www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ključi za plačevanje

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2005 8:37 am    Naslov sporočila:  Ključi za plačevanje Odgovori s citatom

Ker zadnji čas opažam, da je kar precej raznih avtomatov za napitke opremljeno s "ključi" kot dodatna možnost za plačevanje zato odpiram to temo.
Izgleda, da obstaja več sistemov. Pri nas sem opazil, da se "ključ" sprogramira specifično na lastništvo avtomata. V Avstriji recimo pa izgleda obstaja centralna enota kjer se "ključ napolni" in se ta potem lahko uporablja na različnih aparatih. Zanima pa me sledeče: V podjetju imamo s takim sistemom opremljena dva avtomata. Recimo, če bi "tretji", ki je drug lastnik, opremil svoj avtomat s tem sistemom, je možno na isti ključ doprogramirat tudi drugega lastnika s svojim "računom" ? Kaka je varnost teh sistemov?

Tema je namenjena zgolj razpravi o delovanju. Spročila ali napotiki, ki bodo usmerjena na kakeršnokoli zlorabo sistema bom brisal!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BrezC
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06
Aktiv.: 0.39

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 30, 2005 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem videl samo da ima lastnik avtomatov eno prenosno enoto s katero programira ključ preden ga da uporabniku...Zgleda da vanj vpiše kode avtomatov..Če moja teorija drži, potem samo drugi lastnik avtomata da tvoj ključ v njegovo napravico in vanj dopiše ID svojega avtomata...

Vse to pa so samo moja domnevanja, lahko pa vprašam majstra ko pride filat avtomat..
Nazaj na vrh
BrezC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2005 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem se pogovarjal s kafetmajstrom, ki mi je v enem stavku razložil zakaj dva podjetnika ne moreta imeti za uporabnik-a istega ključa..Rekel je : ključ boš polnil pri drugemu, pil pa pri meni, jaz pojdem na kant, drugi pa na bahame...
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2005 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BrezC je napisal/a:
Danes sem se pogovarjal s kafetmajstrom, ki mi je v enem stavku razložil zakaj dva podjetnika ne moreta imeti za uporabnik-a istega ključa..Rekel je : ključ boš polnil pri drugemu, pil pa pri meni, jaz pojdem na kant, drugi pa na bahame...

Tole je čisto jasno. Čudi me pa to, da ključ ne omogoča rabo več računov. Torej da drugega uporabnika z novim računom enostavno doda.

BrezC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2005 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje je koliko spomina je na kluču, glede na velikost je možnosti za razvoj veliko..
Saj mogoče pa že obstaja rešitev, je treba brskat po internetu, dosedaj sem videl samo ključe firme coges, ne verjamem da so edini s to tehnologijo na svetu..
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2005 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skoraj zagotovo so ti kljuci na principu RFID in ce je treba imajo tudi korirni sitem, tako kot avtomobilski kljuci. Ko je kljuc nov ima seveda konstantno kodo FFFFFFFFFFFFFFFF in ko ga enkrat sprogramiras na doloceno kodo... si brez te kode "mrzu" kljuca ne mores niti brati niti v njega zapisovati. Pa cetudi poznas to kodo ti ne pomaga kaj dosti. Potrebujes se serijsko stevilko kartice iz iz nje se nekako izracuna koda, ki je potrebna za kriptiziran prenos podatkov med citalcem ter kartico.
Po domace povedano stvar je zelo komplicirana in navadni laiki lahko samo sanjamo, da bi zastonj pili kavo....

MoonBeam
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2005 8:22
Aktiv.: 0.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2005 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je SimonS. Ključi delujejo na osnovi RF-ID tehnologije. Mislim da stvar niti ni tako komplicirana, kot praviš ti, ali pač. Pri testiranju kartic RF-ID in zapisivanja nanje sicer nisem imel nekih večjih problemov, mogoče so stvar tukaj le nekako zaščitili. Mogoče je finta tudi v uporabi različnih standardov HF, UHF...
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 12, 2005 11:31 am    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

sam komunikator je enostaven - RF oscilator , ki se mu moraš s čipom dovolj približat sicer ne prime
Problem je kodiranje , ključu , lahko omogočiš samo R ,W, R/W , vse se izvaja preko enkripcije .

watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V službi imamo več avtomatov na te RFID ključe, ampak ker vse upravlja isto podjetje, lahko naložiš na "bilokateremu" in uporabljaš kjer hočeš. (od tistih avtomatov).

Drugače bi se pa zgodilo, kot je napisal BrezC
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 2:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislim, da je problem pri teh ključih to, da se stanje shranjuje na ključu, ker bi drugače potrebovali neko centralo za tam kjer je več avtomatov(npr. elektro faks)

če bi ta ključ imel samo svojo serijsko številko bi pa to šlo. Saj bi imel prodajalec A v svoji centrali poleg serijske številke XXXX vpisano vrenost Y1 prdajalec B pa pod isto številko XXXX ampak v drugi bazi vrednost Y2.

Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primer kako izgleda ključek.

P1150184.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  625.79 KB
 Pogledana:  13 krat

P1150184.JPG

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vajdo, kako si ga dobil narazen? Shocked
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.37
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak kot ga jaz uporabljam je narejen iz dveh kosov plastike - rumene in sive. potegneš sivo dol in ostane rumena. enostavno. "Hakeljc" gor ali dol Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

program_er je napisal/a:
Vajdo, kako si ga dobil narazen? Shocked

Klešče pa veselje Laughing S kleščami sem ga stisnil, da je plastika odstopila od epoksija in nato gre lepo dol.

program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 16, 2011 2:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovora Wink

Ampak tačas sem tudi jaz mojega "razrezal" na pol in ga tudi že predelal, da lahko vanj napeljem žice (ter tuljavo za poiskuse v tej temi).

Po odstranitvni zgornje rdeče plastike sem pridobil 1.2mm prostora, kolikor bo debela dodatna "prisluškovalna" tuljava.

DSCN2085.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  691.45 KB
 Pogledana:  12 krat

DSCN2085.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni