www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Služba in patenti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:00 pm    Naslov sporočila:  Služba in patenti Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

V službi smo se začeli pogovarjati o patentih ter zaposlitvijo in je seveda naneslo tudi na relacijo med delodajalcem in samostojnim patentom.

Nekateri pravijo, da je dejansko nemogoče prijaviti patent, če si zaposlen brez da bi lahko imel težave z delodajalcem. Nekateri so mnenja, da te delodajalec lahko toži za delež pri patentu češ, da si z znanjem, ki si ga pridobil v podjetju naredil patent.

Menda obstaja možnost, da se delodajalec lahko odpove deležu pri patentu (pravno formalne zadeve) ampak bi mu naj najprej povedal za kaj se gre. V nasprotnem primeru se seveda ne bo odpovedal, če bi mu pa že povedal o čem gre pa dvomim da bi kar izpustil iz rok dobro idejo.

Nekdo je izjavil, da z zaposlitvijo prodaš dušo delodajalcu.

Gre se seveda za razvojna podjetja.

Zanima me kaj si vi mislite o teh zadevah, kakšno je stanje v zakonu, če kdo ve in kakšne izkušnja imate vi?

Druga zadeva, ki me zanima je za kolikšen čas ti prejšnji delodajalec lahko "gnjavi" če se zaposliš v podjetju, ki se ukvarja z podobno dejavnostjo (spet "odnašanje" znanja)?

Ker o tej tematiki ne vem skoraj nič, me pa zanima in bi rad vedel vas prosim če se malo razpišete kako je z tem.

Hvala in lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te zadeve naj bi bile definirane že v pogodbi o zaposlitvi, katere del je lahko tudi konkurenčna klavzula. Edino na ta način se lahko ti ali tvoj delodajalec lahko zaščitita "eden pred drugim", če se tako izrazim.

Pravno-formalne zadeve, ja. Predlagam da greš s svojo pogodbo o zaposlitvi in morebitnimi aneksi do kakšnega pravnika, ki se na zakonodajo in predpise dobro spozna in ti lahko pove kako in kaj.

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse kar te bremeni delodajalec ti piše v pogodbi. Če česa ni navedenega, ti ne more nič.

Patent; če se patent navezuje na dejavnost podjetja v katerem si in si od tam prevzel neke osnove ter želiš svoj patent vnovčiti samostojno brez delitve deleža podjetju kjer si se naučil, je seveda poslovno ne-etično in te ima pravico tožiti.

majoneza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Nov 2007 12:52
Aktiv.: 0.24
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem ob zaposlitvi podpisal pogodbo o zaposlitvi (klasika, nič posebnega) in NDA pogodbo (pogodba o nerazkrivanju zaupnih podatkov).
Dobro je da prej ko se začneš (začnete) s tem ukvarjati naredite nekaj podobnega.
Če se oglasiš pri kakšnem odvetniku, ti bo sigurno znal pomagat.
če želiš ti pa lahko tudi jaz pošljem NDA našega podjetja (brez ključnih podatkov seveda).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1OVER0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06
Aktiv.: 1.19
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa v primeru, da pride do sledeče situacije - kar je seveda možno.

Delodajalec prevzame tvoj izum in ti plačije letno nadomestilo v dogovorjeni/določeni vrednosti. Po določenem času pa iz kakršnega koli že razloga menjaš delodajalca - ali se ti vse pravice do patenta/izuma s tem končajo?
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda tako zadevo rešiš z ločeno pogodbo od tiste o zaposlitvi. V takem primeru bi šlo za poslovno pogodbo, katere se menjava delodajalca nič ne tiče.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70771.38

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
1OVER0
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MARE69 vidim da si tudi "applicant" za US.
Koliko te je pa to stalo?
Verjetno si plačal iz svojega žepa.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70771.38

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2010 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem v prejšnji službi naredil kar nekaj izboljšav v proizvodnji. O kakšnih patentih seveda ni bilo govora, le kakšen višji plačilni razred sem si s tem priboril.

Ko pa sem enkrat naredil res nekaj večjega (kar se danes uporablja po celi EU in še širše) pa sem pobaral o tem direktorja. Dobil sem samo kratek odgovor "Kaj bi rad, saj si naredil v službenem času!" čeprav ni bilo ravno tako. Ko sem se o teh zadevah potem še malo zanimal v pravni službi firme pa je kmalu prišel rezultat ... dobil sem aneks v pogodbo o delu z dodatkom v opisu del in nalog v smislu " - izboljšave in inovacije" ... potem sem odnehal, inovacij pa od takrat tudi nisem več delal za "svojo" firmo ... je bilo in je še dovolj drugih firm za fuš kjer znanje in konkreten rezultat tudi konkretno plačajo ...

Ko se je ta velika firma čez par let zaprla in selila iz SLO na vzhod pa so mi ponujali podaljšanje službe za par mesecev samo zato, da bi to svojo inovacijo prenesel in zagnal v drugi proizvodnji na vzhodu čez meje EU za ceno dnevnice 60 DEM ...
Ker sem takrat že imel vročeno odpoved iz poslovnih razlogov pa sem tudi jaz odgovoril podobno ... "Kaj bi rad, saj si mi že dal konec službe v tej firmi ... Not talking "

Potem sta sledila še dva tedna "masaž" pri treh direktorjih vključno z nemškim generalnim a me niso več prepričali. Sem pač tak, da ko se mi enkrat nekaj zagabi se raje lepo zahvalim za sodelovanje, pošteno oddelam še tisto kar smo se predhodno dogovorili in grem mirne vesti .. Whistle
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 1:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

En WO patent imam, skupaj s sodelavci.
S pravnimi zadevami (ki jih ni bilo malo) se nismo ukvarjali - za to je poskrbela firma.
Patent oz. ideja, samostojno, itak ni kaj dosti uporabna. Uporabna je šele v izdelku, ki ga firma izdeluje in prodaja. Zato mora firma izumitelju (ali izumiteljem) plačat neko nadomestilo, bonus, v višini, ki je sorazmeren koristnosti inovacije.
Seveda je potrebno upoštevati tudi vse stroške, od prijave do vzdrževanja patenta - in cifre niso majhne. Zaradi tega se splača, da delodajalec poskrbi za vse ostalo. Razmerje med delodajalcem in zaposlenim pa določa pogodba (ki se jo lahko tudi spreminja in dopolni v takšnih primerih).

1OVER0
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 2:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem ali smo dovolj natančni.

Ali govoromo o patentih (tip B) ali o patentnih prijavah (tip A, A1..).
Za patnentne prijave se menda dobiva nek pavšal, ki se deli med avtorje (po nekem internem ključu - "prispevanem deležu"). Verjetno pa se ta pavšal ne spremeni, če patentna prijava preidev pravi patent ki se trži.
Je pa verjetno dejstvo, da v večjem podjetju svojih "dodatnih želja" glede tega ne moreš uveljavljati - imajo svoja pravila sprejmi ali pusti. Inventor pa običajno nima toliko, da bi zadevo sam izpeljal do konca (EU patentna prijava menda kar hitro pride na 20.000 €).
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 2:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1OVER0 je napisal/a:
... (EU patentna prijava menda kar hitro pride na 20.000 €).

A to sploh obstaja? Pred leti sem jo poizkusil dobit pa sem dobil odgovor, da moram patentirat v vsaki EU državi posebej.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa je kaj zahteven postopek patentiranja (mislim v denarju in v času oz. dokumentaciji). Tudi sam imam v delu neko napravo...
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2010 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo dokumentov v priponkah ...

100 državpct.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  100 državpct.pdf
 Velikost datoteke:  78.86 KB
 Downloadano:  6 krat

euro_prijava.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  euro_prijava.pdf
 Velikost datoteke:  114.21 KB
 Downloadano:  5 krat

patent1.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  patent1.pdf
 Velikost datoteke:  125.41 KB
 Downloadano:  7 krat

sipo_p.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  sipo_p.pdf
 Velikost datoteke:  331 Bytov
 Downloadano:  3 krat

uredba.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  uredba.pdf
 Velikost datoteke:  64.24 KB
 Downloadano:  1 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni