www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako pogosto pri svojem delu uporabljam osciloskop?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Ankete
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Koliko pri svojem delu uporabljam osciloskop?
Brez osciloskopa svojega dela ne bi mogel opravljat (opiši)
19%
 19%  [ 36 ]
Osciloskop privlečem na plan izjemoma. (reševanje kakega težkega defekta oz. kaj podobnega)
32%
 32%  [ 60 ]
Imam osciloskop, a ga skoraj ne uporabljam
11%
 11%  [ 21 ]
Osciloskop - kaj je to?
7%
 7%  [ 14 ]
Nimam osciloskopa, bi pa ga rabil
29%
 29%  [ 55 ]
Skupaj glasov : 186

Avtor Sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Instrumentari za elektroniko je lahko zelo draga zadeva in zato težko dosegljiva.
Veliko instrumentov lahko sami naredimo in z pomočju prijateljev na tem forumu tudi poglasimo. Bilo je že nekaj dobrih akcij.
Lahko si pa pomagamo tudi s takim osciloskopom, http://www.nkcelectronics.com/digital-storage-oscilloscope-dso-082-10mhz-analog-band08210.html
Res ni velik, vendar veliko zna.

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 8:15 pm    Naslov sporočila:  Ah ja ..prišel z morja Odgovori s citatom

Kar koli se lotim ponavadi ne dela od prve.(šlamparija je temelj evolucije)
Tukaj me večinoma reši osciloskop, potem pa pride na vrsto oče.
Osciloskop, da bi brez njega kaj oživil, tega si več ne predstavljam.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
S56RGA
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33
Aktiv.: 1.59
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred približno 25 leti sem v zameno za izdelavo audio equiliser-ja dobil starejši ruski osciloskop (priključek za sondo je bil še banana). Kot indikator za avdio področje je bil uporaben. Za hobi elektroniko v 98% osciloskopa nisem potreboval, za ostala 2 % pa sem poiskal pomoč pri prijateljih.

Ker se počasi spet vračam v elektroniko, sem pred 15 minutami odpakiral Rigola DS1052E. Koliko bo dejansko v uporabi, bo pa pokazal čas.

rok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31
Aktiv.: 1.84
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 4:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam brez njega ne morem. Sploh pri kakih analognih zadevah, audio področju...
Ko mi pri kakšnem problemu (napravi) zmanjka idej oz. logične razlage zakaj nekaj ne deluje, ponavadi/zelo pogosto premerim z osciloskopom.

Skratka, zame je nepogrešljiv in zelo uporaben
(Malo offtopic)
@S56RGA jaz ga imam od decembra lanskega leta in mi služi odlično, razen vsem znanim "bug-ov" (vsutje, nedelujoče funkcije- vse je rešljivo).... Kar pa me ne moti preveč.
Ker ima pass/fail funkcijo ter primeren izhod, sem si naredil še semafor (zelena in rdeča LED) kot pomoč pri reševanju problemov pri več kot 1 vezju (nastavim referenco in gasa...).
Stalno se najde nekaj, kar lahko dodelaš.

Lep pozdrav,
Rok

rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kako lahko nekateri shajate brez njega. Meni pride prav pri digitalni in analogni tehniki, pri servisiranju in pri oživljanju novih vezij.
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem si vedno želel osciloskop pa nekako ni bilo doma posluha za moje zanimanje za tehniko. Še v OŠ sem staknil mali monitorček od CNC stroja in si iz tega naredil osciloskop. Sicer je bilo treba ročno nastaviti frekvenco žage, da signal ni bezljal po ekranu ampak je bil vseeno uporaben za audio področje...

Sedaj imam kaki dve leti 40MHz digitalnega GWInsteka in ga uporabljam vedno kadar debugiram kakšno svojo napravico. Meni vizuelne informacije veliko pomenijo.

Kaj bi počel z analognim osciloskopom pa res ne vem.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, po nekaj začetnih nepremišljenih nakupih zadev, sem si počasi malo bolj resno pričel nabirati "arzenal". Spoznal sem, da naredim bolje, če kupujem zadeve počasi, a tisto kar kupim kupim kvalitetno in pa - da dejansko uporabljam. Na tak način sem si kupil Erso iCon, multimeter Fluke 287, zdaj pa čakam še na nekaj opreme ...

Med drugim tudi Tektronixov 4x100 MHz osciloskop, ki ima poleg drugih "digitalnih" poslastic (ki so mi bile dosedaj nedostopne) tudi zame zelo uporabno funkcijo real time spremljanja in dekodiranja množice protokolov (I2C, SPI, UART, CAN, 232, 485 ...), kar mi bo prišlo prav v veliko primerih - hmm, pravzaprav se mi zdi, da bo več kot funkcija osciloskopa uporabljena ta funkcija Smile. Dosedaj sem večinoma uporabljal "kit" osciloskop, saj za večino zadev, ki jih počnem, ne potrebujem nekega ultra hitrega osciloskopa - včasih pa, in takrat pride prav (kakšni DC-DC switcherji, BLCD kontrolerji, motnje v napajanju itd.).

Kot so povedali že predhodniki - osciloskop se mi ne zdi prva stvar, ki bi jo nabavil ob začetku ukvarjanja z elektroniko, je pa ob resnejšem ukvarjanju zelo uporaben pripomoček, predvsem za analiziranje, ko kaj ne dela po pričakovanjih.

LP, Grega

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NO, mimogrede, če koga zanima,
brezplačno odstopim že precej star in odslužen, a delujoč osciloskop.
Seveda, glede na leta se ne more primerjati z novotarijami, lahko pa si ogledaš obliko ponavljajočesega impulza. Sinhronizacija je malo tricky, a če se pomujaš ga boš sinhroniziral.

A, koliko je star? Kake četrt stoletja. Pa že takrat je bil med cenejšimi, namenjen šolarjem.
Nazaj na vrh
kosmaj
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Aktiv.: 0.71
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2011 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, če je še na voljo sem interesent. Sporoči mi prosim tel. številko za prevzem lahko na ZS.
hvala
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2011 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam ga uporabljam zelo zelo redko, skoraj izključno za opazovanje kakih RF ojačevalnih ali oscilatorskih vezij. Je že star (HP1741A-100MHz storage), a se mi zdi še vedno boljši od novih "low cost" digitalij.
Težko rečem, da mi je nujno potreben. Z lahkoto bi shajal brez njega, saj se da RF opazovati tudi s čim drugim.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2011 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rezultat ankete je točno to kar sem pričakoval. Upam, da bo rezutat ankete ter odgovori v pomoč začetniku v elektroniki kak osciloskop potrebuje, če ga sploh že potrebuje. Priporočam branje sporočil izkušenih mačkov kot so VolkD, Gumby, Vilko, MadMax, Aly, MarkoM, GJ,s55m-Adi in ostali. Pravzaprav so vsa sporočila koristna.
Če nekdo potrebuje mesec, da ugotovi, da mu ne dela PWM potem potrebuje pred vsem še veliko znanja potem šele osciloskop.
Bojim se, da je pri začetnikih tako, kot mi je nekdo zapisal na klepetu ob nastajanju tega sporočila. "Več Silvo izgleda bolj "kumštno". Uporabnik potem izpade večji strokovnjak.
Ja, moj odgovor je bil. Veš XX dokler ga opazuje laik. Ko pa ga gleda nekdo, ki ve za kaj gre, potem tak uporabnik postane kaj hitro bedak.

start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.71
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2011 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo vse kar si napisal je res. Tudi anketa kaze v to smer.
Ampak BEDAKI BOMO se naprej obstajali in bomo se naprej kupovali take in podobne stvari!

Ce nekdo kupi poneci rabljen osciloskop in je z njim zadovoljen, ne vidim v cem je problem.

Profesor mi je govoril, da so vcasih sparali denar, tako da so si namesto sendvica za malico, kupili nekaj elementov, osciloskop, spajkalnik...

Danes se ta zgodba ponavlja. LOW COST DIGITAL OSCILOSCOPE like OWON za 300€ je se vedno predrag za marsikarega zacetnika, ki je v elektroniki (recimo, ze celo srednjo solo in z njo nadaljuje, torej 5+let).

Mi lahko samo se definiras, do kdaj si elektronik zacetnik? Do 55 leta starosti, do 55 let izkusenj na podrocju elektronike...?

Kdaj si bom jaz lahko rekel elektronik in ne elektronik zacetnik?
S srednjo solo sem si pridobil naziv elektrotehnik elektronik, ampak sem se vedno zacetnik...

Hvala! Pray

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2011 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2011 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

start je napisal/a:
Silvo vse kar si napisal je res. Tudi anketa kaze v to smer.
Ampak BEDAKI BOMO se naprej obstajali in bomo se naprej kupovali take in podobne stvari!

Ce nekdo kupi poneci rabljen osciloskop in je z njim zadovoljen, ne vidim v cem je problem.

Profesor mi je govoril, da so vcasih sparali denar, tako da so si namesto sendvica za malico, kupili nekaj elementov, osciloskop, spajkalnik...

Danes se ta zgodba ponavlja. LOW COST DIGITAL OSCILOSCOPE like OWON za 300€ je se vedno predrag za marsikarega zacetnika, ki je v elektroniki (recimo, ze celo srednjo solo in z njo nadaljuje, torej 5+let).

Mi lahko samo se definiras, do kdaj si elektronik zacetnik? Do 55 leta starosti, do 55 let izkusenj na podrocju elektronike...?

Kdaj si bom jaz lahko rekel elektronik in ne elektronik zacetnik?
S srednjo solo sem si pridobil naziv elektrotehnik elektronik, ampak sem se vedno zacetnik...

Hvala! Pray

Sporočilo je bilo napisano v celoti dobrohotno. Ne vem sicer kako si ga razumel ti.

Elektronik začetnik je zame tisti, ki ga elektronika veseli ne ve pa kje začeti. Na stotine takih vprašanj bi našel tukaj na forumu. Kako orodje za začetnika... kak spajkalnik za začnika ... kak merilni instrument za začetnika.

piroman je napisal/a:
...

...Kaj bi počel z analognim osciloskopom pa res ne vem.

Tole je zelo poučen in resničen komentar.

Tudi jaz si z njim nimam kaj početi. Tiste velike kište s police sigurno nisem vzel ene dve leti. Verjetno bo kar naenkrat romala v smeti.

Te dni sem se ukvarjal z rfidom. (postavil testni hardvere, spisal rutine v assemblerju, naredil hardvare...) Pri samem programiranju - najprej sploh pri kontroli, če hardver deluje pa potem pri samem programiranju ter analizi manchester protokola mi je bil zelo pomoč borisov poscope - pred vsem logični analizer. Brez njega zadeve skoraj zagotovo ne bi spravil skupaj. Z vsemi ostalimi osciloskopi, ki jih imam si pri stvari nikakor ne bi mogel pomagat.

Skratka prej ko slej boš zajadral v digitalne vode, potem boš spoznal, da ti je kišta na mizi le v napoto...

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2011 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Silvo je napisal/a:
...mu ne dela PWM potem potrebuje pred vsem še veliko znanja potem šele osciloskop...

In kaj je narobe, če na MCU priklopim osciloskop, ko delam PWM? Meni zelo ustreza da signal tudi vidim. Predvsem sem pri programiranju mnogo hitrejši.
Ko sem na PICu delal softwerski I2C je bil nepogrešljiv. Brez osciloskopa mi verjetno ne bi uspelo ali pa bi porabil veliko preveč časa.

Komentiral sem Start-ovo sporočilo, kjer je napisal kako zelo čudežna naprava je osciloskop.

Žal si z analognim osciloskopom pri opazovanju I2C protokola ne boš mogel dosti oz nič pomagati. Ravno o tem je govor skozi vso sporočilo. Uporabnost low kost analognih osciloskopov katerih je danes na trgu kot smetja. Največkrat pa se z njim "opečejo" ravno začetniki.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Ankete Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni