|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 8:12 pm Naslov sporočila: Nekaj preprostih zadev s PIC10F200 |
|
|
Že konec lanskega leta sem naročil par samplov - danes sem naročilo "ponovil" zato moram "zalogo" porabit.
Gre verjetno za najpreprostejšega mikrochipovega 6( 8 ) pinskega člana, ki je praktično brez vse vgrajene perifierije. Ima le 256 besed flash pomnilnika. Ima le 6 specialnih ter 16 splošno namenskih registrov, ki so razvščeni na eni strani.
Tudi glede skromnosti se z njim, da marsikaj narediti. Pred vsem je to odvisno od ideje ter iznajdljivosti programerja. Tale pic mislim, da je zelo primeren za začetnika, ki se želi spustiti v svet mikrokontrolerjev.
Prvi primer programa:
Doma na hodniku me jezi luč, ki se dostikrat pozabi prižgana. Zato sem se odločil, da izdelam preprost stopniški avtomat. Delovanje je zelo preprosto. Na pin GPIO3
se veže tipka. Pritisk na tipko vključi pin GPIO0. Čez čas, ki ga določimo v glavi programa CAS_VKLOPA .1 ;dolzina vklopa 15s x CAS_VKLOPA. Če tipko pritisnemo pred potekom časa se izključi pin GPIO0.
Program je testiran na testni plošči. Hardware sledi, ko dobim nove sample.
Koda: |
;-----------------------------------
;Stopniski avtomat
;V1.0
;PIC10F200
;www.elektronik.si
;----------------------------------
LIST P=10F200
#include "D:\asm\p10F200.inc"
#define TIPKA GPIO,3 ;tipka
#define RELE GPIO,0 ;izhod
#define CAS_VKLOPA .1 ;dolzina vklopa 15s x CAS_VKLOPA
__CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF
cblock 0X10
T1,T2,T3,T4
endc
org 0x0
movwf OSCCAL
clrw
movlw b'10000111' ;preddelilnik 1/256
option
clrw
clrf GPIO
tris GPIO ;vsi pini so izhodi
ZANKA
btfsc TIPKA ;je tipka pritisnjena?
goto ZANKA ;ne
bsf RELE ;da vkljucim rele
call PAVZA100mS ;malo pavze, da se umiri kontakt
btfss TIPKA ;je tipka spuscena?
goto $-1 ;ne
movlw CAS_VKLOPA ;koliko casa naj luc gori
call PAVZA ;procedura generira pavzo
bcf RELE ;izklop releja
btfss TIPKA ;je tipka spuscena?
goto $-1 ;ne
call PAVZA100mS
goto ZANKA ;da
;-----------------------------------------
;pavza ca 100mS
PAVZA100mS
movlw .130
movwf T3
movlw .221
movwf T4
Z01
decfsz T4,f
goto Z01
decfsz T3,f
goto Z01
retlw 0
;procedura kreira pavzo
;----------------------------------------
PAVZA
movwf T2
movlw .229
movwf T1
clrf TMR0
Z1
btfss TIPKA ;je mogoce pritisnjena tipka?
retlw 0 ;da
movf TMR0,w
btfsc STATUS,Z ;se je stevec premaknil z 0
goto Z1
Z2
btfss TIPKA ;je mogoce pritisnjena tipka?
retlw 0 ;da
movf TMR0,w
btfss STATUS,Z ;je stevec spet 0?
goto Z2 ;ne
decfsz T1,f ;stevec se je 1x obrnil poteklo ca 65536uS
goto Z1
movlw .229
movwf T1
decfsz T2,f
goto Z1
retlw 0 ;poteklo ca 15 sekund
END
|
Še mogoče podatek o uporabljenem pomniliku.
Program Memory Words Used: 52
Program Memory Words Free: 204
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
stopniski.zip |
Velikost datoteke: |
4.51 KB |
Downloadano: |
61 krat |
_________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Pet Mar 31, 2006 9:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.15 Kraj: MB
|
Objavljeno: Pon Mar 20, 2006 8:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Koliko pa bi tak oddajnik 'nesel' (razdalja med oddajnikom in sprejemnikom)?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Mar 20, 2006 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
V delavnici sem testiral - IR dioda napajana direkto s PIC-a (5V) kake 3m. Domet pa lahko za NEKAJKRAT povečaš, če povečaš napajanje ter IR diodo prižigaš s transistorjem. Lahko uporabiš tudi več diod. Skozi IR diodo lahko spustiš tudi tok 50mA (ali še več odvisno od IR diode) Vezje, ki ga imam za centralno zaklepanje v avtomobilu sicer na "odprtem" nese več kot 10m. (oddajnik napajanje 12V) V avtomobilu sicer ne gre tako daleč - malo odnesejo stekla odvisno pa je pa seveda od mesta montaže senzorja.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Sre Mar 22, 2006 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo offtopic pa vseeno: IR zadeve za daljinsko zaklepanje so (lahko) nevarne! Casio (ali neka druga urarska firma) je prodajala ročno uro, ki je delovala kot daljinec za TV. Ampak kodo je bilo treba vnesti v uro z original daljincem. kolega od mojega sorodnika je demonstriral zadevo z daljincem za avto: ko je lastnik avto zaklenil, je on "posnel" IR sekvenco in potem brez težav odklepal in zaklepal avto. Z ročno uro...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Mar 22, 2006 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Gavran tole ti čisto vrjamem. Skeniranje je čisto možno. Sploh tedaj, ko gre za znani protokol. V koliko pa gre za kak unikatni (lastni) protokol pa se lahko kar precej zatakne. IR zadeve so glede tega tudi bistveno varnejše kot RF. V tem primeru gre za dokaj usmerjen snop signala kratkega dosega. Pri RF pa vemo, da nekateri daljinci delajo v krogu tudi 100m. Skenitranje s pomočjo računalnika iz sosednjega vozila tukaj ne predstavlja nobenega problema. Sam sem prepričan, da je pri meni 99%
večja možnost, da mi nekdo vlomi v avto na mehanski način kot, da bi "zlomil" kodo.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Sre Mar 22, 2006 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri vseh IR daljincih ni vedno enaka koda. Pri Mercedesu vem, da se z vsakim oddajanjem poveča en del kode. Sprejemnik pa ima okno npr. +- 100 oddajanj (ne vem točno). Poleg tega ima vsak daljinec še unikatno kodo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobil vzorce Tole bom danes programiral
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem že razmišljal o nekakšnem daljincu od kakega stolpa(ker ni preveliko tipk) in več kosov sprejemnikov, in bi mel potem IR prižiganje in ugašanje luči, monitorja, centralne kurjave, itd... Me pa bol trenutno zanima če dobim daljinec in si sestavim IR sprejemnik za računalnik in kako bi jaz recimo prebral kodo za vsako tipko ki jo daljinec pošlje da bi lahko potem to kodo sprogramiral v PIC ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
g0ran24
Sevada se dobi tak sistem. IR za računalnik nedavno sem ga videl v konradu. Drugače pa je dober vsak ir, ki je namenjen komunikaciji z telefonom, potem pa potrebuješ še program s katerim boš analiziral kodo oziroma potek signala.
_________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter je napisal/a: |
g0ran24
Sevada se dobi tak sistem. IR za računalnik nedavno sem ga videl v konradu. Drugače pa je dober vsak ir, ki je namenjen komunikaciji z telefonom, potem pa potrebuješ še program s katerim boš analiziral kodo oziroma potek signala. |
Sam IR imam na prenosniku samo programsko opremo bi rabil za branje kode, za sam test bi pa uporabil Atmel 89C2051
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
California Član

Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48 Prispevkov: 236 Aktiv.: 1.00 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Program Girder ti dekodira tipke iz daljinca. Potrebuješ le preprosto vezje na com portu za sprejem signala. Če koga zanima, lahko dobi program in shemo.
_________________ California |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
če želiš lahko mi pošlješ na mail na naslov goran.zaric@siol.net jaz bom pa dal na strežnik in tukaj pustil link
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo delujoči prototip. Moram reči, da je bilo kar nekaj "telovadbe", da sem malčka prilotal. Sploh še zato, ker mi ga je prvič "uspelo" obrniti narobe.
_________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Čet Mar 30, 2006 3:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.62 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Mar 30, 2006 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smem vprašati, kaj je tisti 8-pinski čip spodaj? Nap. stabilizator ali kaj podobnega? Pa na kakšen način je tole vezje narejeno? Nisem še namreč videl tako 'čudnega' (ne mi zamerit, Silvo) - tista negativna površina ima ponekod precej tanke linije -> je to narejeno na roko?
Obstaja kakšen DC-DC pretvornik iz 1-1.5 V na 5 ali 3.3V, ki bi imel možnost, da bi se ob pritisku na tipko vklopil in izklopil ob spremembi drugega vhoda (npr. programsko krmiljeno)?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni