|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Pet Jan 20, 2006 10:44 pm Naslov sporočila: Virus Brain upihnil 20 svečk |
|
|
Pred dvajsetimi leti se je pojavil prvi računalniški virus, imenovan Brain. V primerjavi z današnjimi virusi je bil zelo preprost.
Brain se je širil s pomočjo disket, tako kot večina njegovih naslednikov. Na takšen način so se virusi širili zelo počasi, nekateri so za večjo širitev potrebovali celo več let.
Leta 1995 so se pojavili makro virusi za takratne operacijske sisteme Windows, od leta 1999 pa so se virusi širili predvsem z elektronsko pošto. Današnji virusi se samodejno širijo po spletu in lahko okužijo vsak nezaščiteni računalnik, pripravljali pa naj bi se že virusi za brezžična omrežja.
Trenutno je znanih okoli 150.000 virusov, njihovo število pa raste iz dneva v dan. Medtem ko so jih včasih pisali posamezniki, naj bi zdaj za to skrbele kriminalne združbe. (RTVSLO) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Jan 20, 2006 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...pripravljali pa naj bi se že virusi za brezžična omrežja.... |
Kaj pa namerni trojanci v kakih mikrokontrolerjjih? ... pa višjenivojska programska orodja, ki bi prav tako lahko kakega "podtanila" ...pa verijetnost "rojstva" kakega že pri izdelavi mikrokontrolerja  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.59 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Jan 21, 2006 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Trojanci v mikrokontrolerjih?
Daš trojanca v kodo, ki povzroči, da naprava crkne po določenem času, stranka pokliče serviserja, le-ta lepo skopira podatke...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Jan 21, 2006 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Daš trojanca v kodo, ki povzroči, da naprava crkne po določenem času, stranka pokliče serviserja, le-ta lepo skopira podatke...  |
Seveda, to se lahko naredi namerno ali nenamerno ... kaj če ti nekdo to "uturi" v tvoje razvojno orodje.
Primer je bil širjenje (ne spomnim se točno katerega virusa) Le ta se je razširil z tovarniško formatiranimi disketami.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.44
|
Objavljeno: Sob Jan 21, 2006 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ne rečejo temu programerji logična bomba? Je pa kaznivo...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2006 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam že več let ne uporabljam antivirusa, pa razen virusa sasser nisem imel nikoli kakšnih hujših okužb. Včeraj sem na novo naložil sistem zaradi težav z driverji pa sem za probo naložil še antivirusni program (Panda internet security - trial verzija). Računalnik je začel delat 5x počasneje, windows mi je javljal, da mi zmankuje rama, s privzetimi nastavitvami nisem mogel priti na internet, niti se preko switcha povezat na drug računalnik. Po kakšni uri spreminjanja nastavitev sem ga odinštaliral. Sem raje nezaščiten, kot da mi nalaga sistem 5 minut in se računalnik nasploh obnaša kot P166 z naloženimi win xp in 32mb rama
Če se malo pazi, kaj se dela, se da normalno živeti tudi brez antivirusa.
Sicer pa imam pentiuma 1gHz, 256mb rama, 80g diska
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2006 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
LoLek je napisal/a: |
A ne rečejo temu programerji logična bomba? Je pa kaznivo...  |
Kako to dokazati Konec lanskega leta mi je crknil avtoradio (še v garanciji - je še na servisu ) Kazal je simptome "vsutja" softwera. Verjami mi, da sem poleg softwerskega hrošča pomislil tudi na to. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Jan 22, 2006 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj avtoradijo /CD ima tudi hrošča. Vsake toliko časa zmrzne in dela samo CD predvajalnik. Radijski del je popolnoma neuporaben. Dokler seveda ne stisnem reset tipke. Radijo seveda pozabi vse nastavitve  _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jan 23, 2006 1:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je računalnik v javnem omrežju, mora imeti antivirusni program. Večkrat se zgodi, da nekdo na novo instalira Windows, pa priključi računalnik na mrežo, da bi potegnil security update iz Microsofta. Še preden je konec nalaganja, je na sistemu že virus, črv, ali kaj podobnega.
Če antivirusni program po instalaciji nenormalno obremeni računalnik, pomeni da je nekaj narobe. Verjetno je sistem že okužen, ali pa je na njem defekten software. Če je software originalen (windowsi, antivirusni program, vse ostalo na pcju,...), potem problemov ni. Opažam, da imajo nadpovprečno število težav v glavnem tisti, ki software pobirajo na črno iz interneta (kradware).
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 23, 2006 5:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem rešil problem z drugim antivirusnim programom - NOD32. Sedaj deluje vse vredu, okužen pa nisem bil. Vedno pa sem imel vse popravke od Windows, tako, da je verjetno to preprečevalo okužbe
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jan 24, 2006 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
NOD32 je super. Naložil sem ga tudi na starejši računalnik z XPji, ki ni več "sposoben" za normalno delo - pa ga antivirus nič opazno ne bremza. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni