www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Analizator popačenj, šuma -clip indicator
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
AtKo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 15:46
Aktiv.: 0.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 04, 2011 11:54 pm    Naslov sporočila:  Analizator popačenj, šuma -clip indicator Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
namen imam izdelati nek analizator popačenj, "clip indicator" za avto ojačevalnike itd. Sem bolja audifil in mi bo zadeva vedno prav prišla...pa še na faxu moram en projekt narest Smile

No problem je koliko odpreti gain/ojačanje na ojačevalniku, da zvočniki ne bodo "clipali", da zvok nebo popačen. Ideja da naredim neko škatlico z LED diodo, ki bo zasvetila, ko bo prišlo do popačenega zvoka.

Na uho je slabo to slišati, najlepše je ko priklopiš osciloskop in odpiraš gain in vidiš ko ni več lep sinus ampak porezan na vrhovih.

Ker pa ne bi rad vedno bil odvisen od osciloskopa, bi blo dobro imeti to v majhni prenosni škatlici.

Zadeva bi bila za tri nivoje, nizke tone (do 80 Hz), srednje (80-4kHz) in visoke (4kHz ->)
Kakšna posebna ideja kako to izvesti?
Sem razmišljal, da bi naredil nizko, pasovno in visoko prepustne filtre. Potem pa za vsak filter da meri popačenje (nizek za wooferje, pasovni za srednje, ter viski za viskotonce).
Nekaj sem bral o Twin-T in Q Notch filtru, ki meri harmonske komponente ki se pojavljajo ob popačenju signala oziroma šumu.

Prosim za kakršni koli predlog, nasvet ali pa usmeritev nekam Smile Zadevo imam nekako v glavi predstavljeno, samo mi je ne rata spravti skup da bi bilo vse skupaj logično.

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 05, 2011 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Največje napetosti so itak vedno pri nizkih tonih, zato ne rabiš komplicirati s tem.
Za clipping indikator je to dokaj enostavno narediti, seveda če imaš dostop do glavnih napajalnih vodov v ojačevalcu. Ali pa "na pamet" nastavljati nivo vklopa ledice.
Če pa bi rad imel pravi analizator popačenj, potem morata biti na voljo vhodni in izhodni signal.
Da se sicer narediti poenostavitev, da imaš med merjenjem na vhodu vedno čisti sinus, in izhodni signal samo matematično obdelaš.
Vsekakor pa za to rabiš nek procesor.

AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 05, 2011 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No namen je nastaviti gain katerega koli ojačevalnika, da ni popačenja na zvočniku, ki je priklopljen na ta ojačevalec. Tako da dostopni so vsi napajalni kabli, vhodni in izhodni signal.
Na vhod bi dal sinus npr. 40Hz in meril izhod, ob dvigovanju gaina opazujem LED, ki se prižge ob popačenju. Z osciloskop je najlažje, vendar ni praktično Smile

Kaj pa to? Pa tudi brez procesorja..

http://sound.westhost.com/project52.htm
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 06, 2011 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz vidim bolj problem v samem bremenu, ki bo moral biti na izhodu ojačevalca in to breme vrjetno ne bo samo za male moči.
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 06, 2011 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je najbolje vzeti dovolj zmogljiv mikrokrmilnik z AD in DA. Generirati z DA sinus, ga ustrezno ojačiti, na izhodu pa z AD-jem zajemati signal in narediti FFT.

Še malo razmišljanja Mr. Green
Oz., če bi zajemal vhodni signal, katerikoli izvor pač ter istočasno še izhodni signal in bi nad njima naredil FFT bi tudi moral videti kdaj se pojavi cliping. Tukaj bi se verjetno pojavil problem sinhronizacije... najprej se mi pa ne da razmišljati... Razz
Nazaj na vrh
sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.57
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 06, 2011 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TilenS je napisal/a:
Jaz vidim bolj problem v samem bremenu, ki bo moral biti na izhodu ojačevalca in to breme vrjetno ne bo samo za male moči.

Glede na to, da mislim da poznam AtKo-ta s tekemovanj v avtoakustiki, sem prepričan da ne mojo male moči. Vsaj mislim, da je to isti AtKo.

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 06, 2011 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tole+malo predelave vhoda:

http://www.circuitlake.com/digital-glcd-oscilloscope.html

Glede na to, da so dosegljivi vhodni in izhodni priključki se, kot prva logična možnost ponuja primerjalna metoda s komparatorjem ob predhodni izenačitvi obeh signalov. Tu ni potreben sinusni signal na vhodu. Ta metoda je na žalost uporabna le pri DC ojačevalcih in linearni frekvenčni karakteristiki. Ostali, ki imajo vezne kondenzatorje na vhodu in/ali izhodu, imajo tudi velika fazna popačenja pri nizkih frekvencah pod 100Hz in nad 10kHz, ki bi prožile komparator. Zato se mi zdi primeren osciloskop najboljša rešitev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 06, 2011 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sars: taprav sem ja Smile bo bo za velike moči hehe

Vem da je najlažje kupit stvar, samo to nočem. Bom še malo prebrskal in preštudiral, še posebi o teh Notch filtrih.
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 06, 2011 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kaj boš uporabil za breme? Jaz sem imel ravno z tem delom največ težav.
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.36
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 06, 2011 2:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor jaz razumem bo nastavljal ojačevalnike vgrajene v končno aplikacijo. Tukaj pa je breme zvočnik.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 06, 2011 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In na kaj bo nastavil zgornjo mejo?
Na testni CD, ko pa bo kak mulo zatlačil v radio nek hreščeč mp3 bo pa - kaj?
Nazaj na vrh
AtKo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 08, 2011 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gleda se izhod iz ojačevalca, na katerega je priklopljen zvočnik, ki je to breme. Na tem izhodu me zanima popačenje primer sinusa 40Hz. Mi je čisto dovolj za kar potrebujem, me ne zanima če bo kdo vtikal hreščeče CDje, slabe kakovostne pesmi itd itd. Kako to misliš zgornja meja?
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 08, 2011 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo preglej forum nekje je že potekala debata o malem osciloskopu z GLDC zaslončkom za 25€. To kupiš in je zadeva končana.

To je to kar se clipp-inga tiče. Za odpravo še drugih popačenj original vhodnega signala, ki se pojavijo na poti od vira do tvojih ušes bo pa potrebno še kaj več kot pa osciloskop. In ravno zadeve, ki niso povezane z clipp-om so ponavadi najbolj problematične.

Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.00
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Arrow Mislim, da bi za indikacijo clipping-a bilo zadosti drajver s tranzistorjem za LED-ico, se pravi s par dodatnimi upori ter graetz-om in Zenerco. Vse skupaj priklopljeno/napajano direkt iz izhoda ojačevalca. Primer 100w Amp/4ohm = 20V rms, 28V peak.

Graetz priklopit na izhod amp-a z malim elektrolitom (par mikro 63V med + in - graetz-a) za napajanje vezja. Vezje-tranzistor drajva LED preko adekvatnega serijskega upora, npr.1Kohm. Tranzistor se pa "vžiga" preko baznega delilnika napetosti npr. 470ohm + 1k ter dalje npr. ~ 25V zenerce na izvor napetost tega vezja. Za detekcijo bas klipinga bo zadosti! Ko peak doseže 27V se tranzistor odpre in zabliskne LED-ica ...

Če ima pa ojačevalc večjo/manjšo moč in s tem različno klip/peak voltažo, se pač prilagodi izbiro zenerce ... Angel Takole naj bi zgledalo en trotl-ziher vezje za en kanal ...
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 09, 2011 6:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AtKo je napisal/a:
Gleda se izhod iz ojačevalca, na katerega je priklopljen zvočnik, ki je to breme. Na tem izhodu me zanima popačenje primer sinusa 40Hz. Mi je čisto dovolj za kar potrebujem, me ne zanima če bo kdo vtikal hreščeče CDje, slabe kakovostne pesmi itd itd. Kako to misliš zgornja meja?

Na kater nivo bo posnet CD, na katerega boš vse skupaj nastavil?
Oziroma bolj po domače, kaj če bo uporabnik vtaknil sicer odličen CD, ampak posnet kaka 2÷3dB glasnejše?
In kaj bo, ko bo vtaknil spet odlično posnet, a 6dB tišji CD?

Ko boš dojel ta problem, boš dojel tudi, da rabiš limiter. Šele tega se splača nastavljat z instrumentarijem.

Razni El-Cheapo LED indikatorji so pa še manj koristni kot "na uho" nastavitev trimerjev s strani nekoga, ki to počne drugič ali tretjič.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni