|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.66 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 3:35 pm Naslov sporočila: Kakšen merilec razdalje potrebujem? |
|
|
Torej zanimam se za določen projekt oz. eksperiment kjer bi želel meriti razdaljo med dvema osebnima avtomobiloma. Iščem nek senzor s katerim bi lahko meril razdaljo med svojim avtomobilom in pa avtomobilom, ki vozi tik za menoj. Senzor bom pritrdil na zadnji blatnik in ga usmeril nazaj. Želim pa kontinuirno meriti razdaljo in signal speljati na kakšen ATmega mikrokrmilnik. Avto ima 12VDC napajanje iz akumulatorja.
Z mikrokrmilnikom ne bo težav, zanima me pa kakšen senzor potrebujem. Gledal sem ultrazvočne, pa so kar dragi. Bi kak laser prišel v poštev? V bistvu ne rabim kakšne pretirane natančnosti, dovolj bo recimo na 5 ali pa 10cm natančno. Pa maksimalna razdalja, ki jo senzor lahko meri naj bo cca 3 do 5 metrov.
Imate kakšne nasvete?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so ti ultrazvočni predragi, potem ti bodo laserski še manj všeč.
Če imaš dostop do kakšnega specializiranega odpada in če si vešč samograditelj, bi ti priporočal nekaj na osnovi mikrovalov.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je zate drago? 10€, 100€, 1000€?
Laser je načeloma dražji od UZ.
Lahko narediš reverse engineering kakega ročnega laserskega daljinometra ranga 100€ in mu snifaš pretok podatkov, če ti uspe... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
No glej... na farnellu imajo ultrazvočne merilce po 300€. Tule se bolj malo spoznam, tako, da ne vem ali je tole v resnici drago ali po ceni za takšen senzor. Vsekakor se mi zdi malce drago za en preprost projekt, ki sem ga imel v mislih. Kakšne varjante merjenja razdalje sploh obstajajo?
Ultrazvok, Laser, ...?
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pet Maj 13, 2011 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se z enim dobrim voznikom, ki mu zelo zaupaš, zmeni, da se vozita z avtom 1m narazen 40 ali 50km/h . (Taka vožnja preizkušeno ni problem, če sta oba za "stvar", za morebiten karambol pa ne odgovarjam).
Pri tem opazuj parkirne senzorje.
Pri UZ pride do dopplerjevega pojava, ki pri konstantni hitrosti niti ne bi bil problematičen, če ne bi bilo lokalnih turbolenc okrog avta, ki povsem popačijo meritev.
Zato "razkoplji" kak nizkocenovni laserski senzor, ga prepričaj, da stalno meri, iz MCU-ja pa sproti pobiraj podatke o izmerjeni razdalji. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaseba Član

Pridružen-a: Ned 02 Maj 2010 3:26 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.37 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Ned Jun 26, 2011 4:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Saran je napisal/a: |
No glej... na farnellu imajo ultrazvočne merilce po 300€. Tule se bolj malo spoznam, tako, da ne vem ali je tole v resnici drago ali po ceni za takšen senzor. Vsekakor se mi zdi malce drago za en preprost projekt, ki sem ga imel v mislih. Kakšne varjante merjenja razdalje sploh obstajajo?
Ultrazvok, Laser, ...?
lp |
UZ stanejo cca. 10 € če sam narediš iz stvari na Farnellu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Jun 26, 2011 12:16 pm Naslov sporočila: Re: Kakšen merilec razdalje potrebujem? |
|
|
Saran je napisal/a: |
V bistvu ne rabim kakšne pretirane natančnosti, dovolj bo recimo na 5 ali pa 10cm natančno. Pa maksimalna razdalja, ki jo senzor lahko meri naj bo cca 3 do 5 metrov.
lp |
Če kdo vozi za teboj na razdalji manjši od 6 metrov, se ustavi in mu daj zaušnico!
Sicer pa za merjenje nivoja v cisteri uporabljam
http://www.robot-electronics.co.uk/htm/srf05tech.htm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmartin Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Ned Jun 26, 2011 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takšne aplikacije se rešujejo z mikrovalovnimi sistemi. _________________ Lep pozdrav,
webmartin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

|
Objavljeno: Pon Jun 27, 2011 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko: Pa delujejo taki senzorji na sprednji del avtomobila? _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni