www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Spider omni antena - Kako?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 3:18 pm    Naslov sporočila:  Spider omni antena - Kako? Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

želim izdelati (četrtvalno) spider omni anteno in jo nameravam uporabiti za primerjavo drugih anten in določanje njihovega gaina.

Glede na informacije tukaj ima ta antena 3dB gaina, našel pa sem načrt samo za 2.4GHz. Je kdo kaj podobnega že izdelal oz. ima kaj več informacij o tem tipu antene v kakšni literaturi.

Sem poiskal knjigo Antennas For VHF and UHF, ki je omenjena kot vir, vendar nisem našel zadostnih informacij.

Zaenkrat poizkušam zdimentionirati to anteno na 5GHz, če ima kdo SWR meter za to področje in mi lahko pomaga napraviti meritve, pa se tudi priporočam.

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.12
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se prav spomnim, je M.Vidmar nekje objavil tako anteno za 5GHz, četrtinka in ground plane v obliki konusa pod njo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty, če boš iskal pod spider, boš našel bolj malo Sad .
V bistvu to ni nič drugega kot navadna GP antena. Namesto spodnjih reflektorjev je lahko tudi stožec, ki pripomore k bolj širokopasovni karakteristiki. Če dva taka stožca obrneš s špicama enega proti drugemu, potem je širokopasovnost najbrž še večja. Vendar 5GHz s svojimi 6cm dolgimi valovi ni najbolj hvaležen za izdelavo takšnih anten, še posebej, če nimaš ničesar, s čimer bi anteno pomeril. Že pri SBFA 1.3GHz antenah se samo 1mm pozna drastično v spremembi karakteristik in prilagoditve antene. Pri tvojem "spider" primeru gre sicer za bolj toleranten design, a je zaradi tega valovna dolžina 5 x manjša.
Tukaj lahko najdeš veliko resnice in praktičnih nasvetov.

Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.13
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 04, 2011 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor, stran yu1aw mi je že kar nekajkrat pomagala, sem naredil tudi 2.5GHz 3D corner anteno po teh načrtih in deluje po pričakovanjih. Sem se že marsikaj naučil.

Karakteristik antene res ne morem določit in je uglasiti na podlagi le teh. Lahko jih le primerjam z kakšno obstoječo anteno, kar bom tudi storil.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.00
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 05, 2011 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Idea Jaz sem za referenco za moje 2,4GHz ant.inovacije uporabljal kar priloženo antenco z 1m kablčka od PCI Canyon/Edimax wifi kartic. Imajo zgleda samo 0Dbi, čeprav so ponekod označene kot 2dBi v karakteristikah kartic. Kakšna je (in tudi moja kao GP home made verzija in kako sem umerjal svoje wifi inovacije Mr. Green antene) si lahko pogledaš pri 4.em in 10.em linku TLE ...
Nazaj na vrh
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 20, 2011 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam da je bila ta spider omni antena umerjena in preizkušena preden jo je avtor objavil na spletu ampak vseeno mi je čudno ker je pri frekvenci 2,4GHz četrtina valovne dolžine 31,25mm, sevalec te antene je pa 32mm in če upoštevaš še skrajševalni faktor približno 0,9 bi moral biti sevalec dolg približno 28mm.
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 22, 2011 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si za referenco in izvajanje meritev izdelal NASLEDNJO anteno. Tiskanini mi je uspelo dobiti pri avtorju.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni