|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Ned Jan 16, 2011 3:22 pm Naslov sporočila: Vezava MOSFET-A (BUZ11) |
|
|
Lep pozdrav!
Trenutno se ubadam z elektronskim vezjem, ki mi ugaša in prižiga žarnico (30W). Kot stikalo uporabljam MOSFET tranzistor BUZ11 vezan po spodnji shemi. Gate preko upora vežem na določen procesor, Sourse sem povezal na maso, na Drain pa imam priklopljeno žarnico. Se pravi, da v tokratni vezavi žarnico prižigam preko plusa.
Problem je, da bi rad sedaj žarnico na enem koncu povezal na -, na drugem pa bi jo prožil. Poizkušal sem že, da sem žarnico vezal preko soursa na -, vendar se pri tem fet kar močno segreje. Mogoče imate kakšen predlog, kako rešiti zadevo ?
Prva shema na sliki prikazuje trenutno situacijo, žarnico pa bi rad vezal tako, kot je prikazano na drugi "delni" shemi .
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
7.64 KB |
Pogledana: |
4271 krat |

|
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Ned Jan 16, 2011 3:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
PMOS uporabi, ali pa dodaj še en tranzistor...
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Jan 16, 2011 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že gumby napisal, uporabi P-kanalni MOSFET. Tisti upor na gateu ti v tej vezavi ne koristi nič. Raje uporabi upor višje vrednosti (10k-100k) in ga postavi med gate in source. Tako bo tranzistor zaprt v primeru, da nimaš priključenega μC na gate.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Ned Jan 16, 2011 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor, tudi za P-kanalni MOS sem študiral. Na zalogi imam samo IRF9520 varianto, vendar se pri 30W, stvar kar močno greje. Pozna mogoče kdo ekvivalent mosfeta BUZ11, le da bi bil P-kanalni ?
Ja glede tistih uporov pa sem tudi poštimal, imam 10k med D in S.
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.00
|
Objavljeno: Ned Jan 16, 2011 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Hvala za odgovor, tudi za P-kanalni MOS sem študiral. Na zalogi imam samo IRF9520 varianto, vendar se pri 30W, stvar kar močno greje. Pozna mogoče kdo ekvivalent mosfeta BUZ11, le da bi bil P-kanalni ?
|
Pri 3h A se nebi smelo kaj pretirano greti. Ti imaš verjetno tranzistor nekje na pol odprt.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
David2204 Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01 Prispevkov: 997 Aktiv.: 4.93 Kraj: Ljubljana - Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Jan 16, 2011 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
trobida je napisal/a: |
Ja glede tistih uporov pa sem tudi poštimal, imam 10k med D in S. |
Mogoče si se samo zatipkal, ampak raje preverim, kot da bi bilo narobe. 10k upor daj med G in S.
In imaš zagotovo pravilno obrnjen P-FET? Ker sumim da se tebi stvar greje zato, ker ti tok teče čez zaščitno diodo.
Ti bom narisal kar shemo, da boš točno videl kako in kaj.
Namesto BC547 lahko vzameš tudi kakšen drugi NPN tranzistor.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
8.72 KB |
Pogledana: |
4188 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

|
Objavljeno: Ned Jan 16, 2011 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
David2204 je napisal/a: |
trobida je napisal/a: |
Ja glede tistih uporov pa sem tudi poštimal, imam 10k med D in S. |
Mogoče si se samo zatipkal, ampak raje preverim, kot da bi bilo narobe. 10k upor daj med G in S.
In imaš zagotovo pravilno obrnjen P-FET? Ker sumim da se tebi stvar greje zato, ker ti tok teče čez zaščitno diodo.
Ti bom narisal kar shemo, da boš točno videl kako in kaj.
Namesto BC547 lahko vzameš tudi kakšen drugi NPN tranzistor. |
David, ja imaš prav sem se malo zatipkal. Imam narejeno po tvoji shemi. Sem ravno odkril, de je lahko krivec za gretje ravno žarnica. Imam namreč neko žarnico (mislim da iz neke mini reflektorske luči), na kateri oznake niso bile jasno razvidne. Ko sem meril tok skozi žarnico, se je izkazalo, da je le ta 50W in potem takem tudi tok večji.
Sem na spletu našel neke ekvivalente za to (STB80NF55 in STP80PF55). V vsakem primeru pa bo zadevo potrebno hladiti.
Še enkrat hvala za odgovore.
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Jan 16, 2011 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa vzameš kak močnejši FET - glej da ima RDS-ON čim nižjo vrednost (v rangu nekaj mili-ohmov).
5 Amperov za kak močnejši mosfet sploh ni težava. Samo glej, da bo ustrezno predimenzioniran, da bo preživel tudi tokove ob vklopu žarnice.
p.s. Bi dal link na search na Farnell-u, pa stran ne deluje...
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni