj zapečeš nazaj na matično, kar pa je brez prave opreme zelo težko, če že ne skoraj nemogoče, vsaj za navadnega človeka, ki (še) nima dovolj izkušenj.
Vroč zrak (hot air) pa je samo začasna rešitev, ki bo verjetno delovala kakšen teden mogoče celo mesec, potem pa se bo napaka zopet ponovila.
Nazadnje urejal/a darkoan Tor Okt 26, 2010 5:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej na kratko...misija nemogoče
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Tor Okt 26, 2010 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
fen nastavi na 300°C, plato pa grej od spodaj in zgoraj, kjer je čipset. Kake 5 minut ti bo vzelo ali še kaj več.
Kar je plastike okoli pokrij z maskirnim trakom ki ga boš itak spalil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni