www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaznavanje ovire v prostoru
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
R33D3M33R
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Jun 2009 13:56
Aktiv.: 1.25

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 07, 2011 12:02 pm    Naslov sporočila:  Zaznavanje ovire v prostoru Odgovori s citatom

Imam 4-5 m širok prostor. V njega bi rad namestil nek sistem, ki bi zaznaval predmete. Preprosta skica tega sistema (kot si ga zamišljam) je pripeta. Če bi bil žarek iz izvora prekinjen (predmet se nahaja nekje na rdeči črti), bi bila kontrolna lučka na detektorju ugasnjena. Če bi bila pa pot prosta (predmet ni na črti) pa bi lučka gorela. Predmet se ne bo gibal, ne bo oddajal kaj prida toplote, bo pa odseven - pločevina. Prostor ni popolnoma temen. Gre lahko za točkasti izvor. Iščem najbolj preprosto in poceni izvedbo tega. Najraje bi kupil že narejeno zadevo, če pa bo sila, bi pa morda naredil tudi kaj sam. Hvala za predloge že vnaprej!

preprost_sistem.png
 Opis:
Enostavna shema sistema - tloris
 Velikost datoteke:  9.94 KB
 Pogledana:  2 krat

preprost_sistem.png

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 07, 2011 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bo predmet vedno na istem mestu, uporabi čisto navadno "fotocelico", ki je uporabljena pri vsakih avtomatskih vratih. Lahko je oddajnik in sprejemnik na isti strani in na drugi odsevnik "mačje oko". Ampak če bo ovira odsevna, potem so lahko težave, in priporočam uporabo "split" sistema, ki je mogoče malo dražji, ampak bo bolj zanesljiv. Torej da je oddajnik in sprejemnik ločen.
4 metre takemu sistemu ni problem.

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 07, 2011 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Če bo predmet vedno na istem mestu, uporabi čisto navadno "fotocelico", ki je uporabljena pri vsakih avtomatskih vratih. Lahko je oddajnik in sprejemnik na isti strani in na drugi odsevnik "mačje oko". Ampak če bo ovira odsevna, potem so lahko težave, in priporočam uporabo "split" sistema, ki je mogoče malo dražji, ampak bo bolj zanesljiv. Torej da je oddajnik in sprejemnik ločen.
4 metre takemu sistemu ni problem.

Ponavadi imajo izvedbe z mačjim očesom polariziran reflektor, tako da ga ne more zmotiti noben "nekontroliran" odboj.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.74
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 07, 2011 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi Laser pointer, ki ga kupiš na tržnici za "male pare", na drugi strani pa nek fotoelement z ustreznim svetlobnim filtrom. Problem pri takem sistemu je centriranje laserjevega žarka. Boljša ideja je, da s pomočjo IR LED narediš majhen reflektorček, dodaš nekaj optike, za sprejem pa uporabiš sprejemnik. Slednje se mi zdi nekoliko bolj enostavno.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2011 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem vprašanje razumel drugače: Zaznavanje ovire v prostoru ( in ne zaznavanje ovire na eni liniji v prostoru, za kar so vaši odgovori popolnoma relevantni)

Prepostavljam, da bi rad vodil robota po prostoru, in bi se izogibal oviram ..

Napaka! Imate prav, sprašuje za žarek na liniji in ne v prostoru.
Če bi lahko bi sedaj jaz svoj post umaknil, a se mi ne pokaže ikona z X -om ki služi odstranitvi odgovora.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
R33D3M33R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej hvala za vse odgovore.

@vilko: tako je. Zanima me samo črta.

Laserski pointer se mi zdi trenutno najboljša in najenostavnejša ideja, vendar je tukaj en problem: reč mora biti nekaj časa prižgana. Torej bi ga moral predelati tako, da bi se napajal iz omrežja. Baterije dvomim, da zdržijo dolgo. Pri tem bi odpadla tudi potreba pri detektorju, ker bi lahko zadevo speljal tako, da bi videl piko namesto lučke. Bom preveril, če se pika sploh vidi in razstavil enega izmed pointerjev.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 3:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

R33D3M33R je napisal/a:
Najprej hvala za vse odgovore.

@vilko: tako je. Zanima me samo črta.

Laserski pointer se mi zdi trenutno najboljša in najenostavnejša ideja, vendar je tukaj en problem: reč mora biti nekaj časa prižgana. Torej bi ga moral predelati tako, da bi se napajal iz omrežja. Baterije dvomim, da zdržijo dolgo. Pri tem bi odpadla tudi potreba pri detektorju, ker bi lahko zadevo speljal tako, da bi videl piko namesto lučke. Bom preveril, če se pika sploh vidi in razstavil enega izmed pointerjev.

Ampak ne pričakuj, da bo zadeva delovala dolgo, ker ti kitajski laserji prav radi odpovejo oziroma vsaj izgubijo na svetilnosti. Če gre za resen projekt, ki mora biti vsaj delno zanesljiv, ti bolj priporočam moduliran IR signal iz LED diode (narediš ga z NE555 čipom), ki ga na drugi strani sprejemaš z na primer TSOP1236 ali podobnim sprejemnikom. Prav tako enostavna rešitev a veliko boljša.

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 6:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gkrusi je napisal/a:

Ti bolj priporočam moduliran IR signal iz LED diode (narediš ga z NE555 čipom), ki ga na drugi strani sprejemaš z na primer TSOP1236 ali podobnim sprejemnikom. Prav tako enostavna rešitev a veliko boljša.

Podpišem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 09, 2011 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tocno tem principu deluje moj zakljucni izdelek.
Tema pa je bila tale -> http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=21760
Poglej stran 2. Sicer pa je ta princip uporabil Branez pri svojih robotkih...

Ce pa se ti ne mudi, pocakaj nekaj casa, bo projekt objavljen v reviji elektronik...

Jaz sem delal na frekvencah 38kHz in 56kHz. IR senzorji pa so TSOP...

P.S. Poslji ZS, pa ti lahko posljem mojo seminarsko, kjer je to nekoliko podrobneje razlozeno...

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
R33D3M33R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 15, 2011 6:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore zaenkrat. Bom preučil možnosti in to zna trajati Mr. Green . Tako mimogrede: ali slučajno kdo ve na kak princip delujejo senzorji, ki so montirani na WCjih ob pisoarju?
Nazaj na vrh
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.42
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 15, 2011 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je IR kateri čaka na odbit signal. Menda je celo tako, da ko ga zazna, počaka, da spet izgine in šele nato spusti vodo - da ne spušča vode takoj, ko prideš.
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.98
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 15, 2011 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

IR! Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
watts
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59
Aktiv.: 2.36
Kraj: Knežak

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 16, 2011 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

R33D3M33R je napisal/a:
Tako mimogrede: ali slučajno kdo ve na kak princip delujejo senzorji, ki so montirani na WCjih ob pisoarju?

tisti ki so pravokotno na smer tvoje stoje so na odboj (in čaka kdaj boš odšel, da pove uC da je signal spet sklenjen, uC pa splakne) ali pa na izločevanje ozadja (to mi sicer še ni čisto jasna tehnika, vglavnem kadar dobi odboj te "zazna", ko greš proč pa spet igra vlogo uC.

Verjetno. Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
R33D3M33R
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 29, 2011 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej malo sem iskal po spletu in ugotovil, da bi najprimernejša bil res moduliran IR izvor in fotocelica. Ker sam nisem vešč na tem področju niti nimam primernega orodja (kljub temu hvala za ponudbo start), sem poskusil najti kar že predpripravljene sisteme (kit). Našel sem dve možnosti:

a) Ločen izvor / senzor + 2 napajalnika
http://shop.conrad.si/websale7/?shopid=conrad-slowenien&act=product&prod_index=191710
http://shop.conrad.si/websale7/?shopid=conrad-slowenien&act=product&prod_index=514219

b) Skupen izvor / senzor + 1 napajalnik + mačje oko
http://shop.conrad.si/websale7/?shopid=conrad-slowenien&act=product&prod_index=191344
http://shop.conrad.si/websale7/?shopid=conrad-slowenien&act=product&prod_index=514219
http://shop.conrad.si/websale7/?shopid=conrad-slowenien&act=product&prod_index=178408 (je to sploh prava reč?)

Nagibam se k možnosti a), saj vtičnice (mislim da je na vsaki strani ena) niso tak problem.

Torej bi privijačil elektroniko v ohišje, z lasersko libelo poskušal namestiti senzor in vir na ravni liniji. Vsako bi priklopil na svoj napajalnik (12 V), ki bi mu preko uporov ustrezno znižal izhodni tok (30 mA in 20 mA). Na rele na senzorju pa bi priklopil diodo. Bi tole šlo? Je potrebno ploščo v kitu kaj jedkati ali je že vse pripravljeno?
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kit iz prve povezave je preverjeno zelo občutljiv na motnje. Ob telefoniranju v bližini se dogaja "marsikaj". Vsaj na sprejemni strani potrebuješ ozemljeno kovinsko škatlo brez rež, samo z luknjico za napajalni kabel in luknjico za sprejemno diodo.

Tisto mačje oko je v redu, zato imaš lahko oddajnik in sprejemnik v isti škatli, a mora biti med njima kovinska pregrada, sicer bo delalo po svoje. Sprejemna in oddajna dioda pa morata biti v cevki, da ne pride do presluha.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni