Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 3:33 pm Naslov sporočila: Kulinarično vprašanje |
|
|
Se dobi kje pri nas prekajeni brancin.
Hvala in lep pozdrav, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član


Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 2:17 Prispevkov: 290 Aktiv.: 1.28 Kraj: postojna
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Maxi marketu v ljubljani sem ga videl včeraj.
Nazadnje urejal/a elektronik Čet Dec 16, 2010 7:33 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
l-note Član

Pridružen-a: Sre 07 Jul 2004 12:32 Prispevkov: 100 Aktiv.: 0.42
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi v Leclercu v Ljubljani jih imajo. Mislim, da so od Fonde. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator


 
Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da nadaljujem s podobno temo....
Glede na to, da na forum zahaja dosti uporabnikov z podeželja me zanima, če kdo doma izdeluje sir. Na spletu se najde kar nekaj na to temo, a nekega konkretnega recepta s "prve roke" nisem uspel najti. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator


Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ti lahko priskrbim HACCP določila za mlekarsko industijo.
Škoda da si napisal da ti lahko odgovorijo samo ljudje z dežele.  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo se bom pozanimal. Pri nas je veliko dobrih sirarjev. Vem, da je pri siru zelo važna temperatura (ko ga delaš) Na HACCP pa pozabi. Če je preveč sterilno sir ni dober. Sir potrebuje takšne in drugačne bakterije (ki, jih veliki modri ne dovolijo). _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Vem, da je pri siru zelo važna temperatura (ko ga delaš) Na HACCP pa pozabi. Če je preveč sterilno sir ni dober. Sir potrebuje takšne in drugačne bakterije (ki, jih veliki modri ne dovolijo). |
V trgovinah se dostikrat znajde sir, ki ni izdelan iz mleka (praktično na vseh pizzah dobite tak sir, saj je pol cenejši od mlečnega).
Da nastane sir, so potrebne prave glive in bakterije, ko pa je sir zrel, ga nekateri proizvajalci sterilizirajo. Teoretično ustreza vsem higienskim načelom, praktično pa je mrtev. Kot mleko v tetrapaku, ki se poleti ne skisa (kot pred letom 90), pač pa zgnije.
Predvsem je za dober sir najprej potrebno kakovostno mleko od krav, ki so jedle kakovostno krmo (ne silaže). _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70754.03
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Čet Dec 16, 2010 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
HACCP
Hočem jesti hrano, ki ima OKUS! _________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
(Aleksander Sergejevič Jakovljev) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član



Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 28, 2010 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da nadaljujem temo v kulinarični smeri
Iščem KEFIR oz. kefirjeva zrnca.
Zrnca, ki se jih da v mleko in delajo kefir.
Naša bi rada preizkusila še en domači zvarek za zdravje
Pridem iskat - Lj in okolica.
Hvala! _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član



Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Tor Dec 28, 2010 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da sem to videl v sparu na viču.
Drugače bi se pa znalo dobiti v trgovini z zdravo prehrano(ne vem imena) na Trubarjevi v Ljubljani, če greš iz Prešernovega trga, kakih 80-100m na desni. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član



Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 28, 2010 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dorijan, upam da smo se razumeli - kefir v taki obliki kot jogurt se da dobiti povsod.
Živa kefirjeva zrnca, goba, semena ali kako bi še temu rekel - to pa je težje dobit.
Vzameš domače mleko, dodaš kefirjeva zrna in po nekaj dnevih zadeva raste naprej in "dela" kefir, kot ga prodajajo v lončkih. Samo da domači je seveda boljši in cenejši
Tako živo zadevo je najlažje dobit pri komu, ki to že goji... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član


Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Dec 28, 2010 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
kefir
kefir2 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ticla Član


Pridružen-a: Sob 15 Dec 2007 22:52 Prispevkov: 440 Aktiv.: 2.06 Kraj: Župečja vas
|
Objavljeno: Tor Dec 28, 2010 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
@aly vprašaj tukaj, če ti kdo odstopi, boš mogoče imel več sreče. _________________ Moja delavnica ni razmetana, je samo taktično urejena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|