www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Segrevanje senozorja GH-312
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 7:46 pm    Naslov sporočila:  Segrevanje senozorja GH-312 Odgovori s citatom

Sam senzor kompleta GH-312 pride po nekaj minutah delovanja v ready načinu kar topel. Napajam ga s stabiliziranimi 12V DC.

Je to normalno ali je kaj narobe?

41794.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  17.72 KB
 Pogledana:  2908 krat

41794.jpg

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo normalno. Mislim da ima gretje.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 8:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko prosim bolje opišeš delovanje. Ker ravno o tem senzorju je tako malo podatkov, pa še pri nas ga ni možno dobiti.

Deluje na radioktivne izotope, ali na neke vrste prebijanje skozi zrak?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tega senzorja ne poznam. Delal sem s TGS-813. Glede na to sem sklepal, da ima gretje.
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidimi, da je podoben izgled, samo da je moj občutljiv na vse živo. Samo ni mi pa jasno zakaj javi alarm, če se ga dotaknem.
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V soboto sem kupil IR senzor, kateri deluje na 3 x AAA baterije. Ker imam v rezervi 100 Ah accu, me to ne skrbi. Vseeno pa firmi, ki se začenja na O.... nekako zaupam.
IR senzor naj bi bil ogret. Kolikor toliko pametno ogrevanje in omenjene baterije mi ne gre skupaj!
Bom testiral in poročal.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primož,
v datasheetu sigurno piše, kolikšna je poraba senzorja.

Če je (npr.) 100 mA pri 12V, je to 1,2W, ki se spremeni v toploto - in to je že opazna moč, da čutiš s prsti.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly imaš prav in poraba naj bi bila
0,8W tako, da verjetno to čutim.

Datasheet sem pa že iskal, vendar neuspešno. Moram ponovno poskusiti.

Gre se mi pa samo zaradi tega, da mi stvar ne bo zatajila, saj je to del končnega izdelka. Cena enega je pa
15€ in za ta denar nebi smel crkniti.

Je pa stvar zelo všečna praktično že skoraj izgotovljena zadeva. Vse kar potrebuje je napajanje in ob sporžitvi začne LED na njem utripati na izhod pa, da 5V. V bistvu lahko brez večjih težav vzpostaviš mrežo senzorjev in potem na primer izpisuješ v katerem prostoru se je sprožil alarm in na to odreagiraš npr. z avtomatskim gašenjem. Moj izdelek pa vsebuje samo en senzor in ob zaznavi sproži zvočni signal. Gre se mi predvsem, da ni to že en 1000 krat preverjen ojačevalnik, ampak je nekaj novega in v celoti od shem naprej moje delo.

bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.59
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:
V soboto sem kupil IR senzor, kateri deluje na 3 x AAA baterije. Ker imam v rezervi 100 Ah accu, me to ne skrbi. Vseeno pa firmi, ki se začenja na O.... nekako zaupam.
IR senzor naj bi bil ogret. Kolikor toliko pametno ogrevanje in omenjene baterije mi ne gre skupaj!
Bom testiral in poročal.

Ob 22 ~

Vklopim in ne reagira. Ugasnem luč. Se vklopi! Prižgem luč. Ne reagira. Zdajle grem pa malo dlje.

Pri direktnem dostopu (kot ~ 0° reagira na 3m
Prihod s strani (cca 200° pa na 2,5m.

Še delovanje na 3 x AAA celice me zanima.

Danes vklop, ko bo konec delovanja poročam.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet imam tažave z omenjenjim senzorjem. Stvar se kar preveč greje. Poleg tega pa mi je denen prenehal delovati sedaj, ko ga najbolj potrebujem. Bil je samo priklopljen na napajanje in ko ga vklopim samo utripa led za alarm 5V pa ne da ven, greje se pa zelo, pa še nekaj je čudno prismrdelo iz njega. Upam, da ni kaj radioaktivnega.

Ugotovil sem, da je vir gretja očitno 7805 na senzorju. Napajalna napetost pa naj bi bila od 9V do 12V in jaz napajam z 12V, ker je tako konsturkcijsko najbolje. Kaj če bi iz nekega tankega aluminija izdelal hladilnik in ga prilepil nanj s polprevodno pasto?

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvedel sem še nekaj poizkusov in meritev. Poraba pri 12V je 218mA, kar je več kot 0,8W. Greje se tako lm7805 kot senzor. Sploh mi ni jasno zakaj sta odpovedala, pa ravno sedaj ko ju najbolj rabim. In potem sem zaradi neprevidnosti skuril še pic in po možnosti tudi LCD.

Ve kdo kaj bi bil lahko vzrok?

Ima kdo slučajno zadevo doma in jo je pripravljen posodit oziroma prodat? Imam nemreč naročen nov senzor iz kitajske vendar moram izdelek 15. oddati, ter upam in hkrati dvomim, da bo prišel do takrat.

sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si uspel v enem dnevu pokuriti kar tri stvari, potem to ni vzrok, temveč storilec....
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sraka je napisal/a:
Če si uspel v enem dnevu pokuriti kar tri stvari, potem to ni vzrok, temveč storilec....

Meni tole nič ne pomaga. Sad Evil or Very Mad

sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah no, hotel sem ti povedati, da si bil hudo nepazljiv. Skratka nisi bil pri stvari. Ko nekaj delaš se moraš temu bolj posvetit.
A zdaj kaj več pomaga ?

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 03, 2011 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sraka je napisal/a:
Ah no, hotel sem ti povedati, da si bil hudo nepazljiv. Skratka nisi bil pri stvari. Ko nekaj delaš se moraš temu bolj posvetit.
A zdaj kaj več pomaga ?

Saj čip in display je bila posledica moje nepazljivosti. Ampak senzorja pa nisem nič narobe priklapljal. Samo vezje brez senzorja je bilo namreč dobro stestirano. Senzorja sem imel pa tudi nekajkrat priklopljena in zakaj sta kar naenkrat crknila mi pa ni jasno.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni