www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava operacijca
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda. Če je DC offset in AC signal potem kondenzator pomaga, oziroma je prava rešitev, če pa je tudi signal DC potem pa Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.18

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
če pa je tudi signal DC potem pa

E vidiš, zato pa sem, v svojem prvem postu, tudi napisal od kje disti DC offset, ki se mi zdi v takem vezju rahlo nelogičen.
Lahko pa da se tudi motim Not talking
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, bom poskusil na pamet odgovorit (vezje je doma, jaz pa v Ljubljani...).
Najprej sem seveda poskusil narediti vezje po originalnem načrtu, a kaj ko ni in ni hotelo delati (jaz pa brez osciloskopa tudi nisem mogel diagnosticirati, kje se ustavi signal...). Potem pa sem vezje malce prikrojil, prvi del je s kondenzatorji, dobljeno napetost pa potem usmerim in peljem naprej. Tukaj, pri usmerjanju pa se pojavi tale offset...
Če pa kdo ve za kakšno vezje za ultrazvočni sprejemnik, ki uporablja pri nas dobavljive operacijce, bi bil vesel, če da kakšen link...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Če pa kdo ve za kakšno vezje za ultrazvočni sprejemnik

:google:
Tukaj je n.pr. eno:
http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_61.htm
kjer se lepo vidi kondenzator pred usmerniškim delom.
Pa še en (šparovna varianta) a zelo zanimiva za picoljubce:
http://www.ele.uva.es/~jesus/sonar/sonar.html
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

, ki uporablja pri nas dobavljive operacijce

tisti prvi link mi je precej poznan... a kje dobiti LM833N? Oz. še boljše: poznate kakšno alternativo temule?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 5:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabiš NE5532, ki je dvojen OPA ali LF357, ki je enojen.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pač daš notri tisto kar imaš, saj ne gre za neko NASA-a zadevo.

Po moje bi šlo tudi s kakšnim LM358 itd..., poglej kaj imajo naši trgovci na voljo in potem na netu snami ustrezno dokumentacijo ter preveri če je to O.K.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
... ter preveri če je to O.K.

Smile In jaz samouk naj vem, kaj je OK in kaj ni...
Bom poskusil s LM358 konec tedna ter sporočil rezultate...
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 27, 2006 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LM358 in vse do TL072 ne bo dobro. Poizkusi dobiti LM833, v HTE sem nazadnje dobil neke ekvivalente. Še najbolj podoben bi bil NE5532. Uporabiš pa lahko LF357 ali LF157, ki sta sicer enojna operacijca. Problem ojačevalnika po prvem linku je v tem, da mora 100 krat ojačati signal s frekvenco 40kHz na prvi stopnji in 10 krat na drugi stopnji. Pred podvojilnim usmernikom naj bi bil signal največ 5Vpp. Tako veliko ojačanje pri tej frekvenci pa zmorejo le operacijci s mejno frekvenco okoli 15MHz in slew rate-om vsaj 10V/ mi s.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 01, 2006 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstaja kakšen primeren ojačevalnik za tole, ki bi imel nesimetrično napajanje (mislim samo Vcc in Gnd) in da deluje na 5v?
Nazaj na vrh
gnioco
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2004 11:35
Aktiv.: 0.36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 01, 2006 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ve kdo kje se da dobiti lmv324, ki je enak kot lm324 le da ima nižjo napajalno napetost?

Hvala Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni