|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 9:45 pm Naslov sporočila: Kabelski noži |
|
|
Zanima me, kako se za lupljenje zunanje izolacije večžilnih kablov obnesejo noži, z nastavljivo globino zareza npr. Jokari ali kaj podobnega?
Prosim za mnenja.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož
Nazadnje urejal/a PZUFIC Tor Dec 14, 2010 10:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Tor Dec 14, 2010 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko pomeriš hod rezila pri enem zasuku gumba in si okrog gumba označiš skalo, je začetek uporabe (prvi mesec) zelo enostaven.
Potem postane uporaba rutinska. Kabli za hišno instalacijo imajo kar enako debelino izolacije.
Pri neznanih kablih pa najprej olupiš centimeter od konca in pogledaš za morebitnimi poškodbami žil. Nato ustrezno nastaviš in olupiš želen del izolacije.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Dec 15, 2010 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še kakšna mnenja?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.30 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Sre Dec 15, 2010 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kaj delaš, ampak če imaš več opravka s kabli je nož nujna zadeva. Pa drag mora biti, vse ostalo je klump. Sam imam Weidmuller in sem kar zadovoljen.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
101.4 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.37
|
Objavljeno: Sre Dec 15, 2010 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi z navadnim plastik-fantastik nožem se da prav lepo delat, ne rabiš hi-tech zadeve za 200€
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.94
|
Objavljeno: Sre Dec 15, 2010 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še eno vprašanje. Ko prerežete plastiko, kako odrežete ostanek te plastike. Lepo ob robu ali odcvikate in pustite manjši kos da se izognete poškodbi žil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.57 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Sre Dec 15, 2010 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz večina kablov olupim z modelarskim nožem , brez poškodbe laska pletenice, za luplenje navadnih enožilnih pletenic uporabljam klešče . Se obnese super.
_________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sre Dec 15, 2010 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
BojanR je napisal/a: |
Odvisno kaj delaš, ampak če imaš več opravka s kabli je nož nujna zadeva. Pa drag mora biti, vse ostalo je klump. Sam imam Weidmuller in sem kar zadovoljen. |
Sam sem imel možnost delati s tem lupilcem in je ok. Sam pa sem enkrat kupil lupilec od Haupe, in je ena živa katastrofa. Pa ni bil ravno poceni. Imam pa kar nekaj drugega orodja (krimp klešče 3 različne vrste) od haupe pa se obnesejo enkratno.
Sam pa olupim kable, kar z navadno olfo, in to brez poškodbe žil v zelo kratkem času. Po par 1000 oguljenih kablih dobi človek občutek.
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.30 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Sre Dec 15, 2010 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ni stvar samo v tem, da ovoj kabla prerežeš prečno in potem vlečeš kabel z žil. Kaj pa če moraš olupiti npr. meter kabla. Vsi skalpeli, plastik-fantastik noži in njihovi uporabniki se takrat počutijo sramotno. Namenski noži režejo tudi vzdolžno, brez da bi si pri tem porezal prste.
Saj ne rečem, da se z navadno olfo ne da, samo lepo vas prosim, vprašanje je bilo postavljeno zato ker bi človek rad kvalitetno delal. In z olfo (oprostite vsi prizadeti) se tako to ne da.
V prehranski industriji, kjer veliko perejo in je zato pogosto vse mokro, sem parkrat naletel na okvaro, ker je bila izolacija zarezana in je posledično ven metala zaščita.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

|
Objavljeno: Sre Dec 15, 2010 9:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam, vendar pri nas nimamo potrebe po guljenju 1m kabla, Ampak od 5-30cm. Ravno to sem hotel povedati, da je potrebno izbrati dober lupilec. Sam sem bil razočaran, saj je bilo zelo težavno nastaviti globino reza, ko pa si potegnil vzdolžni rez, pa ja nožek potegnilo v žile in si lahko tisti kos kabla samo vrgel stran.
Weidmuller je draga in dobra roba, zato sem ga tudi pohvalil, saj cena odtehta nakup.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
V četrtek sem prejel paketek v katere je bil poleg avtomatskih klešč za odstranjevanje izolacije in klešč za votlice, katere je v eni temi omenjal Silvo tudi nož za kable in sicer znamke Weicon.
Ampak moram reči, da se ravno ne obnese najbolje ali pa ga ja ne znam uporabljati. Moti me predvsem to, da je pri vseh nožih nižjega cenovnega razreda vijak za nastavitev pomaknjen v samo ohišje noža in si, če hočeš nastaviti brezizvijača dobesedno polomiš nohte.
Silikonskih kablov tistih oranžnih sploh noče prerezati, ampak samo srsi po njih in celega nareže nekaj na pol po več linijah.
lasične kable pa prereže kar v redu, ampak ker razpored žic ni čisto v krogu, je treba pogosto uporabiti tudi nožek, da se do konca odstrani izolacijo.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
To se dogaja pri poceni nožih. Kupi takšnega kot ga ima BojanR, pa bo lupljenje veselje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Dec 25, 2010 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da mi ¨barva¨ne bo bila všeč, kljub temu, da cene ne najdem.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejkoooo Neznanec

Pridružen-a: Pon 30 Avg 2010 12:32 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
BojanR je napisal/a: |
Odvisno kaj delaš, ampak če imaš več opravka s kabli je nož nujna zadeva. Pa drag mora biti, vse ostalo je klump. Sam imam Weidmuller in sem kar zadovoljen. |
kaj pa cena za ta nož?? nikjer na internetu je ne najdem..
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 9:36 am Naslov sporočila: |
|
|
V Butalah ga prodajajo za okoli 35 ojrov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni