|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
-MiTjA-MK Član

Pridružen-a: Ned 18 Apr 2010 8:17 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 8:52 pm Naslov sporočila: Avtomatska lučka |
|
|
Pozdrav!
Naj kr na začetku razložim, da sem totalni laik na področju elektronike, čeprav se bo marsikomu moje vprašanje zdelo "prelahko" in smešno, ampak nikakor ne najdem odgovora.
Torej, kaj potrebujem oziroma, kaj bi lahko predelal, kako bi naredil? Vezane bi imel diode /dve, na 3AA baterije. Vmes bi potreboval nek svetlobni senzor, ki bi zaznal dan/noč. Torej, lučke bi se morale vklopiti ob mraku in izklopiti ob zori. To je zahteva ki jo iščem, edina pomembnost tukaj pa je še, da je vse v čim manjši izvedbi. No kako bi jaz to naredil??? Če je le možno, me jemljite resno in obrazložite tako, da bi še jaz kot totalni laik to razumel. Če pa bi mi kdo lahko pomagal, tako da sam izdela nekaj takega, pa mi pišite na ZS. Najlepša hvala za vso pomoč že vnaprej!
lp
MiTjA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predelaj kakšno solarno vrtno lučko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Jan 19, 2011 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je vsaj okvirno znana poraba ?
Sprašujem zato, da se ne bo zgodilo, da bi senzor porabil skoraj toliko kot ledike. V takem primeru senzor ni smiseln, saj bodo baterije trajale več časa, če bodo ledike svetile tudi podnevi. Tak primer je elektronika elektronskih nagrobnih sveč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-MiTjA-MK Član

|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 6:22 am Naslov sporočila: |
|
|
solarna lučka ne pride v poštev, sem že preizkusil in deluje nekako preko fotocelic, torej če jih odstranim, lučka ne deluje pravilno nikakor. Poraba ni znana (žal), vem pa da bo tudi senzor porabnik. Ampak vseeno ga potrebujem, torej da se prižge ponoči in izklopi podnevi. hvala!
lp
MiTjA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.98 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
-MiTjA-MK:
Sem pred časom naredil presneto podobno "reč" kot je na linku, ki ga je posredoval "start" in zadeva še vedno deluje
(pravzaprav je shema enaka, le vrednosti elementov se razlikujejo).
Na navedeni spletni strani je tudi videti, kakšna je poraba toka pri napajalni napetosti 12V, ko je senzor osvetljen (LED ne sveti): 0,14mA.
Pišeš, da boš imel napajalno napetost 4,5V in dve LED-ici. Kakšne barve? Beli? Če bosta beli in uporabiš shemo z linka, najbolje da ju vežeš vzporedno, s tem, da vsaki dodaš predupor (na forumu je kup tem, kako izračunati predupor za LED). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
MitjaMK, Startova shema je nekaj najenostavnejšega in najmanjšega, kar lahko narediš. Elementi sploh niso kritični, edinole ledico bi jaz dal LowCurrent, ne klasično. Bo baterija dlje držala. Če je (ju) ne boš našel, ti jo (ju) podarim- dve tri še premorem, skupaj s tranzistorji in upori. Edinole fotoupora nimam  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-MiTjA-MK Član

|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 4:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala za vso pomoč, bom preizkusil tole shemo nardit. Upam da mi rata-bom vsekakor javil...diodo pa bom dal visoko svetlečo, saj bi se v temi morala videti kar nekaj metrov.
lp
MiTjA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je sila preprosta, lahko dobis elemente tudi pri meni...
Ce bos imel se kaj vprasanj pa kar na dan z njimi. _________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.60
|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi bila skrivnost če te vprašam za kaj boš mel tole lučko ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-MiTjA-MK Član

|
Objavljeno: Čet Jan 20, 2011 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
sploh ni skrivnost za kaj bo tale boja. V bistvu bi rad rešil problem s katerim se ubadam že kar nekaj časa. Potrebujem jo za orientir ponoči med ribolovom, torej služila bo za bojo ponoči...zato pridejo v poštev samo visokosvetleče led diode.
lp
MiTjA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-MiTjA-MK Član

|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav!
No zadevo sem "spacal" skupaj ker je bila nuja sam...sicer se mi je ponudil da mi izdela vezje "start", ampak sedaj ni duha ne sluha o njem, tako da ne vem kje se nahaja to vezje no kot sem rekel, sem po enem posvetu sam zadevo nardil skupaj in začuda DELA tako kot treba.
Naletel sem pa na drugo "težavo". Dioda je vgrajena v ohišje iz prozornega pleksi stekla. Zmontiral sem jo tako, da je obrnjena navzgor. Problem je v tem, da se zadeva verjetno ne bo videla na veliko razdaljo (recimo 100m+), saj imajo diode ozko usmerjen snop.V tem primeru v zrak. Ali obstaja kakšna alternativa diodam, da bi bila vidna na vsaj 100m in bi imela razpršen snop. V bistvu mi je sedaj opcija edina ta, da bi zamenjal žarnice (po moje). Ampak žarnice ne smejo imeti prevelike porabe. Najlepša hvala!
lp
MiTjA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi uporabil več diod, postavljenih vodoravno in razporejenih v obliki rože.
Uporabiš diode s širokim svetilnim kotom, da z najmanjšim številom diod pokriješ cel krog 360°.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-MiTjA-MK Član

|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
to bi bila opcija...ampak po moji logiki bi bila potem tudi poraba večja ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.17 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Ned Jan 30, 2011 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam visokosvetilne rdeče led diode, ki se uporabljajo za stop luči pri avtomobilih. Svetijo razpršeno in če nad diodo montiraš še narobe obrnjen stožec ti svetlobo odbije v vodoravno smer.
Mislim, da je vredno poizkusiti.
Povej če rabiš, ti lahko podarim par kosov. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni