www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

2.1 sistem-predojacevalec

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 2:55 pm    Naslov sporočila:  2.1 sistem-predojacevalec Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Izdelujem stereo ojacevalnik (dva mono bloka), z glavnim delom LM3886.
Razmisljal sem da bi izdelal se en ojacevalnik z TDA7294, kateri je nekoliko mocnejsi od LM3886.

S stereo ojacevalnikom (LM3886) bom poganjal 2 samostojeca zvocnika,
z mono ojacevalnikom (TDA7294) pa bi poganjal nizkotonski zvocnik (sub).

Sedaj me zanima kako je z predojacevalnikom.

Sami ojacevalniki imajo ALPS potenciometre za glasnost, vendar nocem da mi sub igra celoten spekter frekvenc.

Razmisljal sem (povejte ce je pravilno) da je kretnica v nizkotonskem zvocniku tista, ki odreze nezeljene frekvence.

Torej predojacevalec nebi potreboval, saj ne zelim imeti regulacije nizkih/visokih/srednjih tonov.

Bi na stereo ojacevalniku pustil se "sub out", torej ko bi pripeljal signal v stereo ojacevalnik, bi del signala odsel v ojacevalne stopnje, del pa bi odsel prek cinch konektorjev v mono ojacevalnik. Ali bi bilo tole O.K.?

Ampak ce locim signal (polovica za stereo ojacevalnik, polovica za mono) ali ne bo potem prenizek vhodni signal v oba ojacevalnika?

Upam da sem razumljivo postavil moj problem.

Hvala za odgovore!

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, za bas rabiš v osnovi band-pass filter sepravi en HP ter en LP filter. Čeprav HP ni ravno nujen za domače hi-fi potrebe je pa vseeno zaželjeno, da poreže tiste res najnižje frekvence. Za bas se večinoma uporablja aktivne kretnice oz. aktivno procesiranje katero izvedeš že na signalnem delu in se tako izogneš izdelavi pasivne kretnice. Na tak način se znebiš nepotrebnih izgub v sami kretnici (kar je za tvoj primer še posebaj koristno, ker ni ravno velike zaloge moči) ter prišparaš kar nekaj $. Pri nižjih frekvencah rabiš kar velike količine bakra ter ostalih komponent katere pa tudi morajo biti dimenzionirane za te moči ter frekvenco in te ravno niso poceni.

Preden gremo v iskanje shem in podobnega še prej povej ali mora biti zadeva DIY ali je ok tudi že kupljena oprema? Ker danes dobiš že res zmogljive kretnice oz. že celo komplet DSP za dokaj male vsote.

start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor bo zadeva DIY, tako ojacevalni, kot zvocniki.

Za HP filter sem tudi jaz takega mennja, vendar za LP pa se mi zdi da nebo potrebno, saj bi potem ze v samem startu lahko segel po drazjih komponentah in tako navijal ceno proti nebu...
Torej bo bolje ce ze v sub amp pripeljem "prirejen" signal.
V tem primeru bo kretnica cenejsa, ne? Saj tukaj ni velikih moci, nasprotno...

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo cenejša, če delaš aktivno kretnico. To ti tudi sam predlagam. Narediš en predojačevalec pa zmagaš. Je lahko bas kar nekaj močnejši od ostalih zvočnikov.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pobrskal po audio knjigah ki jih imam in sem nasel zanimivo shemo z dvema TDA7294, tako da ojacevalnik lahko razvije 170W/4E, kar bo zelo dobro v kombinaciji z LM3886.

Torej bi bilo kaj takega OK?
http://sound.westhost.com/project78.htm

Tudi ta ni slaba. -> http://www.siliconchip.com.au/cms/A_30278/article.html

Vendar, tukaj me moti to, da potem potrebujem za vsak driver z boxu en ojacevalni modul.

Visokotonec svoj, srednjetonec svoj, nizkotonec svoj ojacevalnik in tako se za drug kanal...

Narisal sem vezavo, kako si jaz predstavljam zadevo...

Vezava sistema.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  35.1 KB
 Pogledana:  1 krat

Vezava sistema.jpg

Aljaž T.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Narediš aktivno kretnico in predojačevalnik, na katerem nastavljaš glasnost. Potem pa izhode povežeš na ojačevalnike. Mora pa biti za vsak zvočnik svoj ojačevalnik.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to je tezava, tega nocem...

Bom za zacetek naredil samo stereo ojacevalnik in bomo videli kako bo...

Aljaž T.
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšni so sploh ti samostoječi zvočniki, ki jih imaš? Če je to v osnovi že kupljen 2way sisitem z pasivno kretnico potem rabiš samo en ojačevalec oz. dva za sterero in enega za bas. Če je pa ta tvoja zadeva DIY potem je pa vrjetno najboljše, da se lotiš izgradnje 2way pasive za te tvoje zgornje MID/HI kište. Za bas si pa narediš aktivni band-pass filter.

Malo višje si omenil, da ne rabiš LP filtra? Ravno LP rabiš in to pod nujno, HP recimo, da še ni tako nujen. Zgornjo mejo basa boš rezal rec. nekje okoli 80-90Hz od tukaj dalje ti pa morajo spekter prevzeti tvoji "samostoječi" zvočniki.

start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zvocniki bodo dvo stesni in DIY. Sem se zatipkal glede HP/LPja...

Samo nizkofrekvencni filter bom naredil in ga postavil pred sub-amp.

Zvocniki bodo imeli svoje kretnice...

Aljaž T.
Nazaj na vrh
GiovanniTheX
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Nov 2012 19:48
Aktiv.: 1.99

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2013 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ce sem prav razumel, rabiš za poganjanje sub driverja filter LP (ter HP)..? namreč sam ravno tako gledam za izdelavo mono bloka s TDA7294.. a se signal za sub dobi z kretnico.?(najbolje aktivno, saj je brez oz. z minimalnimi izgubami.

na kakšen način bi pa to zvezal ? se priporočam za kakšno shemo.. sem že googlal, vendar ne najdem nič pametnega.

sub ojačevalec z čipom tda7294, gor priklopljen driver 110W RMS 8Ohm
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nejckovka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Avg 2007 16:31
Aktiv.: 0.64

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2013 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nabaviš nekaj takega;

http://www.ebay.com/itm/NE5532-Low-pass-Filter-Subwoofer-Process-Circuit-Frequency-Volume-For-Amplifer-/280938795796?pt=US_Home_Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item416941d314

Za manj denarja ne vem če boš kaj dobil, enkrat sem naročil podobno zadevo in za ta denar igra zelo zadovoljivo.
Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Xter
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2013 15:17
Aktiv.: 0.19
Kraj: britof

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2013 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil, ne dobil..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni