|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jocman Neznanec

Pridružen-a: Sob 30 Okt 2010 8:43 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 6:15 pm Naslov sporočila: Data logger + senzor tlaka |
|
|
LP!
Sem šele začetnik v mikrokotntrolerjih in podobni eletroniki, zato bi prosil vas, ki ste bolj izkušeni za pomoč. Potrebujem datalogger, kateri bi mi tekom daljšega časovnega obdobja shranjeval meritve tlaka, po možnosti na SD kartico, v slabšem primeru pa tudi preko RS232 na PC. Malce sem se pogovarjal naokoli, ter sem slišal, da je zadeva dokaj preprosta če uporabim ATMEGA128 čipe, kajti AVR ima relativno preprost programski paket BASCOM, ki vsebuje polno sample-ov ter podobnih zadev. Osebno mi je to kar všeč, kajti prav posebno v programiranju vešč nisem.
Nekaj sem že iskal in sem našel nekaj zadev, ki bi mi (mislim) olajšale zadevo:
Development kit:
http://cgi.ebay.com/STK128-Development-Board-kit-ATMEL-AVR-ATMEGA128-/250586762837?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a58228e55
SD modul:
http://cgi.ebay.com/MICRO-SD-Card-Adapter-BASIC-STAMP-PIC-AVR-ARM-SD-ADP-/150511744821?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item230b32f735
programator:
http://cgi.ebay.com/USBASP-USB-ISP-USB-Download-Adapter-AVR-51-ATMEL-Z-/150523606737?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item230be7f6d1
Bi mogoče kdo znal povedati kako besedo, če sem vsaj na pravi poti, ter da ne zgubljam denarja in časa (ter živcev). Prav tako me zanima, kako se zadeva naštima da shranjuje podatke na SD. ali potrebujem kake extra driverje, ali zadeva dela "plug and play" v Windowsih na PC?
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
lp, joc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2010 8:25 pm Naslov sporočila: Re: Data logger + senzor tlaka |
|
|
jocman je napisal/a: |
Bi mogoče kdo znal povedati kako besedo, če sem vsaj na pravi poti, ter da ne zgubljam denarja in časa (ter živcev). |
Si na pravi poti, da izgubiš., čas, denar, živce, žensko in še kaj. Te zadeve namreč delajo po sistemu "plug & pray", pri čemer boš moral tisti "plug" odmisliti.
Zadeva bo še bolj preprosta, če uporabiš recimo C, ker se zdaj dobi na internetu več knjižnic in je bolj razširjen. Razen tega nisi vezan zgolj na AVR. ATMega128, pa še zdaleč ni najbolj zmogljiv predstavnik te družine.
In če že govoriš o zmogljivosti, se raje usmeri na kak čip družine ARM.
Še linki:
http://www.antratek.nl/ARM-Cortex.html
Programatorja pa pravzaprav skoraj ne potrebuješ, saj se čip programira preko serijskega porta.
KrA _________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Ej sraka, ti pa znaš opogumiti začetnika. Vsaka ti čast
Sicer je mega128 več kot dovolj za aplikacijo, katero omenja jocman.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 7:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Jocman, poglej v 6. številko naše revije.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jocman Neznanec

|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
sem si malce na hitro ogledal tisto revijo, in mi bo najbrž res v pomoč. sicer pa se zahvaljujem za komentarje. naj poudarim da ne potrebujem zmogljive zadeve, ampak preprosto. in meni osebno programiranje v C ni ravno lahko, zato bi raje s pomočjo BASCOMA poskusil kaj narediti. če ima še kdo kak predlog, se priporočam.
lp, joc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robika Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.19 Kraj: ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Imam narejen višinomer z ATMega8, ki shranjuje v eeprom 24C16 in potem preneseš podatke preko RS232 na PC. Senzor tlaka je MPX4100. Imam pa tudi narejeno razvojno orodje z ATMega128, shranjevanje na SD kartico in pošiljanje podatkov preko RS232 na PC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jocman Neznanec

|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
robika je napisal/a: |
Imam narejen višinomer z ATMega8, ki shranjuje v eeprom 24C16 in potem preneseš podatke preko RS232 na PC. Senzor tlaka je MPX4100. Imam pa tudi narejeno razvojno orodje z ATMega128, shranjevanje na SD kartico in pošiljanje podatkov preko RS232 na PC. |
o super.najlepša hvala za poslan dokument. mislim da mi bo prišel prav.
potem mi boš lahko povedal kako se dela z bascom programom. sam sem slišal da ni tako težek, vendar imam pomisleke glede tega. pa približno koliko časa si potreboval za to aplikacijo (predvidevam da je zelo podobna moji).
prav tako me zanima če te bom lahko kdaj vprašal za pomoč kar se bacoma tiče?
lp, j |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2010 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej v AVR za začetnike in si potegni dol publikacijo, ki smo jo scumprali skupaj za Bascom seminarje. Tam imaš noter vse (in še več), kar boš rabil.
LP, Grega _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni