www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

7805 napajalnik in LCD: težave s xenonom
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

100nF blokirne kondije moraš dat čim bližje stabilizatorju. Običajno so napajalne vezi širše vsaj 50 milsov. Popravi to pa še enkrat pokaži.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

probaj kot pravi mucek - na pina 1 in 2 LCD-ja daj poleg tega, kar imaš še 10 nF keramiko. Včasih sem tudi že videl da je sam LCD napajan preko upora nekaj ohmov in za njim še en elektrolit.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jemcek
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2011 13:14
Aktiv.: 0.13
Kraj: lj

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

verjetn mislte zaporedno tele 10nF kondenzatorje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70806.86

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
jemcek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jah, za vsacga je eno vezje prvo Sad

to s koti bom upošteval, 90 stopinjski so zato, ker jih je Eagle tako narisal, sem spremenil.

da dam pa maso na drugo stran pa pomeni dvostransko tistanino, kar pa mi projekt precej zakomplicira, ker jih nisem še nikol delal in ne vem če jo bom znal narediti.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 5:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jemcek je napisal/a:

to s koti bom upošteval, 90 stopinjski so zato, ker jih je Eagle tako narisal, sem spremenil.

da dam pa maso na drugo stran pa pomeni dvostransko tistanino, kar pa mi projekt precej zakomplicira, ker jih nisem še nikol delal in ne vem če jo bom znal narediti.

Če daš maso na drugo stran in tam ni vezic, potem ti to nič ne zakomplicira. Tam kjer so elementi na masi zalotaš z obeh strani, tam kjer niso, pa s strani elementa povrtaš luknjo z večjim svedrom da odstraniš baker okoli luknje.

rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jemcek je napisal/a:

Ma prav nič ne bo zakomplicirano, poizkusi in boš videl, da bo šlo ! Če ne iz prve pa v drugo. Vprašaj, kar ne veš. Če ne bi bil iz Butal, bi ti lahko kdo iz okolice pomagal, zato kar napiši od kod si !

Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobne težave sem imel, ko sem pred leti (mogoče pred desetletjem in še malo) delal digitalni timer za točkovni varilni aparat.
Filter v napajalniku (toroid in 4 kondenzatorji) je zadevo rešil.
Kompletna zadeva je bila narejena na testni ploščici.

jemcek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 8:32 am    Naslov sporočila: icon_disgusting  Odgovori s citatom

bom probal... ker me tako lepo spodbujate Smile

edin vprašanje še prej: ali je pomembno da je celotna masa na drugi strani in je na prvotni strani sploh ni, al je važno samo to, da imam maso tudi na drugi strani?

ker vsaj pri enih konektorjih mase ne morem dat na drugo stran, ker jih od zgoraj ne bom mogel lotat? v tem primeru si predstavljam, da bi rabil "prevodno luknjo" (ne vem kako bi to opisal, torej maso na originalni strani sam tok, da bi lahko element zalotal)?

to pa se mi ne sliši več preprosto.... torej, ali moram celo maso odstranit al pač čim več tem boljš dat na drugo stran?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz tak problem rešim tako da zraven te luknje, ki je sicer masa ampak je ne moreš lotati zgoraj dam še eno vio. Potem preden daš gor konektor skozi tisto vijo daš žičko in jo nalotaš na obeh straneh. tako imaš maso preneseno na drugo stran. Tako delam npr. pri elektrolitih, ki ga ne moreš lotati zgoraj če ga ne pustiš dvignjenega za par mm. Jaz pri takih vezjih ponavadi tudi na spodnji strani na koncu naredim poligon mase čez celo plato.

EDIT: pa preseli se iz Butal nekam v civilizacijo...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jemcek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem popravil po priporočilih:

maso sem dal večinoma na drugo stran, razen pri zelo kratkih povezavah, oziroma tam, kjer je malo prostora.

pomagal sem si z Via, ki jih bom uporabil za prehode.

takole nekak bo izgledal, rdeča je masa, pa jo bom pustil kar čez celo, pa z večjim svedrom odstranil baker okoli pinov ki niso na masi

Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi 100n kondenzatorje dal mogoče SMD, ker jih potem lahko nalotaš direktno na nogice 7805(kjer je 7805 prilotan) in tudi zelo blizu čipov. Pa glede estetike se raje navadi vleči vezi samo navpično, vodoravno ali pod 45 stopinj. Vizualno je grdo, če je povezava vlečena direktno iz enega pina na drugega. Ni nujno da ni funkcionalno, samo ne izgleda...
Nazaj na vrh
jemcek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
probaj kot pravi mucek - na pina 1 in 2 LCD-ja daj poleg tega, kar imaš še 10 nF keramiko. Včasih sem tudi že videl da je sam LCD napajan preko upora nekaj ohmov in za njim še en elektrolit.

a mi lahko tole nekdo razloži?

če prav razumem bi moral dati med +5V in pinom 2 na lcdju vmes serijsko en 10nF kondenzator, enako serijsko med maso in pinom 1 na lcd.

Ampak na kak način bo lcd potem napajan? a ne bodo kondenaztorji te enosmerne napetosti enostavno odrezali od lcdja?

ni mi čist jasno, da sem prav razumel kako kondenzatorje povezat...
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 06, 2011 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jemcek je napisal/a:
če prav razumem bi moral dati med +5V in pinom 2 na lcdju vmes serijsko en 10nF kondenzator, enako serijsko med maso in pinom 1 na lcd.

Ne serijsko na napajanje: daj 1 kondenzator MED nogice 1 in 2 (GND in +5V), da malo odfiltriraš motnje.

LP, Grega

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varianta vsporednega regulatorja s TL431 bi bila, kot je na sliki. Upor XXX se izračuna, kot pri zener diodi, glede na porabo vezja, ki ga napajamo.
Kondenzatorji niso vrisani.

parreg.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.46 KB
 Pogledana:  3974 krat

parreg.gif

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni