www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Solar tracker - moč motorčka, ki ga premore vezje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bobe
Član
Član

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 7:01
Aktiv.: 0.29
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Si jih prebral, ane?

Ja zdaj sem jih. Nič, moram še en dan počakat Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upori so bili kupljeni v kompletu z avtomatom za avtomatsko prižiganje luči ponoči....

Drugače pa z malo igračkanja navaden LDR kupiš, lepo gor kable prlotaš in zaliješ v smolo (epoxy) Za kalup vzameš npr. polovičko kinderjajčka Smile, prozorno smolo pa dobiš v vsaki trgovini hobyart, prometej, itd...

sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.82
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
Upori so bili kupljeni v kompletu z avtomatom za avtomatsko prižiganje luči ponoči....

Drugače pa z malo igračkanja navaden LDR kupiš, lepo gor kable prlotaš in zaliješ v smolo (epoxy) Za kalup vzameš npr. polovičko kinderjajčka Smile, prozorno smolo pa dobiš v vsaki trgovini hobyart, prometej, itd...

za informacijo:

Namesto LDR uporov se lahko uporabi 8 ali 10mm led diodo(obvezno prozorno ohišje). Ledica pri osvetlitvi dela kot fotocelica.
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

scott? Kako to misliš? Rolling Eyes
6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 5.98
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
kako se reče tipki, ki je privzeto off, ko jo pritisneš pa ti spoji po 2 kontakta skupaj?
Katera od teh dveh ti bolj ustreza? Wink

TipkaNO.PNG
 Opis:
Tipka, delovna
 Velikost datoteke:  3.12 KB
 Pogledana:  4328 krat

TipkaNO.PNG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

6dan8 je napisal/a:
Citiram:
kako se reče tipki, ki je privzeto off, ko jo pritisneš pa ti spoji po 2 kontakta skupaj?
Katera od teh dveh ti bolj ustreza? Wink

Dvojna je točno to, kar iščem. Kje se da to nabaviti?
Nazaj na vrh
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.82
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
scott? Kako to misliš? Rolling Eyes

Led dioda v konta smeri dela kot fotocelica.

Vzemi prozorno led diodo in jo usmeri proti soncu. Na sponkah se pojavi napetost.

LP Mare
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fotodioda in ne fotocelica!

http://sl.wikipedia.org/wiki/Fotoelektri%C4%8Dni_pojav

http://wiki.fmf.uni-lj.si/wiki/Fotocelica
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
logist
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Jan 2010 1:12
Aktiv.: 0.67
Kraj: dom(o)vina

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2011 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sscott je napisal/a:
Če ima kdo dovolj znanja da naredi tak tracker, sem pripravljen nekaj plačati.

Jaz sem napisa si knjižnico za AVR, kateri mi na podlagi UTC +1 in GPS koordiantov izračuna :
- azimut sonca od severa
- višino sonca
- uro vzhoda ter zahoda
- azimut vzhoda in zahoda

Izvedeno je tako :
- uporabljena sta dva 3f motorja 180W. motorja krmilim z uporabo dveh frekvenčnikov (načeloma bi lahko bil dovolj eno, ker objekt ima tirnico in dokler ni bilo motorjev gor z reduktorji sem ga lahko na roke obrnil)
- sončna elektrarna je enoosna, ker pomeni da se giblje samo za soncem, ampak je program narejen oz. knjižnica da tudi vrača višino sonca na podano uro in datum.

Prvotno je bila knjižnica in program napisana za AVR ATmega32 in je delovala brez problema (so boli porodni krči, ampak sem tudi te odpravil), nato sem sistem zamenjal z ARM-jem zaradi želje da bom podatke o poziciji sonca, sledilnika in sence glede na uro prikazoval preko spleta s pomočjo flasha in xml-ja.

Same formule za izračun pozicije sonca in razlago pa dobiš na http://www.vesolje.net/forum/viewtopic.php?f=29&t=1765&p=39349#p39349

bobe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 24, 2011 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo
Tale stvar mi vestno kuri LM-je. Če ne priključim motorčka, dela po pričakovanjih (enkrat napetost v +, drugič v - (pride do 8V), odvisno od osvetljenosti posameznega LDR).
Če pa dam gor en mali motorček (iz ene igrače), dela kratek čas OK, potem se čip segreje in puf ...
Kar je razlike od originalne sheme je, da sem uporabil tranzistorje TIP122 in 127.
Kaj lahko naredim? (razen, da najdem drugo shemo Sad
Lp
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 24, 2011 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa dajte ljudje božji izumljat toplo vodo....Silvo vam da načrt, hex, vse.... Stvar ki preverjeno fura moj kolektor že par let in še nekatere druge stvari pri prijateljih, vi pa.....eh, ne splača se sekirat...
Shame on you

ATA
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40
Aktiv.: 0.57

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 24, 2011 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam tudi narejen obračalec po načrtu od Silvota in brezhibno deluje ze 8 mesecev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 24, 2011 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne boš preveč zašvical: Silvov prođekt

Pa veselo na delo...

bobe
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 24, 2011 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sem že napisal, da sem našel, ampak je vse skupaj letelo v testni forum, offtopic ...
Je kakšna možnost, da mi kdo naloži kodo na mikrokontroler, ker nimam ustreznih stvari pa tudi poznam ne nobenega, ki bi to imel?
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 24, 2011 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da v tvoji vasi nihče to ne dela...naprej popravi kraj bivanja in stavim pivo, da se ti bo javil korenjak z našega foruma in ti stvar zapekel na PIC....in to zastonj....Kaj je še lepšega? Dancing
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni