www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Simulacija UTP kabel testerja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Miha12
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Jan 2011 14:05
Aktiv.: 0.07
Kraj: Trzin

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 06, 2011 7:04 pm    Naslov sporočila:  Simulacija UTP kabel testerja Odgovori s citatom

Živjo!

Rad bi izdelal utp kabel tester, kot je objavljen na spletni strani
http://www.sbprojects.com/projects/utptester/utptester.htm

Stvar želim najprej simulirati v Multisimu (pač ferbec), vendar sem naletel na težavo. IC 4060 mi ne da ven nobenega pulza. Če dam vmes osciloskop, in vključim simulacijo, mi enkrat prikaže nivo 5V, ko simuliram naslednjič, mi prikaže nivo 0V. Po podatkih s spletne strani, bi moral dobiti frekvenco 3Hz.

Zanima me, ali ima omenjen čip pravzaprav sploh interni oscilator, ali je potreben priklop zunanjega?

V priponki prilagam še vezje, če je komu morda kaj znano ...

p.s.: zadeva deluje, če 4060 zamenjam z NE555 vezjem.
p.p.s.: ne želim se ravno posluževat kakih drugih primerkov, saj v programiranju nisem ravno vešč...

lan_kabel.rar
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  lan_kabel.rar
 Velikost datoteke:  181.8 KB
 Downloadano:  29 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jospeti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14
Aktiv.: 0.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelal sem ta utp tester iz omenjene strani in deluje BP.

LP Jos
Nazaj na vrh
jospeti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14
Aktiv.: 0.72

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 12:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S katerim programom odprem pripeto datoteko?
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.51
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 1:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

National Instruments Multisim.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.65

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam tudi zelo podobnega, sicer sem ga sestavil sam, poleg 4017 sem dal 40106 (tega sem imel doma) za oscilator, zraven sem dodal še stikalo, ki poveča frekvenco na par sto Hz, da vidiš kot da vse LEDice naenkrat svetijo (kar je uporabno da streseš kabel in vidiš če kje prekinja) ter LEDice tudi na oddajni strani - tako vidiš če zadeva lepo dela.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Miha12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 9:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, jaz sem se potem kar odločil zadevo stestirati na protoboardu. Ker čipa 4060 v trgovini XX niso imeli, sem izdelal vezje NE555, in zadeva deluje povsem brez problema. Za frekvenco pa izberem samo drug kondenzator na NE555.

@protoncek, hvala za idejo, glede višje frekvence. Bom dodal dodal tudi to! Very Happy
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dancing
BTW...LEDice pa daj low-current, da ti ne bo tako hitro 9V baterijo skurilo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Miha12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@protoncek, ali se to takšne kupijo, ali ... ? Shocked (namreč prvič slišim za to Laughing )

p.s.: čemu služi tista ledica na pinu 9 (4017)? kot signalizacija, da čip deluje (ko na njem ni kabla), ali le kot "9 žila kabla?"
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, deveta LEDica je zato da se vidi da zadeva deluje.
low-current LED se kupijo, ja. Kurijo pa cca 10x manj kot standardne - tam okoli 2mA. Se kar pozna pri 9V bateriji.
npr. tale:
http://www.ic-elect.si/b2c/led-3mm/led-3-rd-l-934-lid-2ma-5mcd.html
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.92

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svetijo pa ustrezno manj.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

definitivno. Ne ravno proporcionalno manj, ampak manj. Ampak za LAN tester popolnoma dovolj.
Nazaj na vrh
Miha12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No super, še toliko bolje, saj bom dodal še na oddajnik eno vejo ledic. Very Happy grem v ponedeljek v nabavo! Cool

Hvala!
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.92

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lan tester je neuporaben brez dobre signalizacije.
Nazaj na vrh
Miha12
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za amatersko uporabo bo dobro. Very Happy
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0beast ne pretiravaj. Jaz imam izdelanega z takimi LEDicami in svetijo komaj opazno manj kot normalne 3 mm LEDice (ne zdaj primerjat s kakšnimi superbright). Važno je da se ledica VIDI. In vidi se čisto normalno.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni