|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
madzi Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46 Prispevkov: 315 Aktiv.: 1.33 Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:00 pm Naslov sporočila: Služba in patenti |
|
|
Pozdravljeni!
V službi smo se začeli pogovarjati o patentih ter zaposlitvijo in je seveda naneslo tudi na relacijo med delodajalcem in samostojnim patentom.
Nekateri pravijo, da je dejansko nemogoče prijaviti patent, če si zaposlen brez da bi lahko imel težave z delodajalcem. Nekateri so mnenja, da te delodajalec lahko toži za delež pri patentu češ, da si z znanjem, ki si ga pridobil v podjetju naredil patent.
Menda obstaja možnost, da se delodajalec lahko odpove deležu pri patentu (pravno formalne zadeve) ampak bi mu naj najprej povedal za kaj se gre. V nasprotnem primeru se seveda ne bo odpovedal, če bi mu pa že povedal o čem gre pa dvomim da bi kar izpustil iz rok dobro idejo.
Nekdo je izjavil, da z zaposlitvijo prodaš dušo delodajalcu.
Gre se seveda za razvojna podjetja.
Zanima me kaj si vi mislite o teh zadevah, kakšno je stanje v zakonu, če kdo ve in kakšne izkušnja imate vi?
Druga zadeva, ki me zanima je za kolikšen čas ti prejšnji delodajalec lahko "gnjavi" če se zaposliš v podjetju, ki se ukvarja z podobno dejavnostjo (spet "odnašanje" znanja)?
Ker o tej tematiki ne vem skoraj nič, me pa zanima in bi rad vedel vas prosim če se malo razpišete kako je z tem.
Hvala in lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Te zadeve naj bi bile definirane že v pogodbi o zaposlitvi, katere del je lahko tudi konkurenčna klavzula. Edino na ta način se lahko ti ali tvoj delodajalec lahko zaščitita "eden pred drugim", če se tako izrazim.
Pravno-formalne zadeve, ja. Predlagam da greš s svojo pogodbo o zaposlitvi in morebitnimi aneksi do kakšnega pravnika, ki se na zakonodajo in predpise dobro spozna in ti lahko pove kako in kaj.
_________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse kar te bremeni delodajalec ti piše v pogodbi. Če česa ni navedenega, ti ne more nič.
Patent; če se patent navezuje na dejavnost podjetja v katerem si in si od tam prevzel neke osnove ter želiš svoj patent vnovčiti samostojno brez delitve deleža podjetju kjer si se naučil, je seveda poslovno ne-etično in te ima pravico tožiti.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
majoneza Član

Pridružen-a: Ned 04 Nov 2007 12:52 Prispevkov: 51 Aktiv.: 0.24 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem ob zaposlitvi podpisal pogodbo o zaposlitvi (klasika, nič posebnega) in NDA pogodbo (pogodba o nerazkrivanju zaupnih podatkov).
Dobro je da prej ko se začneš (začnete) s tem ukvarjati naredite nekaj podobnega.
Če se oglasiš pri kakšnem odvetniku, ti bo sigurno znal pomagat.
če želiš ti pa lahko tudi jaz pošljem NDA našega podjetja (brez ključnih podatkov seveda).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa v primeru, da pride do sledeče situacije - kar je seveda možno.
Delodajalec prevzame tvoj izum in ti plačije letno nadomestilo v dogovorjeni/določeni vrednosti. Po določenem času pa iz kakršnega koli že razloga menjaš delodajalca - ali se ti vse pravice do patenta/izuma s tem končajo?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda tako zadevo rešiš z ločeno pogodbo od tiste o zaposlitvi. V takem primeru bi šlo za poslovno pogodbo, katere se menjava delodajalca nič ne tiče.
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70771.40
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
MARE69 vidim da si tudi "applicant" za US.
Koliko te je pa to stalo?
Verjetno si plačal iz svojega žepa.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70771.40
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 1:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem v prejšnji službi naredil kar nekaj izboljšav v proizvodnji. O kakšnih patentih seveda ni bilo govora, le kakšen višji plačilni razred sem si s tem priboril.
Ko pa sem enkrat naredil res nekaj večjega (kar se danes uporablja po celi EU in še širše) pa sem pobaral o tem direktorja. Dobil sem samo kratek odgovor "Kaj bi rad, saj si naredil v službenem času!" čeprav ni bilo ravno tako. Ko sem se o teh zadevah potem še malo zanimal v pravni službi firme pa je kmalu prišel rezultat ... dobil sem aneks v pogodbo o delu z dodatkom v opisu del in nalog v smislu " - izboljšave in inovacije" ... potem sem odnehal, inovacij pa od takrat tudi nisem več delal za "svojo" firmo ... je bilo in je še dovolj drugih firm za fuš kjer znanje in konkreten rezultat tudi konkretno plačajo ...
Ko se je ta velika firma čez par let zaprla in selila iz SLO na vzhod pa so mi ponujali podaljšanje službe za par mesecev samo zato, da bi to svojo inovacijo prenesel in zagnal v drugi proizvodnji na vzhodu čez meje EU za ceno dnevnice 60 DEM ...
Ker sem takrat že imel vročeno odpoved iz poslovnih razlogov pa sem tudi jaz odgovoril podobno ... "Kaj bi rad, saj si mi že dal konec službe v tej firmi ... "
Potem sta sledila še dva tedna "masaž" pri treh direktorjih vključno z nemškim generalnim a me niso več prepričali. Sem pač tak, da ko se mi enkrat nekaj zagabi se raje lepo zahvalim za sodelovanje, pošteno oddelam še tisto kar smo se predhodno dogovorili in grem mirne vesti ..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 1:43 am Naslov sporočila: |
|
|
En WO patent imam, skupaj s sodelavci.
S pravnimi zadevami (ki jih ni bilo malo) se nismo ukvarjali - za to je poskrbela firma.
Patent oz. ideja, samostojno, itak ni kaj dosti uporabna. Uporabna je šele v izdelku, ki ga firma izdeluje in prodaja. Zato mora firma izumitelju (ali izumiteljem) plačat neko nadomestilo, bonus, v višini, ki je sorazmeren koristnosti inovacije.
Seveda je potrebno upoštevati tudi vse stroške, od prijave do vzdrževanja patenta - in cifre niso majhne. Zaradi tega se splača, da delodajalec poskrbi za vse ostalo. Razmerje med delodajalcem in zaposlenim pa določa pogodba (ki se jo lahko tudi spreminja in dopolni v takšnih primerih).
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 2:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem ali smo dovolj natančni.
Ali govoromo o patentih (tip B) ali o patentnih prijavah (tip A, A1..).
Za patnentne prijave se menda dobiva nek pavšal, ki se deli med avtorje (po nekem internem ključu - "prispevanem deležu"). Verjetno pa se ta pavšal ne spremeni, če patentna prijava preidev pravi patent ki se trži.
Je pa verjetno dejstvo, da v večjem podjetju svojih "dodatnih želja" glede tega ne moreš uveljavljati - imajo svoja pravila sprejmi ali pusti. Inventor pa običajno nima toliko, da bi zadevo sam izpeljal do konca (EU patentna prijava menda kar hitro pride na 20.000 €).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 2:40 am Naslov sporočila: |
|
|
1OVER0 je napisal/a: |
... (EU patentna prijava menda kar hitro pride na 20.000 €). |
A to sploh obstaja? Pred leti sem jo poizkusil dobit pa sem dobil odgovor, da moram patentirat v vsaki EU državi posebej.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa je kaj zahteven postopek patentiranja (mislim v denarju in v času oz. dokumentaciji). Tudi sam imam v delu neko napravo...
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo dokumentov v priponkah ...
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
100 državpct.pdf |
Velikost datoteke: |
78.86 KB |
Downloadano: |
6 krat |
|
 Download |
euro_prijava.pdf |
114.21 KB |
5 krat |
|
 Download |
patent1.pdf |
125.41 KB |
7 krat |
|
 Download |
sipo_p.pdf |
331 Bytov |
3 krat |
|
 Download |
uredba.pdf |
64.24 KB |
1 krat |
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni