|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
xfce Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06 Prispevkov: 521 Aktiv.: 3.07
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 7:59 pm Naslov sporočila: Nočno slikanje IR |
|
|
Pozdravljeni.
S PIC-em brezžično krmilim fotoaparat (brezžičen PIR senzor + 433mhz daljinec). Tako lahko ponoči slikam divjad in ostala živa bitja.
Sedaj imam pa vprašanje, glede nočne osvetlitve. Kako lahko rešim nočno osvetiletev?
Za sedaj sem iz fotoaparata odstranil IR filter, da je le ta bolj občutlijv na to svetlobo. Kakšna valovna dolžina led diod je najbolj primerna? Kolikšno moč potrebujem za osvetlitev nekje 5-10m daleč?
Kakšne so karakteristike LED diod, bi lahko kotatkotrajno recimo delček sekunde spustil veliko večji tok, za boljšo osvetlitev?
Hvala, Andrej
Nazadnje urejal/a xfce Tor Avg 09, 2011 8:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali, pa če kdo ve za kakšen fotoaparat, ki ima night shot funkcijo?
Zelo tudi iščem primeren digitalc za mojo napravico. Rad bi širokokoten objektiv, dnevno in nočno slikanje in zelo bi mi prav prišlo, če se objektiv ne bi zlagal. Zato, ker je potem večji čas od zaznave gibanja do prve fotografije.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.28 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Night shot ima večina sony fotoaparatov. _________________
Pravilo št. 1: Pišite slovensko, velja za vse.
TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
od NightShot funkcije ni nobene koristi.
Če svetlobe ni, je pač nima od kje vzet.
Ena "rešitev" nightshot je pri videokamerah, ki imajo vgrajeno IR ledico.
Mislim da je vseeno katere IR LED daš. Lahko pa poskusiš s parimi različnimi, koliko se jih vidi skozi aparat.
Glede kratkotrajne obremenitve vse piše v datasheetu.
Nekatere lahko celo do 1 A. Seveda za zelo kratek pulz.
Če vključiš "nočni" program na aparatu, bo podaljšal čas ekspozicije, kar ti nič ne koristi, če bodo LED prižgane le delček sekunde.
Predlagam, da aparat nastaviš na M ali S funkcijo in nastaviš čas zaslonke le malo daljši od pulza skozi LED. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
od NightShot funkcije ni nobene koristi.
Če svetlobe ni, je pač nima od kje vzet.
Ena "rešitev" nightshot je pri videokamerah, ki imajo vgrajeno IR ledico.
|
Sony aparati majo res night shot funkcijo. Prednost tega je, da fotoaparat umakne IR filter in veliko bolje zaznava svetlobo iz diod.
Bom pobal različno valovno dolžino in bom videl katere so najbolj učinkovite. V dokumentacijah res piše, da prenesejo velike tokove za zelo kratek čas. Bomo videli kaj bo iz tega Najtežje bo vrjetno še sinhronizirati zajem slike in osvetlitev. Mogoče bi iz fleša lovil signal za proženje.
Hvala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.46 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Sre Avg 10, 2011 2:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem naredil nekaj poskusov z IR LED moči ranga okoli 10W in na WebCam, ki sem jih odstranil IR filter. Zadeva je kar super delovala, videlo ce je cca 100m po travniku (IR diode so imele reflektor). Kot zanimivost je to kako ta svetloba prodre skozi človeško telo. Za kaj bolj resnega pa si omisli kakšno HID lampo in ustrezen filter zanjo; http://www.dealextreme.com/p/microfire-k1-850nm-ir-filter-11445 - sicer malo slab primer, ampak recimo!
Tista NightShoot funkcija na kompaktnih digitalnih fotoaparatih pa je ponavadi (vsaj meni znano) le program, ki drži zaslonko dlje časa odprto, da zajame več svetlobe senzor. Kar pa pomeni da je povsem neprimerno za fotografiranje živali, kot ti praviš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5538 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Avg 10, 2011 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
DX ima dobre 3W IR LED diode (850 nm). Te se v temi še malo vidi (rdečo brljenje), če želiš popolnoma "nevidne", moraš iskati 940 nm - je pa tako, da više ko greš, slabšo imaš občutljivost na tipalu.
Pri uporabi NIR osvetlitve moraš poleg tega, da odstraniš ir-cut filter, tudi upoštevati, da je valovna dolžina občutno drugačna in moraš ostrino nastaviti na novo pod temi svetlobnimi pogoji (če boš ostrino nastavil podnevi, slika na NIR ne bo ostra!).
LP, Gregor _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.60 Kraj: KP
|
Objavljeno: Pet Avg 12, 2011 2:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Tista NightShoot funkcija na kompaktnih digitalnih fotoaparatih pa je ponavadi (vsaj meni znano) le program, ki drži zaslonko dlje časa odprto, da zajame več svetlobe senzor. Kar pa pomeni da je povsem neprimerno za fotografiranje živali, kot ti praviš. |
Pri Sonyevih (vsaj recimo pri DSC-V1), je preklop na NightShot odmaknil IR filter pred senzorjem in vklopil IR ledico.
Citiram: |
Pri uporabi NIR osvetlitve moraš poleg tega, da odstraniš ir-cut filter, tudi upoštevati, da je valovna dolžina občutno drugačna in moraš ostrino nastaviti na novo pod temi svetlobnimi pogoji (če boš ostrino nastavil podnevi, slika na NIR ne bo ostra!). |
Na objektivih so večkrat še dodatne označbe za focus shift za infrardečo fotografijo:  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Sob Avg 13, 2011 1:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem!
Carko je napisal/a: |
Pri Sonyevih (vsaj recimo pri DSC-V1), je preklop na NightShot odmaknil IR filter pred senzorjem in vklopil IR ledico.
|
Bo držalo, ravno ta fotoaparat sem dubil v roke, super deluje nightshot funkcija. Se sliši kako odmakne IR filter.
Kar mi ni všeč je to, da ni širokokoten oziroma ima majhen zorni kot. To mi vsekakor ne pride prav, namreč pri slikanju na senzor ti hitro objekt uide iz vidnega polja.
aly je napisal/a: |
Mislim da je vseeno katere IR LED daš. Lahko pa poskusiš s parimi različnimi, koliko se jih vidi skozi aparat.
Glede kratkotrajne obremenitve vse piše v datasheetu.
Nekatere lahko celo do 1 A. Seveda za zelo kratek pulz.
|
sem pogledal imaš prav, sedaj malo testiram različne možnosti, da vidim pri čem bom najbolj uspešen.
@Carko Hm, nekako mi ni jasno zakaj je ta zamik med vidno in IR svetlobo? Tudi sam sem opazil, da moj kompaktni fotoaparat ne zna več izostriti podnevi.
Recimo, na tej strani opisuje za zrcalno refleksni fotoaparat, tukaj mi je jasno zakaj je treba fokus spremeniti. V ir filtru se tudi lomi svetloba.
http://ir-photo.net/ir_mod.html
Ampak pri kompaktnem fotoaparatu si predstavljam, da ko svetloba ves čas pada na slikovni senzor in izostri tako, da gleda, da je slika najbolj kontrastna?
Ali je še kje hakej, da se IR svetloba drugače obnaša? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5538 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Avg 13, 2011 12:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja - ima pač drugačno valovno dolžino (daljš0, >850 nm) in se zato lomi nekoliko drugače.
Če bi bil človek "picajzelj", bi to opazil že, če bi nastavil fokus pri modri/vijolični svetlobi (kratka valovna dolžina), nato pa spremenil svetlobo na rdečo (ta ima najdaljšo valovno dolžino - vidno)..
LP, Grega _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xfce Član

|
Objavljeno: Ned Avg 14, 2011 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo pozabil, da je lomni količnik tudi odvisen od valovne dolžine.
Za enkrat bom imel vedno odstranjen IR filter in nameščen RGB filter in uporabljal IR fleš in to je to. Malo sem sprobaval in mi deluje super, sedaj čakam na IR LED-ice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.53 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Avg 14, 2011 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor je meni znano je lomni količnik določen za določeno snov in pač tak je, ker je to konstanta in ni odvisen od valovne dolžine. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 14, 2011 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo držalo. Lomni količnik različnih stekel v odvisnosti od valovne dolžine:
 _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.53 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Avg 14, 2011 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzamem nazaj.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.60 Kraj: KP
|
Objavljeno: Ned Avg 14, 2011 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno zaradi tega pojava nastanejo recimo kromatske aberacije na posnetkih... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni