|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 3:18 pm Naslov sporočila: Spider omni antena - Kako? |
|
|
Pozdravljeni,
želim izdelati (četrtvalno) spider omni anteno in jo nameravam uporabiti za primerjavo drugih anten in določanje njihovega gaina.
Glede na informacije tukaj ima ta antena 3dB gaina, našel pa sem načrt samo za 2.4GHz. Je kdo kaj podobnega že izdelal oz. ima kaj več informacij o tem tipu antene v kakšni literaturi.
Sem poiskal knjigo Antennas For VHF and UHF, ki je omenjena kot vir, vendar nisem našel zadostnih informacij.
Zaenkrat poizkušam zdimentionirati to anteno na 5GHz, če ima kdo SWR meter za to področje in mi lahko pomaga napraviti meritve, pa se tudi priporočam.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 5:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se prav spomnim, je M.Vidmar nekje objavil tako anteno za 5GHz, četrtinka in ground plane v obliki konusa pod njo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Musty, če boš iskal pod spider, boš našel bolj malo .
V bistvu to ni nič drugega kot navadna GP antena. Namesto spodnjih reflektorjev je lahko tudi stožec, ki pripomore k bolj širokopasovni karakteristiki. Če dva taka stožca obrneš s špicama enega proti drugemu, potem je širokopasovnost najbrž še večja. Vendar 5GHz s svojimi 6cm dolgimi valovi ni najbolj hvaležen za izdelavo takšnih anten, še posebej, če nimaš ničesar, s čimer bi anteno pomeril. Že pri SBFA 1.3GHz antenah se samo 1mm pozna drastično v spremembi karakteristik in prilagoditve antene. Pri tvojem "spider" primeru gre sicer za bolj toleranten design, a je zaradi tega valovna dolžina 5 x manjša.
Tukaj lahko najdeš veliko resnice in praktičnih nasvetov. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor, stran yu1aw mi je že kar nekajkrat pomagala, sem naredil tudi 2.5GHz 3D corner anteno po teh načrtih in deluje po pričakovanjih. Sem se že marsikaj naučil.
Karakteristik antene res ne morem določit in je uglasiti na podlagi le teh. Lahko jih le primerjam z kakšno obstoječo anteno, kar bom tudi storil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Avg 05, 2011 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za referenco za moje 2,4GHz ant.inovacije uporabljal kar priloženo antenco z 1m kablčka od PCI Canyon/Edimax wifi kartic. Imajo zgleda samo 0Dbi, čeprav so ponekod označene kot 2dBi v karakteristikah kartic. Kakšna je (in tudi moja kao GP home made verzija in kako sem umerjal svoje wifi inovacije antene) si lahko pogledaš pri 4.em in 10.em linku TLE ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 591 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 20, 2011 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam da je bila ta spider omni antena umerjena in preizkušena preden jo je avtor objavil na spletu ampak vseeno mi je čudno ker je pri frekvenci 2,4GHz četrtina valovne dolžine 31,25mm, sevalec te antene je pa 32mm in če upoštevaš še skrajševalni faktor približno 0,9 bi moral biti sevalec dolg približno 28mm. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Avg 22, 2011 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si za referenco in izvajanje meritev izdelal NASLEDNJO anteno. Tiskanini mi je uspelo dobiti pri avtorju. _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni