|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.67 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
100nF blokirne kondije moraš dat čim bližje stabilizatorju. Običajno so napajalne vezi širše vsaj 50 milsov. Popravi to pa še enkrat pokaži.
_________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
probaj kot pravi mucek - na pina 1 in 2 LCD-ja daj poleg tega, kar imaš še 10 nF keramiko. Včasih sem tudi že videl da je sam LCD napajan preko upora nekaj ohmov in za njim še en elektrolit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jemcek Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2011 13:14 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.13 Kraj: lj
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
verjetn mislte zaporedno tele 10nF kondenzatorje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70806.83
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jemcek Član

|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
jah, za vsacga je eno vezje prvo
to s koti bom upošteval, 90 stopinjski so zato, ker jih je Eagle tako narisal, sem spremenil.
da dam pa maso na drugo stran pa pomeni dvostransko tistanino, kar pa mi projekt precej zakomplicira, ker jih nisem še nikol delal in ne vem če jo bom znal narediti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
jemcek je napisal/a: |
to s koti bom upošteval, 90 stopinjski so zato, ker jih je Eagle tako narisal, sem spremenil.
da dam pa maso na drugo stran pa pomeni dvostransko tistanino, kar pa mi projekt precej zakomplicira, ker jih nisem še nikol delal in ne vem če jo bom znal narediti. |
Če daš maso na drugo stran in tam ni vezic, potem ti to nič ne zakomplicira. Tam kjer so elementi na masi zalotaš z obeh strani, tam kjer niso, pa s strani elementa povrtaš luknjo z večjim svedrom da odstraniš baker okoli luknje.
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.67 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
da dam pa maso na drugo stran pa pomeni dvostransko tistanino, kar pa mi projekt precej zakomplicira, ker jih nisem še nikol delal in ne vem če jo bom znal narediti. |
Ma prav nič ne bo zakomplicirano, poizkusi in boš videl, da bo šlo ! Če ne iz prve pa v drugo. Vprašaj, kar ne veš. Če ne bi bil iz Butal, bi ti lahko kdo iz okolice pomagal, zato kar napiši od kod si !
_________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Sep 01, 2011 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobne težave sem imel, ko sem pred leti (mogoče pred desetletjem in še malo) delal digitalni timer za točkovni varilni aparat.
Filter v napajalniku (toroid in 4 kondenzatorji) je zadevo rešil.
Kompletna zadeva je bila narejena na testni ploščici.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jemcek Član

|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2011 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
bom probal... ker me tako lepo spodbujate
edin vprašanje še prej: ali je pomembno da je celotna masa na drugi strani in je na prvotni strani sploh ni, al je važno samo to, da imam maso tudi na drugi strani?
ker vsaj pri enih konektorjih mase ne morem dat na drugo stran, ker jih od zgoraj ne bom mogel lotat? v tem primeru si predstavljam, da bi rabil "prevodno luknjo" (ne vem kako bi to opisal, torej maso na originalni strani sam tok, da bi lahko element zalotal)?
to pa se mi ne sliši več preprosto.... torej, ali moram celo maso odstranit al pač čim več tem boljš dat na drugo stran?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2011 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tak problem rešim tako da zraven te luknje, ki je sicer masa ampak je ne moreš lotati zgoraj dam še eno vio. Potem preden daš gor konektor skozi tisto vijo daš žičko in jo nalotaš na obeh straneh. tako imaš maso preneseno na drugo stran. Tako delam npr. pri elektrolitih, ki ga ne moreš lotati zgoraj če ga ne pustiš dvignjenega za par mm. Jaz pri takih vezjih ponavadi tudi na spodnji strani na koncu naredim poligon mase čez celo plato.
EDIT: pa preseli se iz Butal nekam v civilizacijo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jemcek Član

|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2011 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem popravil po priporočilih:
maso sem dal večinoma na drugo stran, razen pri zelo kratkih povezavah, oziroma tam, kjer je malo prostora.
pomagal sem si z Via, ki jih bom uporabil za prehode.
takole nekak bo izgledal, rdeča je masa, pa jo bom pustil kar čez celo, pa z večjim svedrom odstranil baker okoli pinov ki niso na masi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Sep 02, 2011 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi 100n kondenzatorje dal mogoče SMD, ker jih potem lahko nalotaš direktno na nogice 7805(kjer je 7805 prilotan) in tudi zelo blizu čipov. Pa glede estetike se raje navadi vleči vezi samo navpično, vodoravno ali pod 45 stopinj. Vizualno je grdo, če je povezava vlečena direktno iz enega pina na drugega. Ni nujno da ni funkcionalno, samo ne izgleda...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jemcek Član

|
Objavljeno: Tor Sep 06, 2011 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
probaj kot pravi mucek - na pina 1 in 2 LCD-ja daj poleg tega, kar imaš še 10 nF keramiko. Včasih sem tudi že videl da je sam LCD napajan preko upora nekaj ohmov in za njim še en elektrolit. |
a mi lahko tole nekdo razloži?
če prav razumem bi moral dati med +5V in pinom 2 na lcdju vmes serijsko en 10nF kondenzator, enako serijsko med maso in pinom 1 na lcd.
Ampak na kak način bo lcd potem napajan? a ne bodo kondenaztorji te enosmerne napetosti enostavno odrezali od lcdja?
ni mi čist jasno, da sem prav razumel kako kondenzatorje povezat...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Sep 06, 2011 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
če prav razumem bi moral dati med +5V in pinom 2 na lcdju vmes serijsko en 10nF kondenzator, enako serijsko med maso in pinom 1 na lcd. |
Ne serijsko na napajanje: daj 1 kondenzator MED nogice 1 in 2 (GND in +5V), da malo odfiltriraš motnje.
LP, Grega
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Sep 08, 2011 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varianta vsporednega regulatorja s TL431 bi bila, kot je na sliki. Upor XXX se izračuna, kot pri zener diodi, glede na porabo vezja, ki ga napajamo.
Kondenzatorji niso vrisani.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.46 KB |
Pogledana: |
3979 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni